Nieuws

ActiZ start een publiekscampagne over de toekomst van het ouder worden

  • 8 oktober 2020
  • Weergaves: 198
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
ActiZ start een publiekscampagne over de toekomst van het ouder worden

Uit onderzoek van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (82 procent) de coronacrisis aanmerkt als dé kans om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. De publiekscampagne Praat vandaag over morgen ging daarom op 2 oktober, op Nationale Ouderendag, na eerder uitstel door de uitbraak van het coronavirus, officieel van start. De toekomst van de ouderenzorg is het grootste maatschappelijke vraagstuk voor de komende twintig jaar, stelt ActiZ. 83 procent van de Nederlanders zegt dat de ouderenzorg een verantwoordelijkheid is van de hele samenleving, en niet alleen van de zorgsector en de overheid. Het aantal Nederlanders dat vindt dat de sociale omgeving een actievere rol moeten gaan spelen bij de zorg voor ouderen is door de coronacrisis met 20 procent gestegen tot 72 procent, blijkt uit onderzoek van ActiZ. Er zijn niet genoeg zorgprofessionals beschikbaar om de zorg op de huidige manier te handhaven.

Vertrouwen op anderen
In onderzoek eind vorig jaar bleek nog dat Nederlanders voor goede ouderenzorg vooral vertrouwden op anderen, zoals zorgorganisaties, overheid en zorgverzekeraars.
Onlangs voerde ActiZ een nieuwe meting uit om de eerste effecten van de coronacrisis op het denken over de toekomst van de ouderenzorg in kaart te brengen. Uit de laatste meting blijkt dat ouderenzorg meer dan ooit op het netvlies van de Nederlander staat. ‘We moeten het ijzer smeden nu het heet is. De huidige maatschappelijke betrokkenheid bij de ouderenzorg moeten we vasthouden om de samenleving zorgzamer te laten worden’, zegt Conny Helder, bestuurslid van ActiZ.

Vergrijzingsgolf ebt niet weg
Niet alleen in tijden van corona is de samenleving hard nodig voor het overeind houden van de ouderenzorg. Ook daarna zal de betrokkenheid van de samenleving noodzakelijk zijn. Het aantal 65-plussers in Nederland stijgt de komende twintig jaar naar bijna vijf miljoen, het aantal 90-plussers verdrievoudigt naar bijna 350 duizend, het aantal mensen met dementie verdubbelt naar verwachting met ruimschoots de helft tot 330 duizend. Er zijn eenvoudigweg niet genoeg zorgprofessionals beschikbaar om met deze aantallen de zorg te kunnen blijven verlenen zoals nu. Mantelzorg zal daarom opnieuw moeten worden uitgevonden en beter en makkelijker mogelijk gemaakt moeten worden.

Praat vandaag over morgen
ActiZ lanceerde op 2 oktober, op Nationale Ouderendag, de publiekscampagne Praat vandaag over morgen. De campagne bestaat onder andere uit het online platform praatvandaagovermorgen.nl, een rondreizend bankje waarop bekende en onbekende Nederlanders in gesprek gaan over ouder worden aan de hand van gesprekskaarten en een toolbox voor zorgorganisaties om het gesprek in de regio te kunnen voeren. Met deze campagne wil ActiZ het gesprek over hoe Nederlanders oud willen worden aanjagen en de fundamentele hervorming van de ouderenzorg op gang helpen. Helder: ‘De toekomst van de zorg voor ouderen enkel blijven zien als een probleem van de zorgsector en/of de overheid is een vernietigende houding waarmee je de omvang van dit vraagstuk ontkent en de samenleving buiten spel zet. De ouderenzorg gaat iedereen aan, jongeren en ouderen."  

Zo lang als het nodig is
Een einddatum voor de campagne is er niet. ‘We blijven net zo lang doorgaan als nodig’, kondigt ActiZ aan.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven