Wijkverpleging Zwolle van de vier Zwolse thuiszorgorganisaties Driezorg, Carinova, IJsselheem en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, is afgelopen najaar met drie apothekers een proeftuin gestart voor het project "digitale toedieningsregistratie van medicatie in de thuissituatie". Ze houdt via een app op de telefoon de medicatielijst bij en staan op die manier in contact met de apothekers, mede mdet behulp van Medimo sofgtware. Door deze nieuwe manier van werken hoeven thuiszorgmedewerkers minder vaak te bellen met apothekers over veranderingen op de lijst en het verstrekken van nieuwe papieren lijsten. De proeftuin was een succes en is inmiddels uitgebreid naar alle apothekers in Zwolle. De jury van de Computable Awards 2020 in de categorie Zorgproject nomineert het project ‘Digitale toedieningsregistratie van medicatie’. Uiteindelijk is op 24 november de winnaar bekend.
Klein gestart
De proeftuin is klein van start gegaan in Zwolle Zuid waar een thuiszorgteam en drie apothekers eerste ervaringen hebben opgedaan. De gekozen software van leverancier Medimo, maakt het voor medewerkers en apothekers mogelijk om gemakkelijker samen te werken en de toedieningsregistratie is veiliger voor de cliënten. Er hebben zich al diverse organisaties uit de regio gemeld gemeld die graag mee willen doen. Ook zij kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring die in de proeftuin is opgedaan. Een volgende stap is het opzetten van een samenwerking met de dienstenapotheek van Isala en de Trombosedienst. Ook dit zal de veiligheid verhogen. De wens om met z’n allen goed samen te werken is er.
Juryoordeel
Digitalisering van het geven van medicijnen moet leiden tot meer veiligheid en een efficiëntere werkwijze voor thuiszorgmedewerkers en apothekers. Cliënten weten op deze manier zeker dat ze altijd de meest actuele medicatie toegediend krijgen. Door de pilot is er een goede samenwerking ontstaan met de betrokken apothekers. De medewerkers zijn enthousiast en bouwen met hun ervaringen mee aan een de bredere uitrol in heel Zwolle. De jury stelt: "Originaliteit scoorde bij de jury niet hoog, maar we waren het er ook wel met z’n allen over eens dat naast de complexiteit ook de toegevoegde waarde van dit project hoog scoort. De jury gelooft dat inderdaad zowel de kwaliteit als de medicatieveiligheid door deze aanpak wordt verhoogd. Ook bevalt me de wijk- en zorginhoudelijke aanpak en het bewust inspelen om van leverancier te kunnen wisselen, indien nodig. Daarom is dit een terechte genomineerde bij de Computable Awards 2020 in de categorie Zorgproject.
Stemmen
Op 31 augustus start voor de markt het stemproces voor de Computable Awards 2020. Publieksstemming bepaalt voor vijftig procent de winnaar. Ook buigen de betrokken juryleden zich over de genomineerden per categorie, een gemiddeld oordeel dat ook voor de helft de winnaar bepaalt. Op 24 november worden per categorie de winnaars aangewezen. De komende tijd zullen gedoseerd ook andere genomineerden bekend worden gemaakt.
(bron: Computable)