Nieuws

Twintig procent medewerkers verpleeghuis heeft depressieve- of burn-out klachten

  • 30 november 2020
  • Weergaves: 395
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Twintig procent medewerkers verpleeghuis heeft depressieve- of burn-out klachten

Eén op de vijf medewerkers in een verpleeghuis kampt met depressieve klachten (19%) of burn-out klachten (22%). Met name de medewerkers die voor bewoners met Covid-19 moesten zorgen ervaren vaak depressieve klachten. ​Dit blijkt uit een onderzoek naar het welzijn van verpleeghuismedewerkers tijdens de eerste coronagolf van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG (UNO-UMCG) en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland van het LUMC (UNC-ZH). Bij de medewerkers was een combinatie van extra psychische belasting en tegelijk strakke protocollen en zelf minder invloed op hun werk. Vaakdraaide men meer uren. Een derde van de respondenten heeft voor COVID-19 besmette bewoners gezorgd. 6% is in de eerste golf besmet. Er was een 1% hoger ziekteverzuim in de piek in maart en april, met name in West- en Zuid Nederland. Vervolgenquetes zijn in uitvoering of gepland.

De enquête is ingevuld door 1.669 medewerkers van tien grote organisaties met meerdere locaties in het hele land. 

Extra belasting, minder invloed
‘De verschillen in gezondheid kunnen mogelijk worden verklaard door de veranderde werkomstandigheden van het personeel dat tijdens de eerste golf voor besmette bewoners zorgde’, zegt hoofdonderzoeker Sarah Janus van het UMCG. ‘Deze groep geeft aan extra psychische belasting te ervaren bij het verzorgen van besmette bewoners.’ Tegelijkertijd ervaren zorgmedewerkers bij de zorg voor besmette bewoners minder invloed op hun werk. Janus: ‘De zorg voor besmette bewoners is erg geprotocolleerd, waardoor zorgverleners minder mogelijkheden hebben om het werk op hun eigen manier uit te voeren.’ Volgens Janus heeft dit mogelijk negatieve gevolgen voor hun functioneren.

Het is belangrijk om knelpunten te herkennen en aan te pakken voordat psychische klachten zich daadwerkelijk ontwikkelen

​​​Extra druk op het personeel
Bijna de helft van de respondenten geeft aan meer uren te hebben gedraaid tijdens de eerste coronagolf. Niet-zorgmedewerkers werd gevraagd om in de zorg mee te draaien en zorgmedewerkers moesten diensten van zieke medewerkers opvangen of op een corona-afdeling werken. Uiteindelijk heeft een derde van de respondenten voor COVID-19 besmette bewoners gezorgd. Verder blijkt dat 27% van de werknemers getest is op COVID-19 en dat 6% besmet is geraakt met het COVID-virus tijdens de eerste coronagolf.

Hoger zi​ekteverzuim
In vergelijking met 2019 is er door de COVID-19 uitbraak in maart 2020 een verhoogd ziekteverzuim te zien bij de deelnemende verpleeghuizen, met name gedurende de piek in maart en april toen het verzuim 1% hoger lag dan gemiddeld. Deze toename blijkt regioafhankelijk te zijn. Vooral de regio’s West- en Zuid-Nederland - waar de corona-uitbraak begon, vertonen een verhoogd ziekteverzuim.​

Adviezen aan zorginstellingen
De deelnemende organisaties hebben van UNO-UMCG en UNC-ZH een gepersonaliseerd advies gekregen op basis van hoe ze scoren ten opzichte van de andere deelnemende organisaties. Zo kunnen beleidsmakers nu al acties uitzetten om de werkdruk en het verzuim te verminderen. Zorgorganisaties hebben verschillende maatregelen genomen om de gezondheid en het welzijn van zorgmedewerkers te vergroten, weet Hoogleraar Ouderengeneeskunde Sytse Zuidema van het UMCG. ‘Ondersteuning door psychologen is bijvoorbeeld erg belangrijk voor medewerkers.’

Wanneer een organisatie weet wat er speelt onder de medewerkers, wordt het in een latere fase makkelijker om knelpunten te herkennen en aan te pakken voordat psychische klachten zich daadwerkelijk ontwikkelen bij de medewerkers, stelt Zuidema. Zo kun je ziekteverzuim of uitval voorkomen.​

Vervolgenquêtes
Er is inmiddels een tweede enquête onder medewerkers van verpleeghuizen uitgezet. Een derde enquête volgt begin 2021. Zo hopen de onderzoekers meer informatie te genereren om de werkdruk en het verzuim bij (zorg)medewerkers in verpleeghuizen inzichtelijk te maken voor zowel de beleidsmakers van de organisaties zelf als op landelijk niveau.​​
 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«maart 2021»
madiwodovrzazo
22232425262728
123
8-daagse opleiding Wzd-functionaris in de ouderenzorg (40 PE-punten)

8-daagse opleiding Wzd-functionaris in de ouderenzorg (40 PE-punten)

Vanaf januari 2020 is de Wet zorg en dwang van kracht. Iedere zorginstelling waar onvrijwillige zorg geleverd wordt, dient een Wzd-functionaris...
Lees meer
4567
891011
De Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde

De Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde

Eén dag vol praktische informatie en recente nieuwe ontwikkelingen. Deze editie van de Bijblijfsessie Ouderengeneeskunde, op 11 maart 2021, vat...
Lees meer
121314
15161718192021
22232425262728
2930311
Online congres Coping - Omgaan met stress

Online congres Coping - Omgaan met stress

Op donderdag 1 april 2021 start het geaccrediteerde online congres “Coping: omgaan met stress”. Wie zich aanmeldt, krijgt een hele...
Lees meer
2
Online congres Coping - Omgaan met stress

Online congres Coping - Omgaan met stress

Op donderdag 1 april 2021 start het geaccrediteerde online congres “Coping: omgaan met stress”. Wie zich aanmeldt, krijgt een hele...
Lees meer
3
Online congres Coping - Omgaan met stress

Online congres Coping - Omgaan met stress

Op donderdag 1 april 2021 start het geaccrediteerde online congres “Coping: omgaan met stress”. Wie zich aanmeldt, krijgt een hele...
Lees meer
4
Online congres Coping - Omgaan met stress

Online congres Coping - Omgaan met stress

Op donderdag 1 april 2021 start het geaccrediteerde online congres “Coping: omgaan met stress”. Wie zich aanmeldt, krijgt een hele...
Lees meer

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige Revalidatie bij Kennemerhart

Vacature Verpleegkundige Revalidatie bij Kennemerhart 16 februari 2021

Vacature Verpleegkundige Revalidatie bij Kennemerhart

Wil jij werken aan het herstel van oudere cliënten? 

En doe jij dat het liefst in een modern revalidatiecentrum met kleinschalige revalidatiegroepen, waar liefdevolle zorg voor cliënten op de eerste plaats staat? 

Dan hebben wij de perfecte baan voor jou.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Docent Verzorgende bij Mondriaan, Den Haag

Vacature Docent Verzorgende bij Mondriaan, Den Haag 4 februari 2021

Vacature Docent Verzorgende bij Mondriaan, Den Haag

ROC Mondriaan is dé huisopleider van Haaglanden als het gaat om middelbaar beroepsonderwijs. Ook voor een taal- of rekencursus, bijscholing of een ander traject kun je bij ROC Mondriaan terecht. Dagelijks zijn ruim 2.000 vakkundige, innovatieve en betrokken medewerkers actief binnen 27 herkenbare scholen en diensten. Eén van die scholen is de School voor Maatschappelijke zorg en Verzorgende, de school waar we zorg en welzijn, ook in nieuwe opleidingen, goed weten te koppelen. 

Met 1.250 studenten en 90 collega’s kan je zeker stellen dat wij een grote school zijn. Toch werken we klein, met teams van 15 collega’s om precies te zijn. De school verzorgt de opleidingen Maatschappelijke zorg niveau 4 en Verzorgende-IG in combinatie met Maatschappelijke zorg 3.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Specialist Ouderengeneeskunde Kennemerhart

Vacature Specialist Ouderengeneeskunde Kennemerhart 22 januari 2021

Vacature Specialist Ouderengeneeskunde Kennemerhart

Wil jij als Specialist Ouderengeneeskunde werken in of rondom Haarlem? 

Dan gaan wij graag met jou het gesprek aan!

Kom werken bij Kennemerhart, een grote ouderenorganisatie in Zuid-Kennemerland, gespecialiseerd in wonen, (thuis)zorg en welzijn.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart 14 januari 2021

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart

Binnen Kennemerhart zoeken wij diverse Teamleiders op Senior niveau en ook op facilitaire gebied binnen onze woonlocatie. 

Meer weten? Bel onze Recruiter! 

Kijk (ook) op deze vacaturepagina bij Kennemerhart.  

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart 14 januari 2021

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart

Heb jij een mbo-3 diploma Verzorgende IG op zak en ben je op zoek naar een veelzijdige functie in de thuiszorg?

Heb jij hierbij aandacht voor de persoonlijke wensen van de cliënt?

Dan zijn wij op zoek naar jou! 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven