Zorgmedewerkers die in de eerste golf (maart tot en met juni 2020) voor COVID-patiënten hebben gezorgd, door langdurige post-COVID klachten al twee jaar ziek zijn en daardoor arbeidsongeschikt zijn geraakt, kunnen financiële steun krijgen. Minister Helder heeft besloten dat deze groep in aanmerking komt voor een bedrag van €15.000 per persoon. Deze periode onderscheidt zich van latere periodes waarin zorgmedewerkers voor patiënten hebben gezorgd doordat tijdens de eerste golf er nog weinig over het virus en de risico's bekend was. Het kabinet probeert ervoor te zorgen dat deze mensen het geld in september 2023 kunnen aanvragen. Zodat zij het vóór het einde van het jaar krijgen.
Financiële steun specifieke groep zorgmedewerkers
Zorgmedewerkers hebben veelvuldig en intensief in de nabijheid van COVID-patiënten gewerkt, omdat dit noodzakelijk was om de benodigde zorg te verlenen. Hierdoor lag het risico op besmetting voor deze groep aanzienlijk hoger dan bij andere cruciale beroepsgroepen waar de samenleving een beroep op heeft gedaan. Tijdens de eerste golf was bovendien sprake van een zeer uitzonderlijke situatie waar nog weinig bekend was over hoe het virus zich verspreidde en wat de precieze risico’s op besmetting en overdracht van COVID-19 waren. Daarmee onderscheidt deze periode zich van latere periodes waarin zorgmedewerkers voor patiënten hebben gezorgd.
Hoewel de Raad van State naar de werkgever wijst als aansprakelijke partij bij schade ontstaan als gevolg van ziekte opgelopen tijdens het werk, wil het kabinet deze groep zorgmedewerkers vanuit de morele verplichting aanvullend financieel ondersteunen. Medewerkers in de zorg die tijdens de eerste golf veelvuldig en intensief voor COVID-patiënten hebben gezorgd, in die periode een COVID-besmetting hebben opgelopen en daardoor arbeidsongeschikt zijn kunnen een eenmalig bedrag van €15.000,- ontvangen. Het kabinet streeft ernaar om het aanvraagloket in september 2023 open te stellen, zodat het toegekende bedrag voor het eind van het jaar kan worden uitgekeerd.
Betrokken medewerkers
Het gaat om zorgmedewerkers die:
- in de eerste golf van de coronapandemie (maart – juni 2020) veel en intensief zorg hebben verleend aan COVID-patiënten. Of daar nauw betrokken bij waren;
- langer dan twee jaar post-COVID klachten hebben, vastgesteld door een arts volgens de op dat moment geldende beroepslijn. En als gevolg hiervan minder of helemaal niet meer kunnen werken, wat blijkt uit een WIA-beoordeling of iets vergelijkbaars;
- vanwege een arbeidsrelatie (in vaste dienst, ingehuurd of met een tijdelijk dienstverband) gedurende maart 2020 tot en met juni 2020 werkten voor of in opdracht van een werkgever in de branches:
* verzorgings- en verpleeghuizen;
* (universitaire) ziekenhuizen;
* gehandicaptenzorg;
* wijkverpleging;
* geboortezorg;
* ambulancezorg;
* intramurale jeugdzorg;
* justitiële inrichtingen (alleen medisch, BIG-geregistreerd personeel);
* intramurale geestelijke gezondheidszorg;
* huisartsenzorg.
Documenten
Download de Kamerbrief over ondersteuning zorgmedewerkers met post-COVID na '1e golf' besmettingen coronavirus (pdf)
Bron: Ministerie VWS
Photo by Vladimir Fedotov on Unsplash