Nieuws

Minder vraag naar wijkverpleging tijdens coronacrisis

  • 9 juli 2020
  • Weergaves: 535
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Minder vraag naar wijkverpleging tijdens coronacrisis
Na de corona-uitbraak maakten minder mensen gebruik van wijkverpleging na een behandeling in het ziekenhuis. Ook huisartsen hebben minder verwijzingen voor wijkverpleging uitgeschreven. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Sinds de aankondiging van de eerste landelijke corona maatregelen op 12 maart neemt in de hele zorg de planbare zorg af. Ook in de wijkverpleging daalt het aantal zorgvragen. Vervolgzorg vanuit het ziekenhuis ligt vrijwel stil en ook de instroom van nieuwe cliënten via de huisarts is verminderd. Ook het gemiddeld aantal uren geleverde zorg per week daalt licht. De impact verschilt per regio: de noordelijke provincies kennen minder terugval in zorg dan de zuidelijke provincies. Inmiddels is de opstart van de reguliere ziekenhuiszorg gefaseerd op gang gekomen. Inmiddels start via de reguliere wijkroutes de zorg in de wijkverpleging op, huisartsen zien meer cliënten en verwijzen door. 

De crisis heeft er ook voor gezorgd dat de doorstroom van cliënten naar de langdurige zorg is afgenomen. Door het strenge corona beleid in de verpleeghuizen kiezen veel cliënten voor wijkverpleging, met als resultaat extra belasting van wijkverpleegkundigen en meer palliatieve zorg aan huis.

Productiedata vier zorgaanbieders
Op basis van de productiedata van vier grote zorgaanbieders krijgen we een eerste indicatie van de effecten van corona op de wijkverpleging tot en met 24 april (week 17). We benadrukken dat dit niet representatief is voor de hele sector. We zien dat op het dieptepunt in deze periode (week 17) het totale aantal uren geleverde zorg 19% lager ligt dan in de weken voor de coronacrisis. Dat komt deels door de afname van het aantal cliënten in zorg. In week 17  zijn er 13,4% minder cliënten in zorg dan in de weken voor de coronacrisis. In de wijkverpleging is er sprake van continue in en uitstroom. We kunnen dus niet exact duiden wat de daling veroorzaakt. Dit is een combinatie van:

  • Minder instroom uit het ziekenhuis.
  • Minder instroom aangemeld door bijv. familie en huisarts.
  • Minder uitstroom door afname van instroom naar het verpleeghuis.
  • Meer uitstroom doordat mensen geen zorg meer willen ontvangen of doordat de zorg is afgeschaald.
  • Meer overledenen. 

Meer maatwerk
Het aantal nieuwe cliënten daalt onafgebroken sinds het afkondigen van de maatregelen. Ook het gemiddeld aantal uren geleverde zorg per week daalt licht. We zien en horen terug dat er maatwerk is geleverd in goed overleg met de cliënt, ondanks de moeilijke crisis weken voor professionals, aanbieders, cliënten en mantelzorgers van wijkverpleging. Daarbij vallen een aantal dingen op. De meeste cliënten behouden tijdens de crisisweken hetzelfde aantal uren geleverde zorg. Dat geldt in het bijzonder voor de groep cliënten die meer dan 8 uur zorg ontvangen. Bij sommige cliënten is de zorg tijdens de crisisweken zelfs opgeschaald. Wel is er meer zorg afgeschaald en minder zorg opgeschaald, dan in de periode voor de corona crisis. Door afschalen van zorg in de groepen van 0,5 – 8 uur per week zorg zien we bovendien een behoorlijke toename van cliënten in de groep 0 – 0,5 uur per week zorg.

Vervolgzorg in de keten
Nu de ziekenhuizen steeds meer reguliere zorg opstarten, is het belangrijk dat zij dat in samenhang met andere partners in de zorgketen doen. Uit ons onderzoek naar de urgentieverdeling van alle ziekenhuisbehandelingen met aansluitend wijkverpleging blijkt dat de vervolgzorg naar wijkverpleging beperkt te beïnvloeden is. Allereerst zien we dat gemiddeld ca. 7% van het gemiddeld aantal cliënten per maand dat wijkverpleging krijgt cliënten zijn die na een behandeling in het ziekenhuis instromen met een nieuwe of verhoogde zorgvraag voor de wijkverpleging. Veel van deze ziekenhuisbehandelingen (ca. 42%) zijn urgent en zullen ook tijdens de corona crisis doorgang hebben gevonden. Een kleiner deel (ca. 23%) van de ziekenhuisbehandelingen die leiden tot (meer) wijkverpleging is niet urgente zorg. Deze zorgvragen zijn tot op zekere hoogte uit te stellen en daarmee de potentiële vervolgzorg in de wijkverpleging ook. Procentueel komt dit deel overeen met gemiddeld ongeveer 2% van het totaal aantal cliënten wijkverpleging per maand.

Rapport
Download hier het NZa-rapport 'Analyse van de gevolgen van de coronacrisis voor de wijkverpleging' (pdf) 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«december 2020»
madiwodovrzazo
3012
Congres “Complexe dementiezorg” 2-12

Congres “Complexe dementiezorg” 2-12

De zorg aan mensen met dementie is complex. Het wordt echter nog complexer als dementie gepaard gaat met andere (chronische) ziekten en...
Lees meer
3456
78
Congres “WZD op de werkvloer - ouderenzorg” 8-12

Congres “WZD op de werkvloer - ouderenzorg” 8-12

Mag u medicatie door het toetje doen als een cliënt het anders weigert in te nemen? En mag u de deur op slot doen als een cliënt anders ’s...
Lees meer
910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden 5 november 2020

Vacature Verpleegkundige uitbraakteams Covid-19 bij GGD Haaglanden

Heb jij een medische achtergrond als verpleegkundige en wil jij ook een bijdrage leveren tijdens de Corona crisis? Meer weten? Lees verder!

Spreekt dit jou aan?Ben je op zoek naar een tijdelijke en afwisselende baan en sta je te trappelen om jouw steentje bij te dragen tijdens de huidige Corona crisis? 
Heb jij een medische achtergrond als verpleegkundige? En ben je minimaal 24 uur beschikbaar? 

Zoek niet verder en solliciteer als sociaal verpleegkundige in de coronasector bij de GGD.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden 5 november 2020

Vacature Afdelingsmanager Toezicht bij de GGD Haaglanden

Zorg jij als afdelingsmanager dat de strategische en tactische doelstellingen op het terrein van Tokin en Wmo behaald worden?

Je beschikt over visie en vermogen om de strategische en tactische doelstellingen op het terrein van Toezicht Kinderopvang (Tokin) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te formuleren en te behalen.

Meer weten? Lees verder!

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven