Het Beatrixziekenhuis, onderdeel van de Rivas Zorggroep, laat coronapatiënten die aan de beterende hand zijn waar mogelijk thuis verder herstellen. Een goede samenwerking en een heldere rolverdeling tussen artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis, huisartsen, wijkverpleging, mantelzorgers en de patiënt moet dit mogelijk gaan maken. In de praktijk zal het patienten betreffen die in het ziekenhuis alleen nog medicatie en zuurstof nodig heben voor hun herstel. En dat kan in bijna alle gevallen thuis ook. De huisarts neemt de zorg voor de patiënt bij thuiskomst over en stemt af met onder meer wijkverpleging. Vanaf half december zal het om ongeveer 7 patiënten per week gaan, doorgroeiend tot wellicht 20 procent van al de coronapatiënten.
Betrokken specialisten zijn Hannah Visser, internist-infectioloog in het Beatrixziekenhuis en Cora Bouman, huisarts en medisch directeur van Huisarts en Zorg Gorinchem e.o. zijn enthousiaste betrokkenen van de nieuwe aanpak.
Voordelen van de nieuwe aanpak?
Visser: ‘Allereerst is er het voordeel voor de patiënten. Uiteraard zorgen we goed voor ze in ons ziekenhuis maar het is daar niet fijn. De thuissituatie is vaak wel fijn en vertrouwd en vergroot daarmee de kans op een goed en vlot herstel. Zeker wanneer de zorg goed geregeld is. Het voordeel is ook dat hiermee ziekenhuisbedden weer sneller beschikbaar komen." Bouman: "Met deze nieuwe samenwerking kunnen we onze collega’s in het ziekenhuis wat ontlasten en dragen we nog meer bij aan goede zorg voor coronapatiënten. Alle ruim 70 huisartsen in ons netwerk doen mee.’
Verdere samenwerking
Bouman en Visser denken dat deze aanpak een opmaat is voor nog meer samenwerking in de toekomst."Ook omdat we daar met alle betrokken partijen in de regio al een tijdje mee bezig zijn. Zodat goede zorg beschikbaar en betaalbaar is en blijft. Nu en in de toekomst."