Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

NZa: Onderzoek naar onterechte bijbetalingen AWBZ verdient nuance

  • 8 april 2014
  • Weergaves: 1385
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
NZa: Onderzoek naar onterechte bijbetalingen AWBZ verdient nuance

Zorgaanbieders moeten duidelijker zijn over de regels voor het bijbetalen in de AWBZ. Dit blijkt uit een verdiepende analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond vorig jaar. Uit de analyse van het voorlichtingsmateriaal blijkt dat bewoners vooral beter geïnformeerd moeten worden over het bijbetalen voor de was en het stofferen van de kamer. Een fout in de informatie leidt daarnaast lang niet altijd tot daadwerkelijk onterechte bijbetalingen.

De NZa deed nader onderzoek naar de informatie die de Consumentenbond verzamelde over bijbetalingen in de AWBZ. Bij dit onderzoek betrok de toezichthouder ook het onderzoek van brancheorganisatie Actiz naar aanleiding van de bevindingen van de Consumentenbond.

De nadere analyse van de NZa laat het volgende zien:

De meeste fouten in de voorlichting gaan over waskosten en de stoffering
Zorgaanbieders in de AWBZ maken de meeste fouten in hun informatiemateriaal over het doorberekenen van waskosten en de kosten voor het stofferen van de kamer. AWBZ-instellingen moeten zelf de kosten voor het wassen van platgoed (handdoeken en lakens) betalen, maar mogen een bijdrage vragen voor het wassen van de kleding. Voor het stofferen van de kamer geldt dat de organisatie zorgt voor een basisinrichting inclusief stoffering van de kamer. Wil de bewoner zelf de kamer anders stofferen en inrichten, dan zijn de kosten voor eigen rekening.

229 maal foute informatie
Een fout in de informatie leidt niet automatisch tot onterechte bijbetalingen. De Consumentenbond vond in haar onderzoek 229 fouten in de informatie van zorgaanbieders over de vergoedingen. Na onderzoek constateert de NZa dat in 44 gevallen ook daadwerkelijk sprake is van onterecht bijbetalen voor zaken die al vanuit de AWBZ worden vergoed. Op verzoek van de NZa nemen de zorgkantoren nu maatregelen bij deze zorgaanbieders.

59 meldingen
Ditzelfde beeld komt naar voren na analyse van de meldingen die de NZa zelf ontving over dit onderwerp. In 2013 ontving de NZa 59 keer een melding over mogelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ. Bij twee van deze meldingen was daadwerkelijk sprake van een onterechte bijbetaling. Ook hier treffen de zorgkantoren op verzoek van de NZa maatregelen om deze onterechte bijbetalingen te stoppen en de bewoners te compenseren die teveel hebben betaald.

Zorgaanbieders moeten duidelijker zijn over de regels voor bijbetalen in de AWBZ.
Het is goed dat cliënten melding maken van mogelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ. Het onderzoek van de Consumentenbond toont namelijk in ieder geval aan dat de informatie over de bijbetalingen in de AWBZ beter en duidelijker moet. Veel AWBZ-instellingen houden zich wel aan de regels voor bijvoorbeeld waskosten of het stofferen van de kamer, maar informeren hun bewoners en toekomstige cliënten niet of niet duidelijk genoeg over die regels.

Heeft u een vermoeden dat u onterecht moet bijbetalen in uw AWBZ-instelling?
De totale omvang van onterechte bijbetalingen is op basis van het onderzoek van de Consumentenbond en van Actiz niet vast te stellen. De NZa constateert dat de ontvangen meldingen niet representatief zijn om een uitspraak te kunnen doen over het totaal aantal onterechte bijbetalingen in de AWBZ in Nederland.
Daarom blijft het nuttig dat bewoners van instellingen blijven melden als zij vermoeden dat zij onterecht moeten bijbetalen voor bepaalde diensten in de AWBZ. Zorgkantoren kunnen de zorgaanbieders terecht wijzen waar daadwerkelijk sprake is van onterechte bijbetalingen of die hun (toekomstige) bewoners niet of onvoldoende informeren over de regels voor het bijbetalen aan bijvoorbeeld waskosten of het stofferen van de kamer.

Heeft u het vermoeden dat u onterecht moet bijbetalen voor zaken die al vergoed worden in de AWBZ? Meld het bij uw organisatie en bij de NZa.

ActiZ: Onduidelijkheid door regelgeving
ActiZ is blij met de uitkomsten van dit onderzoek. Het bevestigt de uitkomsten van eigen onderzoek. De huidige gedetailleerde regelgeving over de AWBZ-aanspraken leidt tot veel vragen en onduidelijkheid bij zorgaanbieders en bewoners en is vaak niet meer van deze tijd. Met het ministerie van VWS zijn wij in overleg om dit op te lossen. De invoering van de Wlz biedt mogelijkheden om dit te regelen op een manier die meer past bij de huidige tijd.

Download
Download de Brief NZa resultaten onderzoek onterechte bijbetalingen AWBZ

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«februari 2020»
madiwodovrzazo
27282930
Fragiele Ouderen Thuis. Wie heeft wat te doen?

Fragiele Ouderen Thuis. Wie heeft wat te doen?

Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Uit eigen wil en omdat dit van beleidswege aangemoedigd wordt. De ontwikkeling stelt nieuwe,...
Lees meer
3112
3456789
10111213
Congres: Overprikkeling

Congres: Overprikkeling

Overprikkeling…een veel voorkomend probleem binnen onze maatschappij. Het begrip wordt vandaag de dag veel gebruikt door artsen,...
Lees meer
141516
17181920212223
2425262728291
2345678

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst 31 januari 2020

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

De Gelderhorst in Ede (Gld) is het enige centrum voor oudere doven in Nederland. We zijn een financieel gezonde organisatie met 200 medewerkers (ca. 110 fte). Voor oudere doven voelt verhuizen naar De Gelderhorst als thuiskomen. Ze leven vaak geïsoleerd in de horende wereld. In De Gelderhorst worden ze weer begrepen en jij helpt mee ze een thuis te geven. Welkom in de dovenwereld!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven