Cardia heeft samen met Respect, ouderenzorg in Den Haag, de handen ineen geslagen voor het project Data gedreven innoveren (DDI). Dit project wordt gefinancierd door CZ. een arbeidsbesparende én klantvriendelijke innovatie: een QR code waarmee zorgmedewerkers echt persoonsgerichte zorg kunnen bieden aan voor hen soms onbekende bewoners. Marieke Thoen, projectmanager bij Cardia, en Anita Schingenga, innovatie coördinator bij Respect, trekken het project. Het is belangrijk dat zorgmedewerkers de cliënten goed kennen. Maar dat is soms een uitdaging met soms veel tijdelijke of nieuwe medewerkers. Een medewerker scant een QR code bij de kamerdeur van de cliënt. De medewerker krijgt op de telefoon dan de zorgkaart in te zien. Daarop staat de belangrijkste informatie die nodig is om zorg te kunnen verlenen. Ook na een paar vrije dagen weet je zo precies welke zorg nodig is.
Ook ELV afdeling
Binnen Cardia is de QR code als pilot ingezet op een afdeling in woonzorglocatie Onderwatershof. En met succes: de zorgmedewerkers die de QR code gebruiken zijn er erg enthousiast over. Bij Respect gaat de QR code ook gebruikt worden op de afdeling voor eerstelijns zorg. Anita: “Op de ELV afdeling verblijven cliënten maximaal 3 maanden. In die periode kan de situatie van een cliënt snel veranderen. Zorgmedewerkers moeten zich dus steeds opnieuw inlezen in de situatie van een cliënt. De QR code gaat hen hier zeker bij helpen.”
Eenvoudig met veel voordelen
De QR code is een kleine en betrekkelijk eenvoudige innovatie die veel voordelen biedt aan bewoners en medewerkers, daarover zijn Anita en Marieke het roerend eens. “De collega’s in de zorgfuncties hebben meer tijd om aan de bewoners te besteden, en kennen hen beter. Daar gaat het toch om. De kwaliteit van zorg neemt toe!”
Over het project Data gedreven innoveren
Met behulp van data-analisten wordt data uit de verschillende interne software systemen geanalyseerd en gekoppeld om hieruit interessante informatie te filteren. Te denken valt aan het ‘zorgpad’ dat een cliënt doorloopt vanaf aanmelden bij een therapeut tot en met eventuele opname in een verpleeghuis. Op deze manier kan wellicht beter worden voorspeld welke zorgcapaciteit er op welk moment nodig is waardoor zorgpersoneel beter kan worden ingezet. Daarnaast kan data mogelijk helpen bij het efficiënter plannen van zorgroutes. Maar ook actuele zaken passeren de revue: (hoe) kunnen we bijvoorbeeld data inzetten om preventieve maatregelen te nemen bij Covid19. Het gaat in dit project om data van de totale populatie en niet van de individuele cliënt. Alle data wordt geanonimiseerd zodat deze niet is te herleiden naar een bepaald persoon. Er wordt gewerkt conform de AVG wetgeving.
(bron:Cardia, ontdekdehaagseouderenzorg.nl)
(foto: Cardia)