Op dit moment woont 70 procent van de mensen met dementie thuis en zorgen mantelzorgers gemiddeld 40 uur per week voor hun naaste met dementie. Alzheimer Nederland maakt zich grote zorgen over het zeer grote tekort aan zorgwoningen die nodig zijn voor ouderen die zwaardere zorg nodig hebben. Zolang er niet genoeg zorgwoningen zijn en de woonzorgplannen nog niet gerealiseerd worden, moet nú de zorg thuis verbeterd worden. Zorgaanbieders en welzijnsorganisaties zijn hard nodig om de ondersteuning en zorg in de buurt goed te organiseren. Alzheimer NL wijst met name op twee zorgvormen die cruciaal om grote problemen thuis te voorkomen en zware zorg uit te stellen: de casemanager dementie en gemeenten die investeren in ontmoetingsplekken en buurthuizen. En de vaart moet in de bouw.
Twee vormen van zorg en ondersteuning
Twee vormen van zorg zijn cruciaal om grote problemen thuis te voorkomen en zware zorg uit te stellen. Dat is de casemanager dementie die vanaf het diagnose traject betrokken is. Zo kan de juiste zorg en ondersteuning georganiseerd worden. Denk aan een thuiszorg en een huishoudelijke hulp. Ook houdt de casemanager dementie tijdig het gesprek over de zorg die later mogelijk nodig is. Zodat mensen niet te laat nog belangrijke keuzes moeten maken. Ten tweede moeten gemeenten investeren in ontmoetingsplekken en buurthuizen. Het is bekend dat als mensen fysiek en sociaal actief blijven, de zware zorg uitgesteld kan worden. Door tijdig in te zetten op zorg en ondersteuning thuis, kunnen we crisissituaties voorkomen.
Dementievriendelijke woningen
Tegelijkertijd moet de vaart in de bouw, zodat de dementievriendelijke woningen er snel komen. Daar kan zorg en ondersteuning makkelijker geregeld worden en worden mensen met dementie en hun naasten niet aan hun lot overgelaten.
Bron: ANP Perssupport, Alzheimer Nederland. Expertquote van Julie Meerveld, manager belangenbehartiging en regionale hulp Alzheimer Nederland
Photo by Bruno Aguirre on Unsplash