Nieuws

Fundis en Van Berk realiseren Het Ouden Huis, woonconcept voor zelfstandige ouderen

 • 23 december 2020
 • Weergaves: 1235
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Fundis en Van Berk realiseren Het Ouden Huis, woonconcept voor zelfstandige ouderen

Naar verwachting zal medio 2021 Het Ouden Huis, als eerste vestiging, haar deuren openen in Bodegraven. Het Ouden Huis is een initiatief van Karel van Berk en zorgnetwerk Fundis uit Gouda. De initiatiefnemers van Het Ouden Huis willen een alternatief bieden dat past bij zelfstandige ouderen en bij deze tijd. In Het Ouden Huis wonen straks ongeveer 40 ouderen, in zo’n 30 normale huurwoningen. Er is een gemeenschappelijke eetkeuken en zitkamer. De locatie wordt geleid door een inwonende verpleegkundige. Zelfstandig wonen dus maar met zekerheid van hulp en gezelligheid dichtbij. Ook wonen er in Het Ouden Huis twee of drie jongeren die een studie of leer- werktraject volgen. Zij huren een kamer en zijn regelmatig te vinden in de eetkeuken en zitkamer. Mensen kunnen er alleen of met z'n tweeën wonen. Ook met indicatie verpleeghuis.

Eenzaamheid opheffen
“Met Het Ouden Huis hoop ik vooral de eenzaamheid onder ouderen op te heffen. Ik had mijn moeder een Ouden Huis gegund: wel zelfstandig wonen maar aandacht en warme zorg dichtbij. Van vertrouwde mensen en tot het laatste moment” stelt Karel van Berk, één van de oprichters.  

Voor lage- en middeninkomens
Het Ouden Huis richt zich op mensen met lage of middeninkomens. Voor deze doelgroep is nauwelijks vernieuwend aanbod. Uniek aan Het Ouden Huis is dat mensen er alleen en met zijn tweeën kunnen wonen en dat je er terecht kunt zowel zonder zorgvraag als ook met een indicatie voor verpleeghuiszorg. Dat is wonen in de zekerheid dat je niet meer hoeft te verhuizen en er kunt blijven wonen ook al neemt de behoefte aan zorg toe. 

Ik had mijn moeder een Ouden Huis gegund

Karel van Berk, bedenker van Het Ouden Huis
 

Meer locaties nodig
De eerste locatie komt in Bodegraven. Deze is in aanbouw en wordt in komende zomer opgeleverd. Er zullen de komende jaren meer locaties bijkomen. De vraag naar dit soort woonvormen neemt alleen maar toe voorspelt Jeroen van den Oever, bestuurder van Fundis: “de ouderenzorg staat de komende jaren in toenemende mate onder grote druk. We staan voor grote uitdagingen omdat er te weinig gebouwd wordt en een tekort aan personeel dreigt. Andere vormen van wonen zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing hierin”. Fundis, een groep van ruim 20 organisaties die zich richten op de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken, richt zich al langere tijd op dit vraagstuk onder de titel van “de Zorg van Morgen”. 

Samen kunnen we meer 
Van Berk, bedenker van Het Ouden Huis, ziet in Fundis een waardevolle vernieuwende partner met kennis en ervaring in de zorg die de formule van Het Ouden Huis goed kan helpen neerzetten. De ambitie van Het Ouden Huis past goed bij de visie van Fundis; goede (en betaalbare) zorg en huisvesting voor alle (kwetsbare) ouderen, nu èn in de toekomst. De voorziening is ook een mooie aanvulling op het portfolio van Fundis dat op het gebied van wonen met zorg met WelThuis, 17 locaties woonzorglocaties, een grote speler is in Zoetermeer, Gouda, Woerden en omstreken.

Video
Interview met Karel van Beek over ontwikkeling van het concept en Het Ouden Huis in Bodegraven

 


Basisprincipes
Het Ouden Huis is gebaseerd op een aantal basisprincipes. Dit zijn: 

 • Voor bewoners met en zonder hulp- of zorgvraag.
 • U woont alleen of samen. Overlijdt de partner dan kan de ander blijven wonen.
 • Hulp en zorg zijn altijd dichtbij.
 • Bewoners hoeven niet meer te verhuizen, ook niet als hun zorgvraag toeneemt.
 • Bewoners wonen zelfstandig in een normale woning met woonkamer, slaapkamer, keuken, toilet, badkamer met extra toilet, berging en eigen wasmachineaansluiting.
 • Er is een gemeenschappelijke eetkeuken en zitkamer voor algemeen gebruik.
 • In Het Ouden Huis wonen ook jongeren die een studie  of leer-werktraject volgen. Zij verrichten hand-en- spandiensten en eten dagelijks in de gemeenschap pelijke eetkeuken.
 • De zorgdrager organiseert ondersteuning en zorg naar de wensen van bewoners.
 • De zorgdrager woont zelf ook in Het Ouden Huis.
 • Als bewoners dat willen, kunnen zij helpen bij het koken en mee-eten in de gemeenschappelijke eetkeuken.
 • Bewoners bespreken elke maand de dienstverlening van Het Ouden Huis met de zorgdrager.
 • Het Ouden Huis regelt de toelating van nieuwe bewoners.
 • Bewoners kopen hun zorg in bij Het Ouden Huis met hun eigen persoonsgebonden budget.
 • In Het Ouden Huis zijn een paar kamers voor eerstelijnsverblijf.
   

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«augustus 2022»
madiwodovrzazo
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden 11 juli 2022

Vacature Sociaal verpleegkundige Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden

Sta jij als sociaal verpleegkundige stevig in je schoenen en ga jij een goed gesprek over seks niet uit de weg? Het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden is een dynamische, ambitieuze afdeling met een betrokken en enthousiast team bestaande uit sociaal verpleegkundigen, medisch teamassistenten en artsen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag 28 juni 2022

Vacature Casemanager / sociaal (-psychiatrisch) verpleegkundige Den Haag

Gaat jouw bloed sneller stromen van het opstarten van de juiste zorg voor de kwetsbaren in de regio Haaglanden? Lees dan verder!

Ons doel bij het Meldpunt zorgwekkend gedrag Haaglanden/ meldpunt bezorgd Regio is eenvoudig: ervoor zorgen dat de meest kwetsbare mensen passende zorg en begeleiding ontvangen. Vaak zijn dit zorgmijders en spelen er diverse problemen, zoals (combinaties van) somatische, psychiatrische, psychosociale of verslavingsproblemen. In deze functie tref je situaties aan met betrekking tot; schulden, dreigende woning ontruiming, woningvervuiling en hoarding. Het gaat om mensen die vaak niet zelf om hulp vragen of hulp uit de weg gaan, terwijl ze die wel dringend nodig hebben. De (aan)meldingen komen telefonisch of via de website van het Meldpunt zorgwekkend gedrag Haaglanden/ Meldpunt Bezorgd Regio bij ons binnen.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag 27 juni 2022

Vacature Teammanager Wet maatschappelijk ondersteuning Gemeente Den Haag

Ben jij maatschappelijk betrokken en neem jij ons mee in de implementatie van nieuwe vormen van dienstverlening, afgestemd op de behoefte van burgers? Door ziekte, een beperking of ouderdom kunnen inwoners hulp nodig hebben in het dagelijks leven. Wat als inwoners die hulp niet zelf (of samen met familie, vrienden of buren) kunnen regelen? Dan kunnen zij voor sommige hulpvragen bij de gemeente terecht. Bijvoorbeeld voor hulp bij het huishouden, of een voorziening zoals een rolstoel of traplift. Jaarlijks worden er in Den Haag meer dan 30.000 Wmo-meldingen (Wet maatschappelijk ondersteuning) gemaakt. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice 28 april 2022

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice Alphen aan den Rijn - Leiden (verder Home Instead) is vijf jaar geleden gestart als een organisatie binnen de ouderenzorg en heeft inmiddels meer dan 110 personeelsleden. Home Instead ondersteunt ouderen in hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij doen dat door praktische ondersteuning in het leven van alledag waarbij persoonlijke aandacht de kern is: vaste medewerkers komen op tijdstippen die door de klant bepaald worden.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven