Wijkverpleegkundigen hebben niet altijd voldoende kennis over diabetes om de glucosewaarden van cliënten die zelf monitoren goed in te schatten. “Dat kan leiden tot verschillende interpretaties en verschillende boodschappen aan de cliënt”, licht diabetesverpleegkundige bij Thuiszorg West-Brabant, Mieke van Grunsven toe naar aanleiding van de onlangs verschenen knelpuntenanalyse van het Nivel, gemaakt in opdracht van V&VN, over zelfmonitoring van glucosewaarden. Zij werkte hier aan mee. Samen met vier andere diabetesverpleegkundigen ondersteunt Mieke de huisartsenpraktijken, het Bravis ziekenhuis en de teams van wijkverpleging. Eén knelpunt is dat er veel variatie zit in de voorlichting die wijkverpleegkundigen geven over zelfmonitoring aan de diabetespatiënt. "Dan komen medewerkers met een verschillend opleidingsniveau en dus een verschillend kennisniveau bij één cliënt. De cliënt ziet niet altijd dat verschil en stelt de vragen aan wie er op dat moment langskomt.” Het grootst ervaren knelpunt in de analyse is echter de onduidelijkheid in de taakverdeling tussen huisartsen, praktijkondersteuners en wijkverpleging als het gaat om zelfmonitoring van glucosewaarden. Ook als je met meerdere ziekenhuizen te maken hebt.
Voorbeeld
Een mooi voorbeeld, vertelt Mieke, is van een oudere diabetespatiënt die eigenlijk bij de internist onder behandeling is, maar voor wie de gang naar het ziekenhuis te zwaar wordt. “Dan kan worden gekozen voor terugverwijzing naar de huisarts. Maar het kán een cliënt met ingewikkelde problematiek zijn. Wij kunnen dan de huisarts of de praktijkondersteuner op weg helpen bij het aan cliënten leren prikken en monitoren van de glucosewaarden. Dat is meteen ook goedkoper voor zorgverzekeraar en praktischer voor de cliënt. Bij dit knelpunt gaat het dus om de organisatie van de zorg rondom zelfmonitoring: wie doet wanneer wat? Huisartsen en wijkverpleegkundigen moeten vooral open naar elkaar zijn en naar elkaar luisteren.”
Nivel
Het onderzoeksinstituut Nivel voerde in opdracht van V&VN en met financiering door ZonMw drie knelpuntenanalyses uit gericht op de zorg van cliënten met jeukklachten, cliënten met een risico op bloedingen en cliënten die zelf hun glucosewaarden monitoren. Deze onderwerpen zijn gekozen omdat leden van V&VN hadden aangegeven dat ze in hun werk met deze cliëntgroepen tegen diverse knelpunten aanliepen.
Het Nivel heeft V&VN geadviseerd te investeren in de implementatie van de landelijke Zorgstandaard Diabetes.
Rapport
Download hier het rapport Nivel
Bron: VenVN
Foto door Artem Podrez via Pexels https://www.pexels.com/nl-nl/foto/handen-telefoon-besef-topview-6823617/