Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Sectorplan Zorg ondertekend. Bonden vragen ook uitstel wetgeving

  • 22 april 2014
  • Weergaves: 1229
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Sectorplan Zorg ondertekend. Bonden vragen ook uitstel wetgeving

ActiZ, VGN, GGZ Nederland, RegioPlus en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU'91 en FBZ hebben dinsdag in aanwezigheid van minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn hun handtekening gezet onder een Sectorplan Zorg. Dit sectorplan moet bijdragen aan het oplossen van de arbeidsmarktproblemen als gevolg van hervormingen, bezuinigingen en decentralisaties in de zorg. Tegelijk doen FNV, CNV, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak in een gezamenlijke brief een dringende oproep aan de Tweede Kamer om de wetsvoorstellen voor langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten te herzien en daartoe met een jaar uit te stellen.

Alsnog veel verlies werkgelegenheid
Werkgeversorganisaties vinden het positief dat er een impuls wordt gegeven om een deel van de tienduizenden medewerkers, die door de bezuinigen van het kabinet ontslagen moeten worden, van werk naar werk te begeleiden. Maar zij benadrukken dat dit niet dé oplossing is voor alle ontslagen. Gezien de omvang van de bezuinigingen zal er ondanks dit sectorplan nog steeds sprake zijn van veel verlies aan werkgelegenheid in de zorg.

Pleisterplan
De bezuinigingen van 3 miljard in de zorg zijn niet te redden met het banenplan dat minister Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag hebben bekendgemaakt. 'Zo'n enorme hap uit de zorg, kun je echt niet redden met een pleisterplan', zegt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV, niet mede-ndertekenaar van het Sectorplan..

Meer dan maatregelen arbeidsmarkt
De hervormingen en bezuinigingen in de zorgsectoren hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt: naar verwachting gaan tienduizenden banen verloren. In het sectorplan nemen ActiZ, VGN, GGZ Nederland, Regioplus en de bonden het initiatief voor grootschalige om- bij- en doorscholing om medewerkers zoveel mogelijk te behouden en instroom van jongeren mogelijk te maken. Waar behoud van werknemers niet mogelijk is, willen zij hen helpen een baan te vinden in een andere sector. Het sectorplan levert een bijdrage aan het opvangen van de negatieve arbeidsmarktgevolgen voor werkgevers en werknemers. Daarnaast zijn echter meer maatregelen nodig om onnodige ontslagen te voorkomen. Zo moet er onder meer snel duidelijkheid komen over de zorginkoop, zodat organisaties weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast is het van belang dat zorgkantoren niet nu al vooruit lopen op toekomstig beleid met kortingen.

Geen haastwerk
Ton Heerts, voorzitter FNV (geen mede-ondertekenaar van het Sectorplan Zorg): “De zorg is te belangrijk om nu even met haastwerk af te doen. De plannen die het kabinet nu in ijltempo door de Tweede en Eerste Kamer wil jassen hebben ingrijpende gevolgen voor honderdduizenden ouderen en gehandicapten en tienduizenden werknemers. Dit moet zorgvuldiger en beter.”

Gemeenten nog niet klaar
Komende week buigt de Tweede Kamer zich over de grote zorgverschuiving naar gemeenten (WMO). De gezamenlijke vakbonden constateren dat veel gemeenten nog niet klaar zijn voor die taak. CNV-voorzitter Maurice Limmen: “Zowel de thuiszorg, huishoudelijke verzorging, dagbesteding, gehandicaptenzorg, GGZ  als de verzorgingshuizen veranderen of verdwijnen zelfs. Lang niet alle overgebleven instellingen en de gemeenten zijn over een paar maanden klaar voor de toekomst."

Confinanciering Sectorplannen
In 2013 hebben werkgevers- en werknemersorganisaties met het kabinet in het sociaal akkoord en het zorgakkoord afspraken gemaakt over een structurele aanpak van de arbeidsmarkt. Kern van die afspraken is een verantwoorde loonontwikkeling en gerichte maatregelen ten behoeve van de werkgelegenheid en de kwaliteit van arbeid in de zorg. In deze context is door het ministerie van SZW de subsidieregeling 'Cofinanciering Sectorplannen' geïntroduceerd. Deze regeling beoogt maatwerk in sectorplannen mogelijk te maken. Sectorplannen zijn bedoeld voor het oplossen van arbeidsmarktknelpunten op het niveau van een sector, branche of arbeidsmarktregio op basis van cofinanciering: Voor bovengenoemd sectorplan brengen de zorgsectoren zelf Euro 100 miljoen op, vanuit de regeling cofinanciering wordt Euro 100 miljoen aangevuld door het ministerie van SWZ. Hiervan zal Euro 32,5 miljoen beschikbaar worden gesteld voor mobiliteitstrajecten en Euro 67,5 miljoen voor (bij)scholing en het behoud van instroom jongeren.

Herziening van wetsontwerp
De bonden pleiten in hun gezamenlijke brief voor zorgvuldigheid en vinden dat de Kamer zich in de discussie ook moet buigen over de Wet Langdurige Zorg, omdat de maatregelen die voortvloeien uit beide wetten elkaar raken. De vakbonden roepen op tot herziening van het wetsontwerp. Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV: “Door acties van onze leden zijn de bezuinigingen al een beetje teruggedraaid. Daar ben ik trots op. Maar er moet meer gebeuren om afspraken te maken voor goede zorg voor ouderen en gehandicapten. Het wordt tijd dat de politiek in Den Haag luistert naar al die zorgen die leven in het land.”

Concrete voorstellen
In de gezamenlijke brief doen zij concrete voorstellen voor goede zorg. Zo moet de bezuiniging van 40% op de huishoudelijke verzorging van tafel. De vakbonden vinden het onverantwoord dat de regering ervoor pleit dat ouderen en gehandicapten langer thuis wonen, maar dit tegelijkertijd onmogelijk maakt, door te bezuinigen op thuiszorg en dagbesteding. Heerts: “De zorg voor deze mensen blijft nodig, dus ook het werk moet blijven.”

Meer tijd of anders massaal ontslagaanvragen
Eric de Macker voorzitter van CNV Publieke Zaak: "Niet alleen de zorg voor honderdduizenden mensen verandert, de banen van tienduizenden zorgwerknemers staan op het spel. Als er niet voldoende tijd is gaan werkgevers massaal ontslagaanvragen opstellen. Gemeenten en werkgevers moeten weten waar ze aan toe zijn en hebben tijd  nodig om de nieuwe zorgvoorzieningen te organiseren. Pas dan kunnen de vakbonden goede afspraken maken over behoud van werkgelegenheid."

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven