Nieuws

Mondzorg moet vast onderdeel van zorg aan kwetsbare ouderen thuis zijn

  • 7 december 2021
  • Weergaves: 360
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Mondzorg moet vast onderdeel van zorg aan kwetsbare ouderen thuis zijn

Er zijn in Nederland ruim 300.000 thuiswonende kwetsbare ouderen met een matige tot slechte mondgezondheid. Ze worden lang niet altijd herkend en onderkend, waardoor deze groep mensen steeds vaker buiten beeld blijft bij tandartsen en andere mondzorgverleners.  Om (het risico op) mondproblemen zo klein mogelijk te houden is tijdige signalering en multidisciplinaire samenwerking tussen mondzorgverleners en eerstelijnszorgverleners noodzakelijk. Daarnaast zal de mondzorg beter toegankelijk moeten worden voor de kwetsbare oudere zelf. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van Zorginstituut Nederland. Er zijn echter nogal wat knelpunten die het geven van kwalitatief goede mondzorg niet eenvoudigen. Men is zich vaak onvoldoende bewust van het belang van mondgezondheid. Dit geldt niet alleen voor kwetsbare ouderen zelf en hun mantelzorgers maar ook voor eerstelijnszorgverleners als huisartsen, praktijkondersteuners (POHs) en wijkverpleegkundigen. Zowel logistiek als financieel opzicht is de zorg vaak moeilijk bereikbaar. Oplossingen liggen met name in voorlichting, tijdige signalering en samenwerking

Belang van goede mondzorg door zorgverleners en door ouderen zelf niet altijd onderkend
Men is zich vaak onvoldoende bewust van het belang van mondgezondheid. Dit geldt niet alleen voor kwetsbare ouderen zelf en hun mantelzorgers maar ook voor eerstelijnszorgverleners als huisartsen, praktijkondersteuners (POHs) en wijkverpleegkundigen. Mondzorgverleners ontbreekt het vaak aan kennis en vaardigheden om kwetsbaarheid te herkennen en ermee om te gaan. Andersom beschikken eerstelijnszorgverleners en mantelzorgers die betrokken zijn bij de zorg voor kwetsbare ouderen over te weinig kennis en te weinig vaardigheden om mondproblemen te herkennen en hier preventief aandacht aan te besteden.

Toegang tot mondzorg vaak lastig voor de kwetsbare oudere
Voor de kwetsbare oudere zelf blijkt de zorg vaak slecht toegankelijk, zowel in logistiek als financieel opzicht. De slechte toegang wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door fysieke beperkingen en daaraan gerelateerde mobiliteitsproblemen, ontbreken van hulp bij vervoer, moeite met het maken van een afspraak door beperkte gezondheidsvaardigheden en te weinig financiële middelen. Maar ook angst en een lage prioritering van mondzorg ten opzichte van de zorg voor andere aandoeningen spelen een rol.

Het ontbreken van financiële inregeling van mondzorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen werkt niet motiverend
Bij sommige mondzorgverleners is er een gebrek aan motivatie om kwetsbare ouderen te behandelen. Soms ook ziet men op tegen de complexiteit van de taak en ervaart men een gebrek aan financiële prikkels om de tijdsintensieve zorg te kunnen geven. Ten slotte lijkt de algehele financieringsstructuur en bekostiging van mondzorg van kwetsbare ouderen niet te passen bij de multidisciplinaire en integrale zorg voor ouderen, waar ook mondzorg deel van zou moeten uitmaken.

Oplossingen liggen met name in voorlichting, tijdige signalering en samenwerking
Oplossingsrichtingen om met deze knelpunten om te gaan zijn talrijk, zo blijkt uit het onderzoek. Ze liggen op het gebied van tijdige signalering, preventieve mondzorg, multidisciplinaire samenwerking en een gezamenlijk behandelplan, voorlichting, het vergroten van bewustzijn, ondersteuning van zelfzorg en passende financiering en bekostiging. Aan de hand van een aantal best-practices wordt geïllustreerd hoe deze oplossingsrichtingen vormgegeven kunnen worden om mondzorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen te verbeteren.

Over het onderzoek
Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van een combinatie van methoden: een verkenning van relevante Nederlandse en buitenlandse literatuur, tien interviews met experts en een bredere enquête onder 174 zorgverleners en (vertegenwoordigers van) ouderen.

Rapport
Download het Nivel-rapport 'Mondzorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen' (pdf)

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«mei 2022»
madiwodovrzazo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice 28 april 2022

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice Alphen aan den Rijn - Leiden (verder Home Instead) is vijf jaar geleden gestart als een organisatie binnen de ouderenzorg en heeft inmiddels meer dan 110 personeelsleden. Home Instead ondersteunt ouderen in hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij doen dat door praktische ondersteuning in het leven van alledag waarbij persoonlijke aandacht de kern is: vaste medewerkers komen op tijdstippen die door de klant bepaald worden.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten* 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

De *BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk) hebben een mooie kans voor jou. Door het vertrek van een collega zijn wij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor ons team! Als allround beleidsadviseur houd je je bezig met diverse onderwerpen binnen het team Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken. Het taakaccent ligt, op dit moment, op passend onderwijs, leerplicht, jeugdgezondheidszorg en kansrijke start (de eerste 1000 dagen van een kind). 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Heb jij goede ideeën om de jeugdhulp in Den Haag te versterken? Lees dan verder. Binnen de beleidsafdeling Stad en Bestuur van de dienst OCW werken wij aan opgaven rond onderwijs, jeugdhulp, sport, cultuur, welzijn, zorg en volksgezondheid. Wij werken aan nieuwe beleidsinitiatieven of passen bestaand beleid aan en kiezen de instrumenten om de beleidsdoelen te realiseren. Daarbij stemmen wij veelvuldig af met in- en externe partners. Je ontwikkelt beleid voor de uitvoering van jeugdhulp, zorgt voor de implementatie daarvan en evalueert de uitwerking daarvan. Je verleent subsidies of verstrekt opdrachten aan externe partijen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 6 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Zorg jij als beleidsadviseur ervoor dat mensen meedoen in de maatschappij, zich goed voelen en omkijken naar anderen? 

Meer weten? Je gaat in één van de meest diverse steden van Nederland werken aan vraagstukken die bijdragen aan een stad waar mensen naar elkaar omkijken en je in de buurt terecht voor ondersteuning en hulp. In de komende periode zal ook duidelijker worden welke impact de Coronapandemie heeft op de ontwikkelingen in de stad.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven