Om geriatrische expertise toe te voegen in de acute keten van ouderenzorg hebben Florence en WZH per 1 juni het spoedconsult specialist ouderengeneeskunde (SO) opgezet. Daardoor kan er snel worden geschakeld in acute situaties en kunnen ouderen in regio Haaglanden direct de juiste zorg op de juiste plek ontvangen. Dit komt bovenop het al bestaande telefoonnummer 0880025080 in geval van spoed- of crisiszorg beschikbaar voor (huis)artsen. Op specifieke dagen wordt de lijn bemand door een regionaal dienstdoende specialist ouderengeneeskunde die eventueel binnen 24 uur huisbezoek kan doen en die beschikbaar is voor intercollegiaal overleg. WZH en Florence werken hierin samen met Hadoks, een organisatie in Den Haag e.o. waarin 500 huisartsen met elkaar samenwerken. Onder meer voor beoordeling IBS/RM, bij (verdenking) dementie (in kader van Wet Zorg en Dwang), is zo'n overleg zeer noodzakelijk.
Bij (verdenking) dementie (in kader van Wet Zorg en Dwang)
Er zijn situaties waarbij een patiënt met (een verdenking van) dementie (mogelijk) met spoed moet worden opgenomen in een verpleeghuis. Als de patiënt in kwestie niet bereid is tot opname kan het zijn dat opname onder de Wet Zorg en Dwang noodzakelijk is.
Ook voor deze patiënt belt de huisarts eerst de eigen SO of de intercollegiale overleglijn om te overleggen. In dit gesprek komen de volgende zaken aan de orde:
- Is er sprake van gevaarscriteria? Voor patiënt zelf en/of voor omgeving? Deze zijn voor beoordeling IBS/RM alleen van toepassing indien niet op andere wijze te voorkomen c.q. af te wenden. (B.v.: gaskraan kan dichtgedraaid of afgesloten, is dus geen gevaarscriterium)
- Indien er sprake is van gevaarscriteria wordt bepaald of een Rechtelijke Machtiging (RM) of een In Bewaring Stelling (IBS) nodig is.
- Een IBS betekent dat een opname binnen 24 uur noodzakelijk is om gevaar af te wenden. Binnen regio Haaglanden geschiedt IBS-beoordeling door Parnassia-crisisdienst. Download hier de regionale afspraken.
- Een Rechtelijke Machtiging betekent opname binnen 14 dagen (na afgifte RM). Het opstellen van de medische verklaring ten bate van een RM-aanvraag geschiedt door de specialist ouderengeneeskunde. Verwijzing/aanvraag via ZorgDomein.
- Voor zowel IBS als RM is een zogenaamde DSM-V grondslag nodig. Er moet al een diagnose zijn. Voor een IBS kan een vermoedelijke diagnose volstaan. Er wordt dan diagnostiek in de IBS-instelling verricht (dat is meestal een verpleeghuis (VVT) of soms een ouderen afdeling binnen GGZ-setting).
Crisisopname voorkomen
Probeer te allen tijde spoed- of crisisopname te voorkomen. Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt en naasten. Probeer als huisarts d.m.v. motiverende gesprekstechnieken tot instemming van patiënt te komen voor bijvoorbeeld een observatie-diagnostiek-opname. Dit is een tijdelijke opname in het verpleeghuis met als doel ziekte- en zorgdiagnostiek. Meestal kunnen patiënten na 6-8 weken met ontslag met juiste ondersteuning en begeleiding.
Alleen artsen overleg
Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor intercollegiaal overleg en derhalve alleen voor (huis-)artsen. Het is niet de bedoeling dat doktersassistentes, POH-ouderen, patiënten of naasten dit nummer gebruiken.
Bron: WZH, Hadoks
Foto: Foto door Alex Green bij Pexels: