Nieuws

Effecten van coronamaatregelen op de Jeugdhulp en de Wmo-ondersteuning

  • 6 januari 2022
  • Weergaves: 730
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Jeugd Algemeen, Nieuws Zorg Algemeen
Effecten van coronamaatregelen op de Jeugdhulp en de Wmo-ondersteuning

Welke invloed hebben coronamaatregelen gehad op de hulp die cliënten vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet ontvingen van de gemeenten. Adviesbureu BMC deed bij een aantal gemeenten hier onderzoek naar. Ieder jaar voert BMC cliëntervaringsonderzoeken (CEO’s) uit. Voor zestig gemeenten doet ze dit op het gebied van de Wmo en voor veertig op het gebied van jeugdhulp. Ook in 2021 deed BMC dat, alleen dat jaar met een speciaal door BMC ontwikkelde vragenlijst erbij. Meer dan tien gemeenten waarvoor BMC het CEO uitvoert, hebben van deze vragen gebruikgemaakt. Overheden en zorgaanbieders hebben de hulp zogoed mogelijk laten doorgaan. Echter, de helft van de cliënten jeugdhulp- en een kwart Wmo-cliënten meldde minder ondersteuning te hebben ontvangen. 70% van de jeugdhulprespondenten vond die mindere hulp een probleem, 11% 'zeer problematisch'. Bij Wmo was dit 74% en 15%. Bij bijna tweederde is de hulpvraag niet veranderd, bij 27% (een beetje) groter en bij 9% juist (een beetje) kleiner. 
 
Gemeenten hebben hulp zo goed mogelijk op gang gehouden
Net als iedereen kregen ook inwoners die hulp ontvangen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Jeugdwet, in 2020-2021 te maken met de coronamaatregelen. Geconfronteerd met de gezondheidsrisico’s die het virus met zich meebracht, de RIVM-richtlijnen en collectieve maatregelen, hebben overheden en zorgaanbieders zich ingezet om de reguliere dienstverlening voor Wmo-cliënten en cliënten jeugdhulp zo goed mogelijk op gang te houden. Bijvoorbeeld door als gemeente samen met partijen af te stemmen wat er in periodes van lockdown nog wel mogelijk is, door met actief contact te leggen te voorkomen dat kwetsbaren uit beeld raken en alert te zijn op het risico van overbelaste mantelzorgers. 

Helft jeugdhulp- en kwart Wmo-cliënten ontving minder ondersteuning 
Zowel voor jeugdhulp als Wmo hebben cliënten de vraag gekregen of de hoeveelheid ontvangen ondersteuning in 2020 is veranderd als gevolg van de coronamaatregelen. Zowel bij jeugd als bij Wmo gaf een deel van de respondenten aan door corona minder ondersteuning ontvangen te hebben. Van de jeugdhulprespondenten gaf bijna de helft (47%) aan in 2020 (veel) minder ondersteuning te hebben ontvangen. Bij Wmo-respondenten lag dit percentage lager: hier gaf 22% van de respondenten aan (veel) minder ondersteuning te hebben. 

Minder hulp was een probleem
Een groot deel van de jeugdhulp- en Wmo-cliënten die minder ondersteuning hebben ontvangen, gaf aan dat dit in meer of mindere mate een probleem was geweest. Van de jeugdhulprespondenten gaf 70% aan dat het minder ontvangen van ondersteuning voor de ouder of het kind een probleem is geweest, waarvan 11% dit heeft ervaren als zeer problematisch. Van de Wmo-respondenten gaf 74% aan dat het minder ontvangen van ondersteuning in zekere mate problematisch was, waarvan in 15% van de gevallen zeer problematisch. 

Hulpvraag voor ruim een derde van jeugdhulpcliënten veranderd 
De coronamaatregelen hebben, naast effect op de aangeboden hulp, mogelijk ook een effect op de hulpvraag gehad. Soms veranderde bijvoorbeeld de thuissituatie, omdat jongeren in die periode niet naar school konden of omdat ouders vaker thuis waren. Jeugdhulpcliënten kregen de vraag of de hulpvraag als gevolg van de coronacrisis veranderd is. Van de respondenten gaf 64% aan dat de hulpvraag hetzelfde is gebleven. Bij ongeveer een kwart van de respondenten (27%) is de hulpvraag (een beetje) groter geworden. Het overige deel van de respondenten (9%) geeft aan dat de hulpvraag juist (een beetje) kleiner is geworden.

De meerwaarde van onderzoek
Met het onderzoek hebben de gemeenten zicht gekregen op doelgroepen die een beetje buiten beeld dreigden te raken in de coronaperiode. Verschillende vormen van dienstverlening – bijvoorbeeld groepstherapieën – kwamen op een lager pitje te staan.

(bron: BMC

Afdrukken Terug

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«mei 2022»
madiwodovrzazo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice 28 april 2022

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice Alphen aan den Rijn - Leiden (verder Home Instead) is vijf jaar geleden gestart als een organisatie binnen de ouderenzorg en heeft inmiddels meer dan 110 personeelsleden. Home Instead ondersteunt ouderen in hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij doen dat door praktische ondersteuning in het leven van alledag waarbij persoonlijke aandacht de kern is: vaste medewerkers komen op tijdstippen die door de klant bepaald worden.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten* 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

De *BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk) hebben een mooie kans voor jou. Door het vertrek van een collega zijn wij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor ons team! Als allround beleidsadviseur houd je je bezig met diverse onderwerpen binnen het team Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken. Het taakaccent ligt, op dit moment, op passend onderwijs, leerplicht, jeugdgezondheidszorg en kansrijke start (de eerste 1000 dagen van een kind). 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Heb jij goede ideeën om de jeugdhulp in Den Haag te versterken? Lees dan verder. Binnen de beleidsafdeling Stad en Bestuur van de dienst OCW werken wij aan opgaven rond onderwijs, jeugdhulp, sport, cultuur, welzijn, zorg en volksgezondheid. Wij werken aan nieuwe beleidsinitiatieven of passen bestaand beleid aan en kiezen de instrumenten om de beleidsdoelen te realiseren. Daarbij stemmen wij veelvuldig af met in- en externe partners. Je ontwikkelt beleid voor de uitvoering van jeugdhulp, zorgt voor de implementatie daarvan en evalueert de uitwerking daarvan. Je verleent subsidies of verstrekt opdrachten aan externe partijen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 6 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Zorg jij als beleidsadviseur ervoor dat mensen meedoen in de maatschappij, zich goed voelen en omkijken naar anderen? 

Meer weten? Je gaat in één van de meest diverse steden van Nederland werken aan vraagstukken die bijdragen aan een stad waar mensen naar elkaar omkijken en je in de buurt terecht voor ondersteuning en hulp. In de komende periode zal ook duidelijker worden welke impact de Coronapandemie heeft op de ontwikkelingen in de stad.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven