Vakbond FNV Zorg & Welzijn noemt het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT) over het gebruik van mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de zorg „onduidelijk” en stelt dat het „de veiligheid van werknemers op het spel zet.” Al begin juni heeft FNV samen met andere bonden een handreiking aan (toen) minister Van Rijn aangeboden. Dat is aan de Kamer aangeboden. Uitgangspunt hierbij is dat de professional altijd zelf oordeelt of hij gebruik wil maken van beschermende middelen en de werkgever hem daar in voorziet. De FNV vindt dat minister Van Ark dit uitgangspunt moet omarmen en uitdragen. Advies is: Gebruik in de huidige situatie als verzorgende, verpleegkundige, begeleider, helpende of hulp bij het huishouden in principe een mondneusmasker, ook in de thuiszorg. Wijk daarvan af als je dat professioneel nodig en verantwoord vindt.” De brancheorganisaties Actiz en Zorgthuis steunen die boodschap.
Kitty Jong, FNV-vicevoorzitter: ingewikkeld.
"‘Heel Nederland wordt door het OMT dringend geadviseerd om een mondneusmasker te gebruiken in ruimtes waar men geen anderhalve meter afstand kan houden, behalve in de zorg. .. Het OMT moet ophouden om opnieuw onduidelijkheid te zaaien met beschermingsmiddelen, terwijl er al maanden een goed en duidelijk voorstel op de plank ligt." In het OMT-advies, waarvan conceptversies zijn uitgelekt, ziet FNV Zorg & Welzijn „vooral een heel ingewikkelde beslisboom met allerlei uitzonderingen om maar geen persoonlijke beschermingsmiddelen te hoeven gebruiken. Overigens zonder enige onderbouwing.”. Jong verder: ‘Het advies heeft als primair doel dat bewoners, cliënten en patiënten worden beschermd tegen besmetting. Daarna wordt pas gekeken naar het besmettingsrisico van de werknemer. Wij hebben dat juist omgedraaid in ons statement." Uiteraard vormt het oordeel van de professionals altijd de basis voor de uiteindelijke keuze om wel of niet (preventief) in te zetten.
Advies bonden
De gezamenlijke bonden adviseren: "Gebruik in de huidige situatie als verzorgende, verpleegkundige, begeleider, helpende of hulp bij het huishouden in principe een mondneusmasker, ook in de thuiszorg. Wijk daarvan af als je dat professioneel nodig en verantwoord vindt."
ActiZ en Zorgthuis eens met statement
Actiz en Zorgthuis, de brancheorganisaties voor werkgevers in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) hebben al het initiatief genomen om het statement van de vakbonden en beroepsvereniging onder hun leden te verspreiden. Jong: ‘Iedereen heeft er baat bij dat de zorgprofessional veilig en gezond kan werken. Het preventief gebruik van mondneusmaskers biedt bescherming voor cliënt en werknemers, wat hopelijk een nieuwe golf van besmettingen in de verpleeghuizen kan voorkomen. We roepen daarom alle brancheverenigingen in de (langdurige) zorg op deze verklaring snel met hun leden, de werkgevers, te delen.’
Download
Handreiking vakbonden Veilig werken i.v.m. Covid-19 (junim pdf)