Ook bij de partners van Zorgschakel Enschede, dat zijn De Posten, Liberein, Livio en Manna is het moeilijk om vacatures te vervullen. Diverse oplossingsrichtingen worden onderzocht en in de praktijk gebracht. Waaronder het inzetten van studenten uit Indonesië. wordt er al flink ingezet op zorgtechnologie. Daarnaast is er veel aandacht voor het benutten van het potentieel van zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lex Smetsers, voorzitter raad van bestuur Livio, had al ervaringen opgedaan met Indonesische studenten bij een zorgorganisatie in Drenthe. In Indonesië is een overschot aan zorgmedewerkers. Zorgschakel Enschede gaat daarom afgestudeerde verpleegkundigen uit Indonesië naar Nederland laten komen op basis van een studieverblijfvergunning. Zij volgen in Nederland een opleiding tot HBO-verpleegkundige en zijn gedurende hun opleiding van circa 4 jaar inzetbaar bij de organisaties van Zorgschakel. Er wordt samengewerkt met Avans+
Professionele samenwerking
Zorgschakel Enschede werkt in dit project nauw samen met de organisaties Yomema en Avans+. Ook is er contact met het ministerie van gezondheid in Indonesië. Hierdoor kan er een expliciete bijdrage geleverd worden aan de kwaliteit van de gezondheidszorg in Indonesië waardoor ook daar de welvaart kan toenemen.
Aanwinst
Volgens bestuursvoorzitter Lex Smetsers hebben de ervaringen in Drenthe uitgewezen dat de Indonesische studenten een aanwinst vormen op het bestaande personeelsbestand. "Uiteraard laten we ze nog niet meteen alle werkzaamheden uitvoeren, maar dat bouwen we gaandeweg op. Uiteindelijk kunnen ze als volwaardig verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) meedraaien", aldus Smetsers.
Huisvesting
De studenten worden onder meer ondergebracht in een vleugel van het voormalig ziekenhuis aan het Dr. Ariënsplein in Enschede en een accommodatie van Livio.
Bron Livio | RTVOost
Photo by Rendy Novantino on Unsplash