Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Zuivel en ondervoeding bij ouderen

  • 13 mei 2014
  • Weergaves: 1246
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Zuivel en ondervoeding bij ouderen

Uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2012 blijkt dat bijna 1 op de 2 patiënten in instellingen risico loopt op ondervoeding en dat ca. 39% van de patiënten daadwerkelijk ondervoed is. Eiwitrijke producten kunnen helpen ondervoeding tegen te gaan, dat is bekend. Maar krijgen ouderen in Nederland wel voldoende binnen? Zo´n 35% van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen heeft een eiwitinname onder de gemiddelde dagelijkse behoefte. Bij de zelfstandig wonende ouderen bleek circa 10% een te lage eiwitinname te hebben.

Rapport
Het FrieslandCampina Institute verzamelde de gegevens; deed een literature search. De hoeveelheid eiwitten die Nederlandse ouderen consumeren, is bij een aanzienlijke groep niet optimaal (Tieland, 2012). De dagelijkse eiwitinname bij Nederlandse ouderen ligt gemiddeld boven de aanbevolen hoeveelheid, maar zo´n 35% van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen heeft een eiwitinname onder de gemiddelde dagelijkse behoefte. Bij de zelfstandig wonende ouderen bleek circa 10% een te lage eiwitinname te hebben.
In een Nederlands onderzoek uit 2012 waarin werd nagegaan hoeveelheid eiwit door Nederlandse ouderen wordt geconsumeerd blijkt dat de situatie bij een aanzienlijke groep ouderen niet optimaal is. Alhoewel de studieresultaten laten zien dat de dagelijkse eiwitinname bij Nederlandse ouderen gemiddeld boven de aanbevolen hoeveelheid van 0,8 g eiwit per kg lichaamsgewicht/dag ligt, blijkt dat zo´n 35% van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen een eiwitinname heeft onder de gemiddelde dagelijkse behoefte. Bij de zelfstandig wonende ouderen bleek ca. 10% een te lage eiwitinname te hebben (Tieland, 2012 (1)). Ook zijn er indicaties dat de huidige aanbevolen hoeveelheid eiwit voor ouderen niet in alle gevallen voldoende is om verlies van spiermassa te voorkomen en dat de eiwitaanbeveling voor ouderen mogelijk verhoogd zou moeten worden

Aanbevolen
De huidige Nederlandse eiwitaanbevelingen ligt voor volwassenen op 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit komt voor een persoon van 75 kg neer op ca. 60 g eiwit per persoon per dag. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongvolwassenen en ouderen. Voor optimale spiersynthese zou per maaltijdmoment (ochtend, middag, avond) is 25 tot 30 gram eiwit nodig (Paddon-Jones, 2009). Vooral bij het ontbijt, maar ook bij de broodmaaltijd in de middag of avond, is de eiwitiname van Nederlandse ouderen veel lager

Ontbijt
Het Onderzoek van Tieland e.a. uit 2012 onder Nederlandse ouderen laat zien dat de eiwitinname vooral bij het ontbijt maar ook bij de broodmaaltijd in de middag of avond in de praktijk veel lager is. Zelfstandig wonende ouderen bleken bij het ontbijt ca. 10 g eiwit te consumeren, fragiele zelfstandig wonende ouderen consumeren bij het ontbijt 8 g eiwit en bewoners van verpleeg/verzorgingshuizen 12 g eiwit. Bij de broodmaaltijd bleken fragiele zelfstandig wonende ouderen ca. 18 g eiwit en bewoners van verpleeg- en verzorgings-tehuizen ca. 16 g eiwit te consumeren. Hier liggen zowel voor zelfstandig wonende ouderen als voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen mogelijkheden voor verbetering

Ondervoeding
De Gezondheidsraad geeft aan de hand van gegevens van de Landelijke Prevalentiemeting Zorg uit 2008, 2009 en 2010 de prevalentie van ondervoeding bij ouderen weer op basis van de criteria zoals de LPZ deze hanteert: van de 65-plussers die werden opgenomen in ziekenhuizen was naar schatting ca. 25% ondervoed. Ook was ca. 20% van de ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen, ca. 15% van de ouderen in de thuiszorg en ca. 7% van de zelfstandig wonende ouderen ondervoed (Gezondheidsraad , 2011). Uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorg 2012, die is gebaseerd op patiënten van alle leeftijden, komt naar voren dat 21,8% van de ziekenhuispatiënten en 17% van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen ondervoed is. Zij zijn in het algemeen ouder en het betreft vaker vrouwen dan mannen.

Effectiviteit van behandeling
De Gezondheidsraad ging in 2011 op verzoek van de Minister van VWS na in hoeverre de gezondheid van ondervoede ouderen verbetert wanneer zij extra eiwit en energie consumeren. Daarbij analyseerden zij klinisch relevante effecten zoals effect op mortaliteit, het optreden van complicaties, de opnameduur, het functioneren en de kwaliteit van leven. Effecten op de voedselconsumptie of op het lichaamsgewicht werden niet meegenomen. De Gezondheidsraad geeft aan dat vast staat dat het schadelijk is voor de gezondheid als iemand langdurig te weinig eiwit en energie binnenkrijgt. Omdat er geen eenduidige definitie is van ondervoeding en doordat er geen ‘gouden standaard’ is waarmee wordt bepaald of iemand ondervoed is of niet, bleven er echter veel onduidelijkheden.

Rapport FCI
Download hier het rapport van FrieslandCampina Institute 'Zuivel en ondervoeding'(pdf)
(1. geciteerde onderzoekers in rapport)

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«april 2020»
madiwodovrzazo
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst 31 januari 2020

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

De Gelderhorst in Ede (Gld) is het enige centrum voor oudere doven in Nederland. We zijn een financieel gezonde organisatie met 200 medewerkers (ca. 110 fte). Voor oudere doven voelt verhuizen naar De Gelderhorst als thuiskomen. Ze leven vaak geïsoleerd in de horende wereld. In De Gelderhorst worden ze weer begrepen en jij helpt mee ze een thuis te geven. Welkom in de dovenwereld!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven