Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren diverse knelpunten in de zorg bij mensen met jeukklachten, mensen met een risico op bloedingen en mensen die zelf hun glucosewaarden monitoren. Zo ervaren zij onduidelijkheid over de samenwerking met andere zorgverleners. Ook kan de informatievoorziening over aandachtspunten tijdens de zorg in hun ogen verbeterd worden. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel naar de ervaren knelpunten door de wijkverpleging voor deze drie specifieke cliëntengroepen in opdracht van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgende Nederland dan ook verder Wijkverpleegkundigen willen vooral praktische handreikingen om de ervaren knelpunten aan te pakken. V&VN aan de verdere professionalisering van de wijkverpleging door het ontwikkelen en invoeren van richtlijnen.
Wijkverpleging geeft voorkeur aan handreiking met interventies tegen jeukklachten
Bijna de helft van de ondervraagde zorgprofessionals gaf als knelpunt aan dat cliënten niet van hun jeukklachten afgeholpen kunnen worden. Daarnaast zien zij veel variatie in het handelen van zorgprofessionals. Ook lagen er knelpunten in de samenwerking met en overdracht van huisartsen. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben behoefte aan informatiemateriaal en scholing om deze knelpunten te adresseren. Er is echter nog weinig wetenschappelijk bewijs voor effectieve interventies tegen jeukklachten. Daarom adviseert het Nivel om geen zorgrichtlijn te gaan ontwikkelen, maar om de beschikbare informatie te bundelen in een praktische handreiking.
Praktijkkaart meer gewenst dan richtlijn voor zorg bij cliënten met risico op bloedingen
Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren onduidelijkheid in de informatie over het risico op bloedingen in het cliëntendossier en in de aandachtspunten tijdens de zorgverlening. Ook onvoldoende beschikbaarheid van middelen, zoals verbandmateriaal, vormt een knelpunt. Zorgprofessionals hebben behoefte aan informatie over hoe te handelen bij bloedingen en hoe bloedingen te voorkomen. Daarnaast is er ook behoefte aan scholing over mogelijke risico’s. Ook hier adviseren we om niet te investeren in de ontwikkeling van een richtlijn, maar in het ontwikkelen van praktisch informatiemateriaal, zoals een handreiking met een beknopte praktijkkaart.
Implementatie van Zorgstandaard Diabetes kan knelpunten verminderen
Mensen met diabetes monitoren veelal zelf hun glucosewaarden. Verpleegkundigen en verzorgenden die hierin ondersteuning bieden ervaren dat er veel variatie is in de voorlichting hierover aan cliënten. Daarnaast is er een onduidelijke taakverdeling tussen huisartsen, praktijkondersteuners en de wijkverpleging. Deze knelpunten worden geadresseerd in de landelijke Zorgstandaard Diabetes. Daarom adviseren we om te investeren in implementatie van deze Zorgstandaard en de ontwikkeling van bijpassende praktijkproducten, zoals een beslisboom.
Over het onderzoek
Het Nivel voerde tegelijkertijd drie knelpuntenanalyses uit in de wijkverpleging. De knelpuntenanalyses bestonden uit literatuuronderzoeken, kwalitatieve interviews, een vragenlijstonderzoek onder het Panel Verpleging & Verzorging en reflectiebijeenkomsten. De knelpuntenanalyses werden uitgevoerd in opdracht van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en met financiering van ZonMw.
Bron: V&VN
Foto door cottonbro studio via Pexels