Recent opende de zorgorganisatie Hilverzorg haar eigen HilverZorg Academie op de locatie Zonnehoeve, met zo'n 200 leerlingen. Het is een alternatief voor het reguliere mbo-onderwijs. Met toekomstgerichte opleiden, werken vanuit eigen leervragen en coaching, direct aan de slag in de praktijk. Met dit bijzondere opleidings- en specialisatieaanbod wil de organisatie zorgen voor een oplossing voor vraagstukken in de ouderenzorg. Het is een nieuwe vorm van opleiden voor jonge generaties, zij-instromers en doorstromers. Grote groepen jongeren en zij-instromers krijgen nu niet een aanbod wat bij hun behoeften tot leren in de zorg aansluit. Zo mist de Generatie Z onderwijs wat echt bij hen aansluit. De studenten krijgen de mogelijkheid om hun eigen leerpad uit te stippelen, waarbij de focus ligt op persoonlijke ontwikkeling en een leven lang leren. Zij worden gesteund en getraind door leercoaches. Anders zou een potentieel aan nieuwe medewerkers niet worden bereikt.
Al in 2021 startte Hilverzorg daarom het Leerhuis. Nena van der Pas, initiatiefnemer van het Leerhuis: ”We hebben de afdeling helemaal ingericht vanuit een focus op opleiden. We richtten ons daarbij voor 80 procent op houding en gedrag, met een leerklimaat dat past bij de nieuwe generatie medewerkers.”
In de evaluatie van de eerste leergangen is gebleken dat de studenten bij HilverZorg blijven werken en leren, én eenvoudig doorstromen. Het uitvalpercentage is slechts 4,8 procent.
De academie is naar eigen zeggen uniek in Nederland. Van der Pas: "We zijn zelfs (door 2e Kamer lid Ellemeet) genoemd in de Tweede Kamer, of dit misschien een oplossing is voor het grote personeelsprobleem. Dat is wel heel bijzonder natuurlijk."
Bron: Hilverzorg, NHDagblad
Foto Hilverzorg