Nieuws

Veertig procent personeel verpleeghuis was besmet; 20 procent zonder klachten

 • 22 augustus 2020
 • Weergaves: 715
 • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Veertig procent personeel verpleeghuis was besmet; 20 procent zonder klachten

In het zwaar getroffen Budelse verpleeghuis Mariënburght, onderdeel van Land van Horne, blijkt veertig procent van het personeel besmet te zijn geweest met het coronavirus. Een vijfde daarvan had zelf geen klachten. Dat blijkt uit een uniek antistoffenonderzoek in samenwerking met Universiteit Maastricht (Jos Schols, hoogleraar ouderengeneeskunde). Een vijfde van de medewerkers met antistoffen heeft geen typische klachten zoals verkoudheid of hoesten gehad en had dus ook geen besef dat zij corona hebben doorgemaakt. Met name zorgmedewerkers die werkten op de woongroepen waar mensen met dementie wonen zijn besmet geraakt, namelijk 71 procent. Verder zijn er 34 bewoners overleden aan het virus, en nog eens 34 zijn er ziek van geweest. 32 bewoners raakten niet besmet. Het onderzoek en de verdere analyse toont aan dat cliënten en medewerkers in zorgcentra extra kwetsbare groepen zijn tijdens de coronacrisis. Land van Horne past met deze inzichten haar coronabeleid aan.

Ongerust personeel van het verpleeghuis had zelf om de antistoffentest gevraagd. Het onderzoek is gedaan door de Universiteit Maastricht en de arts-microbiologen van Stichting PAMM (regionale centrum voor infectieziekten en pathologie in Zuidoost-Brabant). Er is een test op antistoffen aangeboden aan alle medewerkers van Mariënburght. 

Inzichten en beleidswijzigingen
Het onderzoek en de data-analyse heeft uiteindelijk geleid tot de volgende inzichten en daarmee ook veranderingen in het coronabeleid van de Stichting Land van Horne:

 1. Eerder inzetten van preventief gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's), met name op een afdeling voor mensen met dementie.
  "We hebben tijdens de eerste uitbraak de richtlijnen van het RIVM gevolgd waarin o.a. werd afgeraden om PBM's preventief in te zetten. Inmiddels geven de richtlijnen ons nu meer mogelijkheden om naar eigen inzichten te handelen en zitten wij gelukkig nu ook niet meer in een situatie van dreigende tekorten van PBM's. Aangezien uit het onderzoek blijkt dat veel medewerkers zonder klachten toch besmet waren, zullen wij in bepaalde omstandigheden medewerkers wel preventief met PBM's laten werken. Bijvoorbeeld als de besmettingsgraad in de directe omgeving van de locatie toeneemt. Ook vragen wij in bepaalde gevallen bezoekers om uit voorzorg mondkapjes te dragen."
   
 2. Laagdrempelig testen van cliënten en medewerkers, ook als zij geen klachten hebben.
  "De testmogelijkheden zijn op dit moment groter dan tijdens de eerste uitbraak waardoor we nu in staat zijn om medewerkers snel te laten testen. Het testen van medewerkers zien wij ook als integraal onderdeel van ons infectiepreventiebeleid en wij hebben het proces dan ook zo ingericht, dat wij zonder tussenkomst van derden kunnen besluiten om medewerkers, of groepen van medewerkers te laten testen. Ook wanneer zij geen klachten hebben."
   
 3. Scherp monitoren van de besmettingscijfers in de directe omgeving van onze (woon)zorglocaties.
  Ten tijde van de uitbraak in Mariënburght bleek de besmettingsgraad in de gemeente Cranendonck uitzonderlijk hoog ten opzichte van de rest van Nederland. "We houden daarom vanaf nu ook goed de besmettingsgraad van de directe omgeving van onze (woon) zorglocaties in de gaten. Dit stelt ons in staat om op de verschillende locaties snel preventieve maatregelen te treffen. Denk hierbij aan het preventief inzetten van PBM's, het testen van medewerkers en cliënten en het aanpassen van het bezoekersbeleid.Ook hier zullen wij extra alert zijn bij de dementie-afdelingen."

