Het afgelopen jaar heeft de helft van de werkende mantelzorgers wel eens werk moeten afzeggen om hulp te verlenen aan een familielid, vriend of buurtgenoot. Het aantal dagen dat mantelzorgers in totaal niet konden werken, varieert sterk. Bijna een kwart viel twee werkdagen uit, 20% twee tot vier werkdagen en 14% een volledige werkweek. Doordat het combineren van de zorgtaken met werk als lastig wordt ervaren, overweegt een kwart van de mantelzorgers om minder te gaan werken, 10% overweegt helemaal te stoppen. 80% van de werkende mantelzorgers geeft aan dat hybride werken bijdraagt aan een betere balans tussen werk en mantelzorgtaken. Voor 75% van de mantelzorgers geldt dat de zorgvraag intensiever is geworden. De waardering voor het werk van mantelzorgers en steun door de overheid kreeg in 2021 een schamele 3,9. De balans tussen werk en mantelzorgtaken wordt in 35% van de gevallen niet besproken met de werkgever. In Nederland zorgen zo'n 5 miljoen mensen voor zieke familieleden of vrienden.
Enkele verdere highlights van het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022:
- Het grootste gedeelte (72%) van de respondenten die aangeven te verzuimen door mantelzorgtaken is vrouw.
- Slechts een kwart (23%) van de werkende mantelzorgers vraagt zorgverlof aan om extra mantelzorg te geven in hun eigen vrije tijd. De rest vraagt vrij zonder reden, meldt zich ziek of neemt bijvoorbeeld vakantie op.
- 83% van de werkende mantelzorgers, waarvan de werkgever op de hoogte is van de mantelzorgtaken, voelt zich gesteund door de werkgever.
- De balans tussen werk en mantelzorgtaken wordt in 35% van de gevallen niet besproken met de werkgever.
- 81% van de mantelzorgers verwacht de rest van het leven van de zorgvrager voor hem/haar te moeten blijven zorgen.
- Zo'n 11% neemt de zorg meer dan 36 uur per week op zich.
- Een klein gedeelte (4%) reist meer dan 100 kilometer om de zorg te kunnen verlenen.
Jaarlijks onderzoek
Het Nationaal Mantelzorgonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek en een initiatief van Senior Service, de oudste en grootste organisatie op het gebied van mantelzorgondersteuning, en Fello, de familieagenda-app voor mantelzorgers. Dit jaar deden 1710 mantelzorgers mee aan het onderzoek met leeftijden variërend tussen de 20 en 95 jaar oud.
Alle resultaten
Alles resultaten van het onderzoek vind je op de speciale website via https://www.nationaalmantelzorgonderzoek.nl/
(bron:Senior Service)
Foto door form PxHere