De hele bedrijfstak zorg en welzijn – inclusief de leidinggevende en ondersteunende functies – telde in het eerste kwartaal van 2023 ruim 1,4 miljoen werknemers. Tussen het eerste en het eerste kwartaal van 2023 zijn er 21 duizend werknemers bij gekomen. De uitstroom uit de bedrijfstak is vanaf het midden van 2021 sneller toegenomen dan de instroom. De meeste uitstromers gingen naar een andere bedrijfstak. Aldus het CBS, De toename van 21 duizend werknemers tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 is het resultaat van 176 duizend instromers en 155 duizend uitstromers. In de uitstroomcijfers gaat dus om werknemers die in een andere bedrijfstak gaan werken, met pensioen gaan, die gaan werken als zelfstandige (binnen of buiten zorg en welzijn), die een andere uitkering krijgen of om een andere reden stoppen met werken. Een vertrek naar een andere bedrijfstak kwam het vaakst voor.
Aantal werknemers zorg en welzijn neemt nog steeds toe
Het aantal werknemers in zorg en welzijn neemt vanaf eind 2016 toe. Tegenover een toenemende instroom stond jarenlang een redelijk stabiele uitstroom. Het aantal uitstromers werd snel groter vanaf het derde kwartaal van 2021, terwijl het aantal instromers in de meeste kwartalen minder snel steeg of zelfs daalde. Daarmee nam het totale aantal werknemers minder snel toe.
Bij de meest recente meting, het eerste kwartaal van 2023, waren 155 duizend werknemers uitgestroomd ten opzichte van een jaar eerder. Dat aantal ligt 36 duizend hoger dan de uitstroom van bijna twee jaar eerder, het tweede kwartaal van 2021. Na dat kwartaal groeide de uitstroom van werknemers uit zorg en welzijn.
Bron: CBS, het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.
Foto door Zen Chung via Pexels