In Twente kan de thuiszorg de vraag niet langer aan en er zijn cliëntenstops in meerdere wijken, dorpen en steden en neemt geen nieuwe patiënten aan. Carintreggeland is een van de thuiszorgaanbieders die een cliëntenstop hanteert. Er is een hoog ziekteverzuim onder wijkverpleegkundigen. Veel medewerkers zijn besmet met corona of zitten in quarantaine. Ook is merkbaar dat de ziekenhuizen door de coronapandemie onder druk staan en patiënten eerder dan gebruikelijk ontslaan. Vaak is er dan ook meer zorg nodig dan vooraf was ingeschat. De Twentse zorgwereld doet een extra beroep op mantelzorgers, zoals familieleden en ‘noabers’. Deze informele hulpverleners zijn in staat om bijvoorbeeld steunkousen aan te trekken bij hun hulpbehoevende ouder(s) of bij een buurman of -vrouw.
Complexere zorg en naoberzorg
Thuiszorgpersoneel concentreert zich op de complexere zorg die vrijwilligers onmogelijk kunnen overnemen. Denk aan patiënten die versneld uit het ziekenhuis zijn ontslagen en thuis zuurstof toegediend krijgen.
„Er wordt gemopperd dat de thuiszorg geen tijd heeft om kousen aan en uit te doen. Maar het kan nu even niet anders. Geef niet de thuiszorg de schuld.
Regio
Op dit moment heeft Carintreggeland formele cliëntenstops in: Bentelo, Borne, Denekamp, Goor, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Nijverdal, Oldenzaal en Ootmarsum. Het spijt de organisatie zeer. ‘We moeten deze maatregel nemen ter bescherming van onze medewerkers en huidige cliënten. De laatsten krijgen de zorg die ze nodig hebben. Waar mogelijk vragen we hulp van mantelzorgers of zetten hulpmiddelen in.’
(bron Carintreggeland, Gelderlander)