Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Van verzorgingshuis naar ‘All-inclusive Pension’: koplopers gezocht

  • 10 maart 2014
  • Weergaves: 2873
  • 1 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Van verzorgingshuis naar ‘All-inclusive Pension’: koplopers gezocht

De scheiding van wonen en zorg in de AWBZ gaat de komende jaren grote impact hebben. In de toekomst is slechts voor de zwaardere zorgdoelgroepen een intramurale plek beschikbaar. Vraag is dan ook hoe we op korte termijn meer vormen van verzorgd wonen kunnen ontwikkelen. Een van de mogelijkheden lijkt voor de hand te liggen: de ombouw van 'oude' verzorgingshuisplaatsen naar een woonvoorziening met diensten en zorg. Platform31 en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg starten daarom het experiment 'All-inclusive Pension'.

Naar verwachting is de groei van het aantal thuiswonende zorgvragers bijna 60.000 ouderen op de korte termijn (vijf tot acht jaar). In combinatie met de vergrijzing, zullen de komende jaren in totaal 100.000 ouderen die voorheen in het verzorgingshuis verbleven, zelfstandig blijven wonen. Hierdoor neemt de vraag naar vormen van verzorgd wonen toe. Dit blijkt uit het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (januari 2014).

All-inclusive voorzieningen
In het experiment 'All-inclusive Pension' wordt de mogelijkheid verkend, het verzorgingshuis te herbestemmen tot een betaalbare All-inclusive pensionvoorziening voor de lagere inkomens. De All-inclusive pensionvoorziening biedt woonruimte, veiligheid, ontmoeting en dienstverlening als ware het een hotel. De pensionvoorziening (het wonen en de diensten) is buiten de AWBZ gefinancierd, de bewoner betaalt een all-in prijs en hoeft deze dienstverlening niet zelf te organiseren. De zorg wordt vanuit de AWBZ (en straks de Wet Langdurige zorg (Wlz) of Zorgverzekeringswet Zvw) gefinancierd. Tevens biedt de pensionvoorziening een mogelijkheid om als tijdelijke opvangvoorziening voor zelfstandig wonende zorgvragers te dienen.

Werkwijze experiment
In het experiment worden tien koplopers gevolgd in hun aanpak van de omzetting van een verzorgingshuis naar een nieuw verzorgd wonen concept. Doel van het experiment is om enerzijds deze koplopers te faciliteren in de ontwikkeling van een All-inclusive Pension. En anderzijds hierdoor landelijk kennis beschikbaar en inzichtelijk te maken over de mogelijkheden tot het omzetten van verzorgingshuiscapaciteit naar zelfstandig wonen.

Voor de koplopersgroep worden tussen april en december 2014 vier intervisiebijeenkomsten georganiseerd. Het doel van deze bijeenkomsten is actuele kennis te verzamelen, delen en verspreiden, knelpunten op te sporen en waar nodig op deelonderwerpen aanvullend onderzoek uit te zetten. Thema’s die hierbij in ieder geval centraal staan zijn: organisatie en transformatie, gebouw en locatie, markt (vraag en aanbod) en facilitering en ondersteuning door de lokale overheid (vergunningen, bestemming, etc.). Begin 2015 evalueren we of de koplopers in staat zijn geweest een All-inclusive concept te ontwikkelen en zo ja, in welke vorm en welke markt hier voor is gevonden.

Koplopers gezocht
Wilt u één van deze tien koplopers zijn? Meld u dan nu aan. Van de koplopers wordt verwacht:

  • Duidelijke casuïstiek van dilemma´s en knelpunten bij het opzetten van de All-inclusive voorziening;
  • Bereidheid tot delen van kennis en ervaring;
  • Deelname aan experiment door afgevaardigde van de organisatie;
  • Een eigen bijdrage voor het experiment van 1000 euro (excl. btw).

De intentie is om een zo divers mogelijke koplopersgroep samen te stellen, waarbij geografische spreiding, type organisatie en woningmarkt en omvang van de herbestemming criteria zijn voor de selectie.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden bij Annemiek Lucas via het online aanmeldformulier. De sluitingsdatum voor aanmelding is vrijdag 21 maart 2014.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemiek Lucas van Platform31, annemiek.lucas@platform31.nl of 06 – 579 418 66.

Kennis- en experimentenprogramma 'Langer thuis'
Dit experiment is onderdeel van het Kennis- en experimentenprogramma Langer Thuis. Een nieuw programma van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, MOVISIE en Platform31 dat een bijdrage levert aan de transitie van de verzorgingsstaat door nieuwe aanpakken en instrumenten te ontwikkelen en de kennis hierover te verspreiden.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

1 reacties op artikel "Van verzorgingshuis naar ‘All-inclusive Pension’: koplopers gezocht"

17-3-2014 11:38

Is het mogelijk om de resultaten van dit onderzoek in te zien? Lijkt me bijzonder interessant.

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«februari 2020»
madiwodovrzazo
27282930
Fragiele Ouderen Thuis. Wie heeft wat te doen?

Fragiele Ouderen Thuis. Wie heeft wat te doen?

Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Uit eigen wil en omdat dit van beleidswege aangemoedigd wordt. De ontwikkeling stelt nieuwe,...
Lees meer
3112
3456789
10111213
Congres: Overprikkeling

Congres: Overprikkeling

Overprikkeling…een veel voorkomend probleem binnen onze maatschappij. Het begrip wordt vandaag de dag veel gebruikt door artsen,...
Lees meer
141516
17181920212223
2425262728291
2345678

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst 31 januari 2020

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

De Gelderhorst in Ede (Gld) is het enige centrum voor oudere doven in Nederland. We zijn een financieel gezonde organisatie met 200 medewerkers (ca. 110 fte). Voor oudere doven voelt verhuizen naar De Gelderhorst als thuiskomen. Ze leven vaak geïsoleerd in de horende wereld. In De Gelderhorst worden ze weer begrepen en jij helpt mee ze een thuis te geven. Welkom in de dovenwereld!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven