Thuiszorgmedewerkers zijn gemotiveerd om oudere cliënten voedingsadvies te geven en hen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes. Ze hebben daarvoor wel extra kennis nodig, en tijd om mensen te begeleiden. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) na een verkennende studie, deel van een project dat zich richt op de implementatie van voedingsinterventies in intramurale zorginstellingen. De onderzoekers trainden huishoudelijke hulpverleners (HV’ers) van twee thuiszorgorganisaties - De Zorgzaak en PGVZ - in hoe ze hun cliënten konden ondersteunen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Ze brachten daarnaast factoren in kaart die hen hierbij in de praktijk stimuleerden of juist belemmerden. Dat deden ze aan de hand van een vragenlijst onder ruim 600 thuiszorgmedewerkers - huishoudelijk hulpverleners, verzorgenden en sociaal begeleiders - door heel Nederland. Een ruime meerderheid van de thuiszorgmedewerkers (60-86%) blijkt gemotiveerd om cliënten voedingsadvies te geven en hen te ondersteunen. Ongeveer de helft (40-60%) denkt zelfs dat mensen helemaal niet zitten te wachten op voedingsadvies.
Meer kennis
Huishoudelijk hulpverleners die de training om voedingsadvies te geven volgden, geven aan dat cliënten daadwerkelijk geholpen zijn met de informatie en tips die ze geven. Uit de antwoorden op de vragenlijst blijkt daarnaast dat 66% van de (sociaal) begeleiders en 61% van de verzorgenden nu al over voldoende kennis denkt te beschikken om cliënten tips en informatie te geven over een gezond eet- en drinkpatroon. Bij huishoudelijk hulpverleners ligt dit percentage met 44% wat lager.
Positief gestemd
Sociaal begeleiders en verzorgers zijn positiever gestemd over het geven van voedingsadvies dan huishoudelijk hulpverleners. In deze groep denkt slechts 23-41% dat voedingsadvies geven qua tijd niet haalbaar is, tegen een kleine 60% bij de huishoudelijk hulpverleners.
Oog voor belemmeringen
‘We verwachten dat sociaal begeleiders en verzorgenden thuiswonende ouderen goed kunnen helpen bij gezonder eten,’ zegt Marieke Meeusen, projectleider van het PPS-onderzoek en verbonden aan Wageningen University & Research. 'Het is daarbij wel belangrijk om oog te hebben voor de meest genoemde belemmeringen bij cliënten. Die denken bijvoorbeeld dat gezond eten niet lekker is, of te duur. ‘Tips en lekkere recepten zouden die barrières kunnen slechten,’ aldus Meeusen. Cliënten geven bij de thuiszorg ook aan dat ze geen plezier halen uit het alleen koken en eten (eenzaamheid) en zijn vaak afhankelijk van de maaltijdservice. Hen attent maken op initiatieven bij hen in de buurt, bijvoorbeeld om samen te eten en te koken, kan dan helpen.
Meer weten?
Bekijk het eindrapport of neem contact op met Marieke Meeusen, projectleider Duurzaam Voedsel en Circulaire Economie bij Wageningen University & Research. marieke.meeusen@wur.nl
Veel thuiswonende ouderen eten niet volgens de richtlijnen, zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van 2010-2012. Vooral de consumptie van groenten, fruit, volkorenproducten en zuivel laat te wensen over. Lonneke Janssen Duijghuijsen, onderzoeker Voeding & Gezondheid bij Wageningen University & Research: ‘Met laagdrempelig voedingsadvies is bij deze groep waarschijnlijk veel gezondheidswinst te behalen.’
(bron: WUR.nl)
foto: Pikist.com