Ouderenzorgorganisaties Aafje, Pieter van Foreest en Zorgpartners Midden-Holland werken nauw samen en zijn in transitie naar regionale expertisecentra voor demente mensen met zeer ernstig probleemgedrag. Er is wel een landelijk kennisnetwerk D-zep. De doelgroep wordt nu ook erkend door de Commissie Expertisecentra langdurige zorg, CELZ. De situatie is nu zo dat iedere organisatie worstelt met 1 á 2 bewoners met dementie en zeer ernstig probleemgedrag. Je kunt dan de expertise niet opbouwen. Omdat wij meer cliënten hebben, bouwen we expertise op die we graag delen met zorgaanbieders in de regio. Dat kan een consult zijn of we kunnen cliënten tijdelijk overnemen op de afdeling D-zep en in gezamenlijkheid zorgen dat de cliënt weer veilig en met de juiste zorg terug kan”, aldus Gerda Dik, projectleider D-zep Zorgpartners Midden- Holland. "Op de D-zep kunnen we anders met medicatie en psychosociale interventies omgaan. De professionals weten hoe ze met deze doelgroep om moeten gaan.”
Andere context
Het probleemgedrag waarmee de D-zep afdeling mee te maken heeft, vraagt om een andere context dan op een reguliere afdeling waar mensen met dementie wonen. Nienke: “Vaak is het gedrag niet te begeleiden op een reguliere afdeling, omdat daar andere prikkels worden aangeboden. Hierdoor raken de cliënt en medebewoners in disbalans. Er is een andere interactie, het zorgpersoneel is anders opgeleid. Ze zijn opgeleid op het verzorgende deel en wat minder van het begeleidende stuk. Waar wij als D-zep juist op inzetten.
Binnen Aafje locatie Smeetsland heeft afdeling de IJsvogel 14 plekken, Pieter van Foreest 8 en Zorgpartners Midden-Holland groeit naar 11 plekken. Nienke: “We nemen op vanuit de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Daar waar het spaak loopt en handelingsverlegenheid is opgetreden, ontwrichting en crisis is ontstaan. Binnen twee weken doen we de triage en kijken we naar de mogelijkheden. Als we zien dat de nood hoog is, kan het echt heel snel gaan. De drie organisaties hebben een gezamenlijk aanmeldformulier. De lijnen zijn kort. “Als de afdeling vol ligt of een cliënt past niet bij de dynamiek op de groep, dan kunnen we makkelijk naar elkaar doorverwijzen”, aldus Nienke.
Eerlijkheid en transparantie
In de samenwerking spelen eerlijkheid en transparantie een belangrijke rol. Nienke: “We nemen een kijkje in de keuken van de ander om ons eigen product nog beter te ontwikkelen, vanuit de visie van je organisatie maar ook die landelijk wordt gedragen. Daarvoor moet je horen en zien hoe anderen het doen. Daarna kan je zelf bepalen wat er bij jouw organisatie past om de cliënt van de juiste zorg te voorzien. Als je een gezamenlijke visie daarin ontwikkelt, kun je die ook uitdragen naar het landelijk kennisnetwerk. Ook heb je een stevigere positie richting bijvoorbeeld het zorgkantoor: waarom is het van belang dat we doen wat we doen?”
In gesprek met Nienke van der Kaap (kwartiermaker D-zep Aafje), Ingrid Roodbol (teammanager D-zep Aafje), Gerda Dik (projectleider D-zep Zorgpartners Midden- Holland), Mandy Ruchti (teammanager D-zep Pieter van Foreest) en Isa Pothof (kwaliteitsverpleegkundige Pieter van Foreest).
Bron & Foto: Pieter van Foreest