Nieuws

Daisy Janssen volgt Jos Schols op als hoogleraar ouderengeneeskunde aan Universiteit Maastricht

  • 13 januari 2022
  • Weergaves: 402
  • 1 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Daisy Janssen volgt Jos Schols op als hoogleraar ouderengeneeskunde aan Universiteit Maastricht

Daisy Janssen is per 1 januari 2022 benoemd tot hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht (UM). Met de benoeming van dr. Daisy Janssen tot hoogleraar sorteert de Universiteit Maastricht tijdig voor op de opvolging van de zittende leerstoelhouder, prof. dr. Jos Schols. De leerstoel ouderengeneeskunde is een belangrijke schakel in het interdisciplinaire onderwijs en onderzoek op het terrein van de zorg voor ouderen in een kwetsbare positie binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L). De nieuwe leerstoel richt zich in het bijzonder op de gepersonaliseerde zorg voor mensen met gevorderd chronisch orgaanfalen. Daisy Janssen gaat onderzoek uitvoeren dat zich in het bijzonder richt op het optimaliseren van de zorg en behandeling in de laatste levensfase van mensen met chronisch orgaanfalen zoals COPD en hartfalen. "Dit jaar hopen we de ERS-richtlijn over palliatieve zorg bij COPD en longfibrose af te ronden. En in Nederland ben ik bezig met een richtlijn over proactieve medische besluitvorming in de langdurige zorg."

Inhoud van de leerstoel Ouderengeneeskunde
Als hoogleraar Ouderengeneeskunde gaat Daisy zich met vier dingen bezig houden. De eerste taak is het verzorgen van onderwijs binnen de opleiding geneeskunde en voor artsen die het specialisme ouderengeneeskunde volgen. Daarnaast blijven er natuurlijk de zorgtaken binnen Ciro, waarbij Daisy zich met name wil inzetten voor de supportieve zorg, persoonlijke doelen en het ‘samen’ beslissen. “En qua onderzoek ben ik de laatste tijd bezig geweest met het herkennen van palliatieve zorgbehoeften bij mensen met chronisch hartfalen. Nu gaan we dit uitbreiden naar chronische longziekten. Ook ben ik betrokken bij onderzoek naar palliatieve zorg bij dementie.” De laatste belangrijke taak waar Daisy zich mee gaat bezighouden, is valorisatie. Onderzoek doen is één ding, maar het benutten van die (nieuwe) kennis is natuurlijk minstens zo belangrijk. “Ik ben betrokken bij verschillende richtlijnencommissies. ”

Onderzoek
Samen met de leerstoelen uit verplegingswetenschap, psychologie en sociale gerontologie vormt ouderengeneeskunde de ruggengraat van het interdisciplinaire onderzoek in de langdurige ouderenzorg binnen de AWO-L en Research School CAPHRI. Als hoogleraar gaat Daisy Janssen onderzoek uitvoeren dat zich in het bijzonder richt op het optimaliseren van de zorg en behandeling in de laatste levensfase van mensen met chronisch orgaanfalen zoals COPD en hartfalen. Juist in de laatste levensfase is het belangrijk om met kwetsbare mensen en hun naasten in gesprek te gaan over wat belangrijk is in hun leven en welke zorg en behandeling daarbij passen. Daisy Janssen werkt hiervoor samen met (oudere) mensen met gevorderde ziekten, hun naasten en professionele zorgverleners.

Onderwijs
De specialist ouderengeneeskunde biedt medische zorg voor de meest kwetsbare ouderen en mensen met chronische ziekten thuis en in het verpleeghuis in nauwe samenwerking met de huisarts. Specialisten ouderengeneeskunde die toegerust zijn om de uitdagingen in de zorg voor ouderen het hoofd te bieden zijn hard nodig. Daisy Janssen zal als hoogleraar, in samenwerking met de vakgroep Huisartsgeneeskunde, onderwijs geven aan artsen in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde bij de vervolgopleiding ouderengeneeskunde aan de UM. Niet alleen specialisten ouderengeneeskunde, maar vele zorgverleners zullen in hun werk zorg en behandeling bieden aan kwetsbare ouderen. Vanuit haar leerstoel zal Daisy Janssen onderwijs geven aan verschillende (toekomstige) zorgverleners, waaronder studenten geneeskunde van de UM.

Eerste vrouwelijke hoogleraar SO
"Er komen steeds meer kwetsbare ouderen. Daar zijn voldoende goed opgeleide artsen voor nodig. Ik hoop dat ik (aankomend) artsen kan motiveren en stimuleren te kiezen voor deze specialisatie. Daarom is het ook zo goed dat er naast de vijf mannelijke hoogleraren Ouderengeneeskunde die er al waren in Nederland, nu ook een vrouw staat. Er zijn veel vrouwen die geneeskunde studeren. Ik hoop een voorbeeld voor ze te zijn en zo effect te hebben op de groei van de ouderengeneeskunde.”

Over Daisy Janssen
Daisy Janssen (1979) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hierna volgde ze de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkte als arts in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde bij Proteion in Horn. Daarna volgde ze de kaderopleiding palliatieve zorg aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. In 2012 promoveerde zij cum laude aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar behoeften aan palliatieve zorg bij patiënten met gevorderd chronisch orgaanfalen. Als hoogleraar werkt ze bij de vakgroep Health Services Research van de Universiteit Maastricht. Daarnaast werkt ze sinds 2011 als specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker bij Ciro in Horn.

(bron: AWO-L | CIRO)
 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

1 reacties op artikel "Daisy Janssen volgt Jos Schols op als hoogleraar ouderengeneeskunde aan Universiteit Maastricht"

Avatar image

inga swane

7-2-2022 15:16

Lieve Daysie, graag wil je jou van harte feliciteren met je hele prachtige benoeming als hoogleraar ouderenzorg aan de universiteit van Maastricht.

10 jaar geleden hadden wij frequent contact (mede door het netwerk rond "de Ark". Op mij heb je een bijzondere indruk gemaakt toen ik afstudeerde (nederlands Recht) op het onderwerp Palliatieve sedatie. Mede dankzij jouw vakkundig mee denken werd de afstudeer scriptie met een 9 beloond.

Kan niet nalaten je op deze wijze te feliciteren en als het goed is, is een brief op weg naar jou in Herten (Stellingmolen 47, 6049 GN Herten. Reageren hoeft niet, ik wil je gewoon feliciteren. Lieve groet, Inga Swane, Maastricht

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«mei 2022»
madiwodovrzazo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice 28 april 2022

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice Alphen aan den Rijn - Leiden (verder Home Instead) is vijf jaar geleden gestart als een organisatie binnen de ouderenzorg en heeft inmiddels meer dan 110 personeelsleden. Home Instead ondersteunt ouderen in hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij doen dat door praktische ondersteuning in het leven van alledag waarbij persoonlijke aandacht de kern is: vaste medewerkers komen op tijdstippen die door de klant bepaald worden.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten* 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

De *BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk) hebben een mooie kans voor jou. Door het vertrek van een collega zijn wij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor ons team! Als allround beleidsadviseur houd je je bezig met diverse onderwerpen binnen het team Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken. Het taakaccent ligt, op dit moment, op passend onderwijs, leerplicht, jeugdgezondheidszorg en kansrijke start (de eerste 1000 dagen van een kind). 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Heb jij goede ideeën om de jeugdhulp in Den Haag te versterken? Lees dan verder. Binnen de beleidsafdeling Stad en Bestuur van de dienst OCW werken wij aan opgaven rond onderwijs, jeugdhulp, sport, cultuur, welzijn, zorg en volksgezondheid. Wij werken aan nieuwe beleidsinitiatieven of passen bestaand beleid aan en kiezen de instrumenten om de beleidsdoelen te realiseren. Daarbij stemmen wij veelvuldig af met in- en externe partners. Je ontwikkelt beleid voor de uitvoering van jeugdhulp, zorgt voor de implementatie daarvan en evalueert de uitwerking daarvan. Je verleent subsidies of verstrekt opdrachten aan externe partijen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 6 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Zorg jij als beleidsadviseur ervoor dat mensen meedoen in de maatschappij, zich goed voelen en omkijken naar anderen? 

Meer weten? Je gaat in één van de meest diverse steden van Nederland werken aan vraagstukken die bijdragen aan een stad waar mensen naar elkaar omkijken en je in de buurt terecht voor ondersteuning en hulp. In de komende periode zal ook duidelijker worden welke impact de Coronapandemie heeft op de ontwikkelingen in de stad.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven