Nieuws

Klein initiatief, grote gevolgen: zwachtelen met klitteband in de wijkverpleging

  • 4 november 2020
  • Weergaves: 1630
  • 2 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Klein initiatief, grote gevolgen: zwachtelen met klitteband in de wijkverpleging

In 2018 las Suzanne Smit, wijkverpleegkundige bij een Omring-thuiszorgteam (zie foto), in Nursing een artikel over de inzet van klittenbandzwachtels in de zwachtelfase. Ze zag meteen potentie. Zwachtelen is een arbeidsintensief zorgmoment. Soms heb ik wel vijf cliënten op een dag bij wie ik beide benen moet zwachtelen. Per cliënt planden we daar drie kwartier voor in. Voor ACT-zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) met korterekzwachtels moet je namelijk echt de tijd nemen. Als je het verkeerd doet, kan dat vervelende consequenties hebben voor de cliënt. Omring heeft afspraken gemaakt met zorgverzekeraar VGZ ov de werkwijze en vergoeding. De aanschaf van een klittenbandzwachtel is namelijk duurder dan de traditionele ACT-zwachtels. Daar tegenover bespaar je gemiddeld 343 zorgminuten per cliënt per 4 weken. De pilot is ook besproken met huisartsen, via wie de meeste zorgaanvragen voor zwachtelen komen. Het gebruik van klittenbandzwachtels is inmiddels benoemd tot landelijke Good Practice binnen het netwerk Zinnige Zorg. Dit innovatieve netwerk bestaat uit twaalf ziekenhuizen, vier GGZ-instellingen, twee thuiszorgorganisaties en Coöperatie VGZ. 

Efficiënter werken
Suzanne: "Het is een stuk efficiënter dan bij ACT-zwachtelen. Bij ACT-zwachtelen zit je – als je twee benen moet doen – toch drie kwartier in een gebogen houding. Bij een klittenbandzwachtel is het veel sneller klaar. Het is minder zwaar en het scheelt enorm veel tijd." Gekozen is voor een product dat als enige is bewezen middels studies* en een gepatenteerd  Build in Pressure System (BPS) heeft waarmee de cliënt ook heel gemakkelijk de druk kan bepalen die hij/zij geeft per klittenband en deze ook hiermee kan controleren. "Hierdoor hebben we bijna nooit meer ongeplande zorgmomenten. De korterekzwachtels zakken regelmatig af, of ze zitten te strak. Als we een telefoontje van de cliënt krijgen, moeten we daar – ongepland – heen."

"Klittebandzwachtelen geeft de patiënt veel meer zelfstandigheid. En wij werken efficiënter"

Suzanne Smit, wijkverpleegkundige Omring

Eigen regie, een nieuwe standaard
De klittenbandzwachtels zijn makkelijk aan te brengen. Veel cliënten – of hun mantelzorgers – kunnen het na één keer en soms enkele keren voordoen ook zelf. Omdat de zwachtel van inelastisch materiaal is, voorkom je dat de zwachtel te strak gaat zitten. Als wijkverpleegkundige bel ik regelmatig om te horen hoe het gaat en eens per week kom ik langs om de omvang van het onderbeen op te meten. Dat geeft de cliënt veel zelfstandigheid. Als de zwachtel door het dragen te los komt te zitten, kan de cliënt deze zelf strakker doen. Deze manier van zwachtelen zorgt voor meer cliënttevredenheid. 

Durven vernieuwen
Na de succesvolle pilot is het klittenbandzwachtelen in de zwachtelfase inmiddels breed uitgerold binnen Omring Thuiszorg bij de cliënten van de huisarts. “Bijna niemand bij ons zwachtelt meer op de ouderwetse manier”, stelt Suzanne. Met een lach: “Hoor je dat? We noemen het inmiddels de ‘ouderwetse’ manier.” De klittenbandzwachtel is binnen Omring Thuiszorg inmiddels de nieuwe standaard. 

Besparing: €5,9 miljoen 
Stap je als thuiszorgorganisatie over van ACT- naar klittenbandzwachtelen in de zwachtelfase? Dan bespaar je gemiddeld 343 zorgminuten per cliënt per 4 weken. Dit is een netto besparing van €245, rekening houdend met de meerkosten voor klittenbandzwachtels ten opzichte van ACT-zwachtels. Zouden alle thuiszorgmedewerkers in Nederland hiermee werken? Dan levert dat een besparing op van €5,9 miljoen. 

Video vlog
Bekijk de vlog: Klittenbandzwachtel - Omring - Netwerk Zinnige Zorg Vlog#2

 

 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

2 reacties op artikel "Klein initiatief, grote gevolgen: zwachtelen met klitteband in de wijkverpleging"

Avatar image

anneke nusselder

10-11-2020 17:03

Kan dit ook gebruikt worden ipv steunkousen? Die zijn ook zeer arbeidsintensief. 2x10/15 min / dag


Avatar image

annemarie

2-12-2020 14:02

welke weg bewandel je, indien er een nieuwe patiënt hiervoor in aanmerking komt? a. is er een bandagist nodig voor het aanmeten? b.hoe verloopt het proces van vergoeden bij de aanschaf van dit product? c. hoe is het vervolgtraject na een eerste aanschaffing van klittenband zwachtels?

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«december 2020»
madiwodovrzazo
3012
Congres “Complexe dementiezorg” 2-12

Congres “Complexe dementiezorg” 2-12

De zorg aan mensen met dementie is complex. Het wordt echter nog complexer als dementie gepaard gaat met andere (chronische) ziekten en...
Lees meer
3456
78
Congres “WZD op de werkvloer - ouderenzorg” 8-12

Congres “WZD op de werkvloer - ouderenzorg” 8-12

Mag u medicatie door het toetje doen als een cliënt het anders weigert in te nemen? En mag u de deur op slot doen als een cliënt anders ’s...
Lees meer
910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden 5 november 2020

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden

Heb jij een medische achtergrond als verpleegkundige en wil jij ook een bijdrage leveren tijdens de Corona crisis? Meer weten? Lees verder!

Spreekt dit jou aan?Ben je op zoek naar een tijdelijke en afwisselende baan en sta je te trappelen om jouw steentje bij te dragen tijdens de huidige Corona crisis? 
Heb jij een medische achtergrond als verpleegkundige? En ben je minimaal 24 uur beschikbaar? 

Zoek niet verder en solliciteer als sociaal verpleegkundige in de coronasector bij de GGD.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden 5 november 2020

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden

Zorg jij als afdelingsmanager dat de strategische en tactische doelstellingen op het terrein van Tokin en Wmo behaald worden?

Je beschikt over visie en vermogen om de strategische en tactische doelstellingen op het terrein van Toezicht Kinderopvang (Tokin) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te formuleren en te behalen.

Meer weten? Lees verder!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven