Nieuws

Zorgverzekeraars willen geen zelfstandig werkende specialisten ouderengeneeskunde contracteren

  • 2 juni 2020
  • Weergaves: 335
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Zorgverzekeraars willen geen zelfstandig werkende specialisten ouderengeneeskunde contracteren
Verenso, vereniging van pspecialisten ouderengeneeskunde, is bijzonder teleurgesteld in de inkoopvoorwaarden voor 2021 van meerdere grote zorgverzekeraars. Hierin is te lezen dat zelfstandige specialisten ouderengeneeskunde en kleine samenwerkingsverbanden niet in aanmerking komen om zorg te leveren aan kwetsbare ouderen thuis. Verenso vindt deze keuze onbegrijpelijk. Juist in deze Corona-tijd blijkt eens temeer dat investeren in goede behandeling en advance care planning thuis essentieel is. “Het laatste wat me nu moeten willen is dat jonge en ondernemende mensen hun enthousiasme wordt ontnomen”, zegt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso. Ook op andere vormen van ouderenzorg wordt beknibbeld. Verder heeft de NZa een tariefverlaging van 4,3 procent afgekondigd vanaf 2021 voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en worden de tarieven in de Wet langdurige zorg (Wlz) uitgehold. De dialoog vooraf wat er echt nodig is voor kwalitatief goede zorg ontbreekt hier. "Uiteindelijk zijn vooral de kwetsbare ouderen de dupe", aldus Nieuwenhuizen.

De afgelopen maanden is mede door COVID-19 het belang van een goede behandeling van onze kwetsbare ouderen duidelijk geworden. Specialisten ouderengeneeskunde behandelen de meest kwetsbaren van de samenleving. Dat doen ze in het verpleeghuis, maar ook thuis aanvullend op de huisarts en wijkverpleging. “De behandeling thuis wordt door deze voorwaarden nagenoeg onmogelijk gemaakt. Dit staat haaks op het feit dat kwetsbaren ook steeds langer thuis wonen en de wens om mensen niet onnodig naar het ziekenhuis te sturen”, zegt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso.  

Ontmoedigingsbeleid
Het aantal kwetsbare ouderen in Nederland zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Het is dan ook van belang dat er voldoende jonge artsen geënthousiasmeerd worden voor dit mooie vak.  “Specialisten ouderengeneeskunde die als zelfstandigen of in kleine samenwerkingsverbanden werken, worden door deze voorwaarden ontmoedigd om aan de slag te gaan”, zegt Nieuwenhuizen. “Dat is niet alleen vervelend voor de patiënt die vaak behoefte heeft aan onafhankelijk advies en daarin graag keuzevrijheid wil hebben, maar ook voor de specialist ouderengeneeskunde. Uit eerder onderzoek van Verenso uit juli 2019, blijkt dat het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde in de toekomst flink op kan lopen als we niet tijdig ingrijpen. “Het laatste wat me nu moeten willen is dat jonge en ondernemende mensen hun enthousiasme wordt ontnomen”, zegt Nieuwenhuizen. 

Aanbevelingen NZa
In de brief van 29 mei jl. van minister Martin van Rijn aan de Tweede Kamer wordt de ‘Quickscan Geneeskundige Zorg voor Specifieke patiëntgroepen’ van de NZa aangehaald. Hierin is te lezen dat de inkoop van een ander type of nieuwe aanbieder juist goed is voor een gezonde marktdynamiek. Ook wordt verzekeraars geadviseerd om meer ruimte te bieden aan specialisten ouderengeneeskunde buiten instellingen. “Wat er nu gebeurt, staat haaks op deze adviezen”, gaat Nieuwenhuizen verder. 

Uitholling andere zorgvormen voor ouderen
Verenso signaleert niet alleen problemen als het gaat om de Zorgverzekeringswet. Ook op andere vormen van ouderenzorg wordt beknibbeld. Zo heeft de NZa een tariefverlaging van 4,3 procent afgekondigd vanaf 2021 voor de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en worden de tarieven in de Wet langdurige zorg (Wlz) uitgehold. De dialoog vooraf wat er echt nodig is voor kwalitatief goede zorg ontbreekt hier. “Ongelooflijk dat dit in tijden van COVID-19 gebeurt. Het gaat hier wederom om maatregelen waarvan niet alleen specialisten ouderengeneeskunde, maar uiteindelijk vooral de kwetsbare ouderen de dupe zijn”, sluit Nieuwenhuizen af.

(bron: Verenso persbericht)

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven