Van de thuiswonende ouderen is 12 procent ondervoed en ouderen die gebruikmaken van thuiszorg is dat zelfs 35 procent. In de Week tegen Ondervoeding in Nederland (6 t/m 10 november) is het belangrijk dat we ons realiseren dat ondervoeding het herstel van ouderen kan belemmeren. Ook kan ondervoeding leiden tot langere ziekenhuisverblijven, wat de zorgkosten verhoogt. In de strijd tegen ondervoeding moeten we onze inspanningen op drie fronten verhogen: zorg, voeding en communicatie. Daarbij moeten we innovatieve manieren vinden om voedsel te produceren en te leveren dat voor ouderen zowel aantrekkelijk is als voedzaam. Samenwerking tussen beroepsopleidingen, zorginstellingen, voedingsbedrijven en netwerkorganisaties is essentieel om deze uitdaging aan te gaan.
Zorgprofessionals moeten worden uitgerust met de nodige vaardigheden en kennis om ondervoeding te identificeren en te voorkomen. Dit betekent dat we hen de ruimte en mogelijkheden moeten geven om van elkaar te leren en best practices uit te wisselen.
Wat betreft voeding, moeten we innovatieve manieren vinden om voedsel te produceren en te leveren dat voor ouderen zowel aantrekkelijk is als voedzaam. Voedingsbedrijven, mbo, hogescholen en andere stakeholders kunnen hier een belangrijke rol spelen.
Ook moeten we de bewustwording rondom ondervoeding verhogen bij ouderen en hun mantelzorgers. Dit kan worden bereikt door een combinatie van sociale en technologische innovaties.
Samenwerking tussen beroepsopleidingen, zorginstellingen, voedingsbedrijven en netwerkorganisaties is essentieel om deze uitdaging aan te gaan. Door dit te doen, kunnen we niet alleen de gezondheid en het welzijn van onze ouderen verbeteren, maar ook de druk op onze gezondheidszorg verlichten en de kosten verlagen. Laten we deze kans grijpen om daadwerkelijk het verschil te maken in de levens van onze ouderen en hun zorgverleners.
Bron: ANP Expert bijdragen Hogeschool Inholland
Foto door Alena Darmel bij pexels