Voor veel patiënten is chemotherapie thuis dan ook een belangrijke ontwikkeling. De patiënt blijft gedurende de behandeling onder controle van de oncoloog, maar hoeft minder vaak naar het ziekenhuis. Amstelring Wijkzorg, Zorgbalans en het Spaarne Gasthuis. Zij sloegen de handen ineen, zodat in Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer de zorg voor patiënten met kanker naar huis kon worden verplaatst. Dr. Aenne Werner, senior onderzoeker en projectleider bij Amstelring Wijkzorg, heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de behandeling thuis met chemotherapie (of immuuntherapie) en concludeert: 'patiënten ervaren een grotere kwaliteit van leven en meer eigen regie.'
Onderzoek 'Van wachtkamer naar woonkamer'
Aenne Werner deed gedurende twee jaar onderzoek naar deze manier van behandelen thuis. Uit het onderzoek, getiteld 'Van Wachtkamer naar Woonkamer', komt naar voren dat patiënten de zorg erg waarderen, door de overdracht beter geïnformeerd zijn en meer eigen regie ervaren.
Het onderzoek heeft inmiddels al kunnen aantonen dat chemo thuis bij patiënten en naasten overbelasting kan wegnemen. En dat de werkwijze een goed format is voor meerdere type behandelingen thuis, ook bij andere patiëntengroepen. Een ander resultaat van deze werkwijze is dat wijkverpleegkundigen het een mooie aanvulling vinden van hun rol.
Korte lijnen
Door de samenwerking tussen ziekenhuis en wijk worden de lijntjes tussen de betrokken zorgprofessionals steeds kleiner. Men kan elkaar steeds sneller vinden en dat bevordert ook de duidelijkheid over de situatie bij de patiënt. Zo beweegt de zorg mee met de patiënt ongeacht waar zij of hij de zorg ontvangt. Het onderzoek laat zien dat deze efficiënte samenwerking en de thuisbehandeling patiënten en mantelzorgers enorm ontlast. En dat resulteert in een betere kwaliteit van leven.
bron: Amstelring
foto: CDC Cancer