Zorgverleners moeten meer samenwerken met mantelzorgers, andere naasten en vrijwilligers, zo stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in de nota 'Anders leven en zorgen'. Voor betaalde krachten, vrijwilligers en naasten is daarom een fundamentele omslag nodig in de organisatie van de zorg. De Raad pleit voor een andere verdeling van verantwoordelijkheden. Zonder zo’n “fundamentele omslag” van de manier waarop de zorg is georganiseerd “zal de kwaliteit van zorg snel afnemen en zullen de gezondheidsverschillen toenemen”. Deze samenwerking kan niet langer vrijblijvend zijn voor zorgorganisaties. Beroepskrachten moeten van meet af aan een verbintenis met het netwerk van de hulpvrager aangaan, niet alleen met de zorgvrager. Dat betekent dat we het netwerk en de hulpvrager direct zeggenschap geven bij het opstellen van het zorgplan en verantwoordelijkheid geven voor de naleving ervan.
Geformaliseerd
In Nederland is de zorg voor mensen met een langdurige zorgbehoefte sterk geformaliseerd en geïndividualiseerd, meer dan in andere landen. Steeds meer mensen maken aanspraak op professionele zorg en verwachten de hoogste kwaliteit. Dit is duur, vraagt veel personeel maar levert ook – en dat is wellicht nog belangrijker – lang niet altijd de beste zorg en ondersteuning op. Mantelzorgers en vrijwilligers proberen bij te springen, maar worden geconfronteerd met hoge verwachtingen, praktische belemmeringen en soms geringe waardering.
Netwerkgerichte zorg
De Raad pleit voor een fundamentele verschuiving van cliëntgerichte zorg naar netwerkgerichte zorg waarin een steunsysteem voor zorgrelaties centraal staat. Essentieel daarbij is dat naasten, vrijwilligers en beroepskrachten samen een team vormen om in een gelijkwaardige relatie de hulpvrager, en soms ook anderen die zorg nodig hebben, te ondersteunen.
Rapporten
De Raad bracht voor deze adviesvraag 2 rapporten uit: een met het advies en een met een onderzoek.
* Download : 'Anders leven en zorgen' (pdf)
* Download : 'Rapportage co-creatie onderzoek' (pdf)
(bron: RVS)