Een stap naar veiligere en duurzamere zorg is het terugdringen van niet-gepaste zorghandelingen in de wijkverpleging. Het zijn Handelingen, die vroeger nuttig en efficiënt leken, blijken door nieuwe inzichten nu niet meer passend te zijn. Deze handelingen kunnen voor mensen met een zorgvraag onnodig belastend of zelfs schadelijk zijn. Daarnaast kan het voor zowel de zorgvrager als zorgverleners onnodig veel tijd kosten. Een deel van de gewoonlijke handelingen is niet passend omdat ze geen meerwaarde voor de cliënt hebben' aldus projectleider Getty Huisman-de Waal. IQ Healthcare, Radboudumc, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Vilans en V&VN hebben daarom de handen ineen geslagen in het project RENEW: meeR gEpast gebruik met beter lateN in dEWijk.In het eerdere ZonMw-project ‘Beter Laten lijst’ en ‘Slim zorgen’ van Vilans (links hieronder) is al inzichtelijk gemaakt welke zorghandelingen zorgverleners beter kunnen laten. Er wordt nu een speciale toolkit ontwikkeld ‘Aan de slag met gepaste zorg voor de wijkverpleging’. Op dit moment worden de wijkverpleegkundige teams geworven en in samenspraak met de deelnemende teams wordt bepaald welke zorg niet gepast is.
Betere kwaliteit van zorg
In de dagelijkse praktijk betekent dit dat zorgvragers betere kwaliteit van zorg en leven krijgen. Voor wijkverpleegkundigen betekent het dat ze hun tijd effectiever besteden, en toekomen aan zorg waar ze anders geen tijd voor hebben.
Hoe ziet het RENEW-traject eruit?
Op dit moment worden de wijkverpleegkundige teams geworven en in samenspraak met de deelnemende teams wordt bepaald welke zorg niet gepast is. Onder begeleiding gaan teams actief aan de slag met het verminderen van niet-gepaste zorg. Er worden praktische tools ontwikkeld die later ook beschikbaar gemaakt worden voor zorgverleners in de wijk om hiermee zelfstandig aan de slag te gaan.
Tijdens de tweede fase gaan de teams de strategie uitvoeren en er vindt een kwalitatieve en kwantitatieve evaluatie plaats. De derde fase staat in het teken van de strategie en toolkits aanscherpen. Vilans en V&VN zullen praktijkervaringen en resultaten online delen. Het project duurt in totaal tweeënhalf jaar en wordt gefinancierd vanuit de subsidie van ZonMw.
Achtergrondinformatie - links
* Bekijk de Beter Laten lijst bij V&VN
* Bekijk 'Slim zorgen - 15 keuzes om onnodige zorg te verminderen' bij Vilans