Ervaringen
Het onderzoek naar de antistoffen heeft zowel voor de positief als negatief geteste medewerkers enige gemoedsrust geeft, maar dat de test alleen niet genoeg is om tegemoet te komen aan wat er bij de medewerkers leeft. Zo is het ook belangrijk om met de medewerkers in gesprek te gaan over hun ervaringen tijdens de uitbraak. 

bron: Land van Horne, Eindhovens Dagblad

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«februari 2021»
madiwodovrzazo
25262728293031
1234567
8910
Congres “Wilsonbekwaamheid” op woensdag 10 februari

Congres “Wilsonbekwaamheid” op woensdag 10 februari

Het beoordelen van wilsonbekwaamheid is vaak erg ingewikkeld en heeft grote gevolgen voor de betrokkene. Een wilsonbekwaam persoon wordt...
Lees meer
11121314
15161718192021
22232425262728
123
8-daagse opleiding Wzd-functionaris in de ouderenzorg (40 PE-punten)

8-daagse opleiding Wzd-functionaris in de ouderenzorg (40 PE-punten)

Vanaf januari 2020 is de Wet zorg en dwang van kracht. Iedere zorginstelling waar onvrijwillige zorg geleverd wordt, dient een Wzd-functionaris...
Lees meer
4567

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige Revalidatie bij Kennemerhart

Vacature Verpleegkundige Revalidatie bij Kennemerhart 16 februari 2021

Vacature Verpleegkundige Revalidatie bij Kennemerhart

Wil jij werken aan het herstel van oudere cliënten? 

En doe jij dat het liefst in een modern revalidatiecentrum met kleinschalige revalidatiegroepen, waar liefdevolle zorg voor cliënten op de eerste plaats staat? 

Dan hebben wij de perfecte baan voor jou.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Docent Verzorgende bij Mondriaan, Den Haag

Vacature Docent Verzorgende bij Mondriaan, Den Haag 4 februari 2021

Vacature Docent Verzorgende bij Mondriaan, Den Haag

ROC Mondriaan is dé huisopleider van Haaglanden als het gaat om middelbaar beroepsonderwijs. Ook voor een taal- of rekencursus, bijscholing of een ander traject kun je bij ROC Mondriaan terecht. Dagelijks zijn ruim 2.000 vakkundige, innovatieve en betrokken medewerkers actief binnen 27 herkenbare scholen en diensten. Eén van die scholen is de School voor Maatschappelijke zorg en Verzorgende, de school waar we zorg en welzijn, ook in nieuwe opleidingen, goed weten te koppelen. 

Met 1.250 studenten en 90 collega’s kan je zeker stellen dat wij een grote school zijn. Toch werken we klein, met teams van 15 collega’s om precies te zijn. De school verzorgt de opleidingen Maatschappelijke zorg niveau 4 en Verzorgende-IG in combinatie met Maatschappelijke zorg 3.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Specialist Ouderengeneeskunde Kennemerhart

Vacature Specialist Ouderengeneeskunde Kennemerhart 22 januari 2021

Vacature Specialist Ouderengeneeskunde Kennemerhart

Wil jij als Specialist Ouderengeneeskunde werken in of rondom Haarlem? 

Dan gaan wij graag met jou het gesprek aan!

Kom werken bij Kennemerhart, een grote ouderenorganisatie in Zuid-Kennemerland, gespecialiseerd in wonen, (thuis)zorg en welzijn.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart 14 januari 2021

Vacatures Teamleider bij Kennemerhart

Binnen Kennemerhart zoeken wij diverse Teamleiders op Senior niveau en ook op facilitaire gebied binnen onze woonlocatie. 

Meer weten? Bel onze Recruiter! 

Kijk (ook) op deze vacaturepagina bij Kennemerhart.  

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart 14 januari 2021

Vacature: Verzorgende IG Thuiszorg Kennemerhart

Heb jij een mbo-3 diploma Verzorgende IG op zak en ben je op zoek naar een veelzijdige functie in de thuiszorg?

Heb jij hierbij aandacht voor de persoonlijke wensen van de cliënt?

Dan zijn wij op zoek naar jou! 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven