Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Iets minder valincidenten in de thuiszorg

  • 18 april 2014
  • Weergaves: 1596
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Iets minder valincidenten in de thuiszorg

De valincidentie lag in de periode 2007-2013 in instellingen voor wonen, zorg en welzijn op ongeveer gelijk niveau, terwijl de valincidentie in de thuiszorg licht daalde van ruim 12% naar 9,8%. Dat blijkt uit de geactualiseerde cijfers van de Zorgbalans van het RIVM en het ministerie van VWS.

In 2013 was de incidentie van valincidenten in zowel thuiszorginstellingen als instellingen voor wonen, zorg en welzijn 9,8% (zie Figuur 1). Voor thuiszorginstellingen is er in de periode 2007-2013 sprake van een lichte daling van de valincidentie van ruim 12% naar 9,8%. In instellingen voor wonen, zorg en welzijn lag de incidentie in deze periode op ongeveer gelijk niveau (Halfens et al., 2013).

LPZ
In 2007 werden valincidenten voor het eerst meegenomen in de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) . De valincidentie wordt bepaald op basis van het percentage mensen dat is gevallen in de periode van 30 dagen voorafgaand aan de LPZ-meting (maandprevalentie).

Letselgevolg
Valincidenten leidden in 2012 bij ongeveer 35% van de bewoners van instellingen voor 'wonen zorg en welzijn' en ongeveer 60% van de thuiszorgcliënten die vallen tot letsel. Van de thuiszorgcliënten die vallen, liep ruim 40% lichte gezondheidsklachten op en nog eens ruim 40% matige gezondheidsklachten, zoals snij- of schaafwonden. Bijna 18% had ernstig letsel, zoals een heupfractuur. Van de bewoners van instellingen voor 'wonen zorg en welzijn' die vallen, liep ongeveer 68% lichte gezondheidsklachten op, 22% matige gezondheidsklachten, en ondervond 5% ernstig letsel als gevolg van de val (Halfens et al., 2012).

Preventie
Er bestaan diverse preventieve maatregelen tegen (herhaald) vallen of letsel als gevolg van vallen. Voorbeelden hiervan zijn aanpassingen in de woonomgeving, oefentherapie, toezicht en het geven van hoofd- of heupbeschermers. Valpreventieve maatregelen worden echter lang niet altijd toegepast (Halfens et al., 2012). Welke preventieve maatregelen gericht op het voorkomen van een eerste val (primaire valpreventie) worden toegepast in de instellingen voor wonen, zorg en welzijn is te zien in figuur 2. Hieruit blijkt dat sinds 2009 meer primaire valpreventieve maatregelen worden genomen en steeds meer gebruik wordt gemaakt van alarmering.

Valincidentie internationaal
Sinds 2009 is er het internationale LPZ project. Daaraan doen naast Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en Nieuw-Zeeland mee. In 2013 wordt de LPZ voor het eerst ook in Indonesië en Brazilië uitgevoerd. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met Engeland en Ierland over deelname aan de LPZ. In die landen wordt op identieke wijze het optreden van valincidenten in de sector voor wonen, zorg en welzijn gemeten.

In 2012 is de maandprevalentie van valincidenten in Oostenrijk en Nieuw-Zeeland respectievelijk 9,6% en 12,6%. Hierbij dient opgemerkt te worden dat het aantal deelnemers tussen de landen sterk verschilt, waardoor geen representatieve uitspraken gedaan kunnen worden. De Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) meten valincidenten in verpleeg- en verzorgingshuizen over de afgelopen 30 dagen voor de Verenigde Staten, op vergelijkbare wijze als de LPZ-meting. Het CMS-rapport laat zien dat de valprevalenties tussen de staten variëren van 8,9% tot 19,1%, met een gemiddelde van 13,0% voor de hele Verenigde Staten in 2010 (CMS, 2010). Uit figuur 3 blijkt dat de maandprevalentie van valincidenten in 2012 in Nederland het laagste is in vergelijking met andere landen, maar vergelijkbaar met Oostenrijk.

Andere landen
Informatie over valincidenten in de langdurige zorg voor andere landen is schaars. Veel studies zijn gedateerd en rapporteren meestal jaarprevalenties. De WHO schat dat ongeveer 30% tot 50% van de mensen in instellingen voor verpleging en verzorging jaarlijks valt. Bij ouderen die zelfstandig wonen is dat tussen de 28% en de 35%. De WHO baseert deze schatting op een inventarisatie van zes studies die werden uitgevoerd tussen 1981 en 2002 in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Nederland


Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

RAV HM werft Verpleegkundige Specialisten maar ook Physician assistants voor deze functie.

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven