Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen

  • 12 april 2014
  • Weergaves: 2149
  • 2 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen

De wijkverpleegkundige verloor eind vorige eeuw haar centrale positie in de zorg voor mensen die thuis wonen. De overheid wil de wijkverpleegkundigen nu terug in die centrale rol. En dat heeft veel draagvlak alom. Of wijkverpleegkundigen klaar zijn voor die rol hebben is door het Nivel onderzocht door in te gaan op vragen als: Wat zijn de feitelijke en gewenste rollen en taken van wijkverpleegkundigen? Hoe verhoudt het werk van wijkverpleegkundigen zich tot het werk van huisartsen en andere eerstelijnsprofessionals? Wat zijn randvoorwaarden voor goede zorg en een aantrekkelijke beroepsuitoefening? Welke deskundigheid en opleiding hebben wijkverpleegkundigen? Wat zijn nieuwe ontwikkelingen in de beroepsuitoefening en opleiding?

Spil van de zorg in de buurt
Met kwalitatief goede zorg dicht bij huis moeten zij ervoor zorgen dat ouderen en mensen met een chronische ziekte langer thuis kunnen wonen. Ze krijgen daarom ook meer ‘regelruimte’: zij moeten kunnen bepalen welke zorg een cliënt nodig heeft en hoeveel. Vanaf 2015 zal de wijkverpleegkundige zorg worden betaald vanuit de Zorgverzekeringswet en gaan wijkverpleegkundigen deze indicaties weer zelf stellen. De wijkverpleegkundige komt terug als spil van de zorg in de buurt. De nieuwe taken moeten zich nog uitkristalliseren in de praktijk en in de HBO Verpleegkunde-opleiding, zo blijkt uit de kennissynthese ‘De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen’ van het NIVEL.

Toegang en verbinding
In samenwerking met de huisarts gaan wijkverpleegkundigen de toegang vormen tot de professionele zorg. Zij worden de verbindende schakel tussen mensen die zorg nodig hebben en zorgaanbieders binnen zorg, wonen en welzijn. De voorheen nauwe samenwerking tussen huisarts en wijkverpleegkundigen wordt in ere hersteld. Verder zullen de wijkverpleegkundigen deelnemen in de multidisciplinaire sociale wijkteams, die de gemeenten momenteel opzetten. Binnen de sociale wijkteams kunnen zij de verbinding leggen tussen medische en sociale hulpverleners. De sociale wijkteams zijn nieuw voor wijkverpleegkundigen en over de invulling van hun rol willen zij nog meer duidelijkheid krijgen.
 
Preventie en zelfmanagement; reserve tegenover eHealth
Doordat het aantal ouderen en chronisch zieken toeneemt, worden preventie en zelfmanagementbevordering door wijkverpleegkundigen steeds belangrijker. Wijkverpleegkundigen vinden zelf ook dat preventie en zelfmanagementbevordering tot hun takenpakket behoren, zo blijkt uit de kennissynthese van het NIVEL. Tegenover eHealth en andere nieuwe technologie hebben veel van hen echter nog wel wat reserves. Terwijl deze door overheid, beroeps- en cliëntenorganisaties worden gezien als nuttige middelen om de zelfredzaamheid van cliënten te versterken en de kosten te drukken.
 
Opleiding en bijscholing
NIVEL-programmaleider Anneke Francke: “Meer dan ooit moeten wijkverpleegkundigen samenwerken met andere disciplines. Ook de aandacht voor ondersteuning van zelfmanagement en de mogelijkheden van ICT zijn nieuw. Het is daarom goed dat er een nieuw opleidingsprofiel voor de HBOV-opleiding komt. Maar ook de huidige generatie wijkverpleegkundigen moet toegerust zijn voor de zorg van de toekomst. Daarvoor zijn gerichte bijscholingen over bijvoorbeeld samenwerken, zelfmanagementondersteuning en eHealth belangrijk.”
 
De kennissynthese maakt deel uit van een serie publicaties over de hervormingen in de langdurige zorg. Onlangs verscheen al een publicatie over de veranderingen in de langdurige zorg en binnenkort verschijnt een overzichtstudie over de ouderen van de toekomst.

Download
Download de Nivel Kennissynthese: De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen. (PDF)

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

2 reacties op artikel "De wijkverpleegkundige van vandaag en morgen"

13-4-2014 16:53

WV panacea voor kanteling zorg en welzijn?

De WV oude stijl wordt weer uit de kast gehaald en met wat injecties ( specialisme, profielen , bijscholing ) letterlijk en figuurlijk " opgevoerd" om als spil in soc teams en soort sociaal regisseur/ regelnicht van de wijk te worden. Voor de status, en inschaling?, van de WV is dat goed maar wat hebben onze patiënten ( vaak 60 plus, chronisch ziek dan wel terminaal etc) daar aan? De handen aan het bed zullen lager opgeleide ( goedkopere!) en minder breed kijkende handen worden. Laat de WV een wijk- verpleegkundige blijven met veel continuïteit in patiëntcontacten, een zuster/ broeder met systeem en presentiegerichte know how. Een zelfsturende professional in een zelfsturend team met ondersteuning van gebruiksvriendelijke ICT systemen zoals bij Buurtzorg die als vanouds al goed samenwerkt met huisarts en ketenpartners. Laat het meet en regelwerk in gemeentelijke algemene voorzieningen en sociale teams over aan anderen ( het nieuwe beroep: de sociaal regisseur of de verbindende schakel).

Hemmo Sander: wijkverpleegkundige Buurtzorg Almere Stad/ adviseur Sociaal Domein bij Vondel & Nassau .


14-4-2014 14:01

E-health is een belangrijke innovatieve ontwikkeling in de zorg, evenals zorg op afstand. Deze activiteiten zijn fiscaal echter niet BTW vrijgesteld, zoals duidelijk blijkt uit antwoorden op kamervragen reeds uit 2012. Die kwestie is tot op de dag van vandaag niet opgelost.

Onduidelijk is tevens of zaken als coördinatie/afstemming e.d. van de wijkverpleegkundige BTW vrijgesteld zullen zijn. Het is immers geen BTW vrijgestelde "geneeskundige verzorging van de mens"

Daarnaast is bijv. personenalarmering sinds 1 januari 2014 door het kabinet juist belast met btw.

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«april 2020»
madiwodovrzazo
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst 31 januari 2020

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

De Gelderhorst in Ede (Gld) is het enige centrum voor oudere doven in Nederland. We zijn een financieel gezonde organisatie met 200 medewerkers (ca. 110 fte). Voor oudere doven voelt verhuizen naar De Gelderhorst als thuiskomen. Ze leven vaak geïsoleerd in de horende wereld. In De Gelderhorst worden ze weer begrepen en jij helpt mee ze een thuis te geven. Welkom in de dovenwereld!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven