Het werk van verpleegkundigen en verzorgenden is vaak onzichtbaar maar zij vormen het motorblok van de zorg. Met de installatie ‘Keien van verpleegkundigen’ wil de Lof der Verpleegkunst hun werk meer zichtbaar maken. Dat gebeurt door elf pioniers, voortrekkers en rolmodellen te laten zien uit de rijke geschiedenis van de verpleegkunde in Nederland. Op 24 maart om 11 uur onthullen Wieke Paulusma (Tweede Kamerlid voor D’66), Anja Benjamins, (voorzitter van de Verpleegkundige en Verzorgende Adviesraad Treant) en Saskia Bouma (wijkverpleegkundig bij Icare) de installatie. De keien staan tussen veldkeien in de tuinen van het schitterend gelegen Buitengasthuis in het Drentse Meppen. Enkele namen: Jan Bastiaanse, Anna Reynvaan, Cora van der Kooij, Frederike Meyboom, Kitty Verbeek, Joukje von Nordheim en Anneke van den Bergh Braam.
Lammie Hadders
Ook de Drentse Lammie Hadders (1931-2015) is een Kei van een verpleegkundige. In 1931 geboren in het Drentse Benneveld, behaalde zij in 1959 haar A-diploma in het St. Elisabeth Gasthuis te Haarlem. In 1960 ging ze aan de slag in het Academisch Ziekenhuis Groningen als hoofdverpleegkundige van het beademingscentrum en infectiepaviljoen. Na een aanvullende opleiding in de Verenigde Staten behaalde ze haar diploma B ziekenverpleging in het Amsterdamse Wilhelmina Gasthuis. Daarna was zij hoofd verplegingsdienst bij het Diaconessenhuis Groningen.
Als een van de oprichters van de HBO-V in Groningen was zij daar docent verpleegkunde (1978) en vele jaren directeur. Lammie Hadders kreeg in 1992 de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar rol als oud-directeur van de afdeling Verpleegkunde van de Rijkshogeschool te Groningen.
Ze was lid van de Den Treekgroep, een netwerk van invloedrijke verpleegkundigen, en werkte ook aan projecten in Oost-Europa. Van 1998-2012 was ze weer woonachtig in Benneveld en bleef daar sociaal zeer actief, onder andere voor de kerk in Zweeloo. Ze overleed op 15 februari 2015 in het Aleida Kramer huis te Coevorden.
Bron en logo: Lof der vderpleegkunst