Nieuws

WelThuis Zoetermeer start specialistische afdeling voor jonge mensen met dementie

  • 21 september 2020
  • Weergaves: 213
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
WelThuis Zoetermeer start specialistische afdeling voor jonge mensen met dementie

Er zijn ruim twaalfduizend mensen in heel Nederland bij wie voor hun 65ste dementie is vastgesteld. WelThuis Buytenhaghe in Zoetermeer opent hiervoor op 28 september een aparte afdeling die bestaat uit veertien appartementen voor vaste bewoners en twee flexibele woonplekken. outen, directeur WelThuis, signaleerde deze behoefte al enkele jaren geleden. Als directeur van thuiszorgorganisatie Vierstroom was ze nauw betrokken bij een klankbordgroep voor jonge mensen met dementie. Nu heeft zij een bestuursfunctie bij WelThuis en ziet ze kans om in de leemte voor jongvolwassenen met dementie zorg te realiseren. WelThuis Buytenhaghe biedt specialistische intramurale zorg op maat, waarin de nadruk ligt op persoonlijke begeleiding en individuele mogelijkheden. Niet de diagnose is maatgevend, maar wat de bewoners willen en kunnen. De gespecialiseerde afdeling biedt faciliteiten voor onder meer wellness en ontspanning, muziekbeleving, fysieke inspanning en beoefening van individuele hobby’s. Ook zijn er twee speciale shuttlebusjes. 

Eigen koers bepalen
‘U doet ertoe’. Dat is de kernbelofte aan de toekomstige bewoners van de afdeling voor jonge mensen met dementie van WelThuis Buytenhaghe in Zoetermeer. Zoveel mogelijk voorwaarden, om een volwaardige en menswaardige leefomgeving aan te bieden waarin bewoners en hun naasten hun eigen koers bepalen, zijn ingevuld. Ook om een passend antwoord op een perspectiefrijke oplossing voor een groep met zeer specifieke uitdagingen en behoeften te bieden. "Voor mensen die nog midden in het leven staan is de diagnose dementie extra ontwrichtend. Daarom is het van cruciaal belang om te zorgen voor een oplossing die voor honderd procent op de individuele wensen en mogelijkheden aansluit. Zo is het voor deze groep bijvoorbeeld erg belangrijk om tussen leeftijdsgenoten te zitten en zo actief mogelijk bij de samenleving betrokken te blijven. Ook moet er maximale ruimte zijn voor de rol en de vragen van partners en gezinsleden. Ook voor hen verandert het leven ingrijpend.”

Volwaardige en menswaardige leefomgeving
Miranda SchoutenWelThuis ontwikkelde een woon- en zorgconcept waarin mobiliteit, vrijheid, betrokkenheid en de kwaliteit van de leefomgeving centraal staan. De gespecialiseerde afdeling biedt faciliteiten voor onder meer wellness en ontspanning, muziekbeleving, fysieke inspanning en beoefening van individuele hobby’s. Ook zijn er twee speciale shuttlebusjes geregeld voor de nieuwe bewoners om frequent bezoek aan de sportschool of het zwembad mogelijk te maken. Miranda Schouten: “Zoveel mogelijk voorwaarden zijn ingevuld, of worden in overleg ingevuld,  om een volwaardige en menswaardige leefomgeving aan te bieden, waarin bewoners en hun naasten hun eigen koers bepalen.”

Sinds de inrichting van de nieuwe afdeling definitief groen licht kreeg, begin dit jaar, is WelThuis begonnen met de werving van verzorgenden en verpleegkundigen met affiniteit voor deze doelgroep. Er staat een professioneel kernteam klaar om de nieuwe bewoners welkom te heten. Er was veel interesse om op deze nieuwe afdeling aan de slag te gaan. 

Met hart en ziel
Miranda Schouten: “Deze specialistische woon- en zorgvorm vraagt om veel affiniteit met de veranderingen, uitdagingen en vragen die de bewoners en hun partners op zich af zien komen. Naast bestaande functionele eisen zijn kwaliteiten als inlevingsvermogen, flexibiliteit en energie erg belangrijk. Ik ben er trots op dat we een team hebben kunnen samenstellen dat zich met hart en ziel aan dit specialisme, de verdere uitbouw van de afdeling en het welzijn van de bewoners gaat verbinden.”

Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd
WelThuis gaat jonge mensen met dementie in de regio Zoetermeer maatwerk bieden, in een warme omgeving, waarin de nadruk ligt op de menselijke maat en individuele mogelijkheden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de bestaande regionale zorg- en dienstverleners die actief zijn binnen de Keten Dementie Zoetermeer. Bovendien is WelThuis aangesloten bij het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd dat ijvert voor een optimaal zorg- en ondersteuningsaanbod voor deze groep. Het kenniscentrum (www.kcdementieopjongeleeftijd.nl) neemt deel aan wetenschappelijk onderzoek, zet zich in voor het bevorderen van de kwaliteit en deskundigheid, ontwikkelt standaards en leidt zorgprofessionals op binnen het specialisme.

Eigen plek met maximaal perspectief
“Het gaat om een specialisme dat sterk in ontwikkeling is”, zegt Miranda Schouten. “Samenwerken en kennisdelen zijn van groot belang om de kwaliteit van het aanbod te borgen en te blijven verbeteren. Binnen onze regionale keten weten we elkaar erg goed te vinden en staat iedereen open voor aanvullende inzichten en vernieuwing. De essentie is dat we jonge mensen met dementie dicht in de buurt een eigen plek bieden, met een zo groot mogelijk perspectief op een volwaardig bestaan. Daar gaan we ons bij WelThuis Buytenhaghe in Zoetermeer samen met onze partners voor in zetten. Ik sluit niet uit dat we het concept de komende jaren op meer locaties in Nederland gaan aanbieden. Daar staan we zeker voor open.”

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven