Nieuws

Routeplannen voor mensen met dementie en mantelzorgers, intramuraal en thuis

  • 20 mei 2020
  • Weergaves: 496
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Routeplannen voor mensen met dementie en mantelzorgers, intramuraal en thuis
In de persconferentie van 19 mei kondigde minister De Jonge een aantal belangrijke veranderingen aan met betrekking tot de coronamaatregelen. Er zijn twee onderwerpen waarop wij hebben gestuurd waarvan de resultaten positief zijn. Dit gaat over de bezoekregeling en de situatie thuis. Hieronder een routeplan voor de veranderingen die voor thuis en die voor uitwonende mensen met dementie en mantelzorgers van toepassing zijn. VWS heeft nu besloten dat andere verpleeghuizen waar geen corona besmetting is vanaf 25 mei weer open mogen. Per bewoner mag er dan één bezoeker komen. Vanaf 15 juni is het de bedoeling dat alle huizen zonder corona besmetting de bezoekregeling hebben versoepeld. Heeft er iemand op de afdeling van je naaste COVID-19? Dan mag er geen bezoek komen. Voor het bezoek thuis geldt dat kwetsbare mensen bezoek mogen ontvangen. Je mag dus gewoon bij je naaste op bezoek, als je je fit voelt. Het is wel belangrijk om je aan de regels van het RIVM te houden. Houd je aan de algemene hygiëne maatregelen, zoals handenwassen en thuisblijven bij verkoudheid. Voor de dagactiviteiten geldt dat de minister aangaf dat de locaties weer moeten gaan beginnen. 

Routeplan bezoekregeling
Vanaf 11 mei mochten 26 verpleeghuizen één vaste bezoeker per bewoner ontvangen. Deze verpleeghuizen moeten zich wel aan een handreiking met regels houden. Het ministerie van VWS heeft nu besloten dat andere verpleeghuizen waar geen corona besmetting is vanaf 25 mei weer open mogen. Per bewoner mag er dan één bezoeker komen. Vanaf 15 juni is het de bedoeling dat alle huizen zonder corona besmetting de bezoekregeling hebben versoepeld. Ze hebben de tijd zich voor te bereiden en de verpleeghuizen die er meteen klaar voor zijn, kunnen vanaf 25 mei open.

Voorwaarden verpleeghuis
De belangrijkste voorwaarde is dat er op de afdeling waar bezoek langskomt niemand besmet is met het coronavirus. Ook moeten de afdelingen een plan hebben om bezoek te ontvangen. Per bewoner mag er één vaste bezoeker komen. Welke regels er nog meer gelden, lees je in de Handreiking bezoekregels verpleeghuizen. Sommige verpleeghuizen zullen eerst nog het een en ander moeten regelen. Verpleeghuizen geven aan de GGD door welke locaties of afdelingen open zijn.

Vanaf 15 juli wil het ministerie de bezoekregeling verder versoepelen als de situatie het toelaat. Denk aan meerdere bezoekers per bewoner of zelfs meerdere bezoekers tegelijk op bezoek bij een bewoner. 

Alzheimer Nederland is nauw betrokken bij de verdere uitwerking van de handreiking voor de versoepeling van de bezoekregeling en vertegenwoordigd de stem van de mensen met dementie en de familie. Er is een constante afweging van kwaliteit van leven en veiligheid.

Routeplan thuissituatie
De situatie thuis is zwaarder door de uitbraak van het coronavirus. Dit blijkt onder andere uit onze peiling onder mantelzorgers van mensen met dementie. Wij hebben meermalen de thuissituatie onder de aandacht gebracht. Daarom zijn wij erg blij dat zowel het bezoek thuis als de dagactiviteiten bij de persconferentie werden benoemd door minister de Jonge. Voor het bezoek thuis geldt dat kwetsbare mensen bezoek mogen ontvangen. Je mag dus gewoon bij je naaste op bezoek, als je je fit voelt. Het is wel belangrijk om je aan de regels van het RIVM te houden. Houd je aan de algemene hygiëne maatregelen, zoals handenwassen en thuisblijven bij verkoudheid. Voor de dagactiviteiten geldt dat de minister aangaf dat de locaties weer moeten gaan beginnen. Dit was al eerder aangegeven en een richtlijn werd gedeeld. Er zijn al een aantal locaties aan de gang met nieuwe vormen van dagactiviteiten. Wij zijn blij dat de minister dit nogmaals benadrukt. Dagactiviteiten moeten weer open zijn op 1 juni, bijvoorbeeld met deelgroepjes of dagdelen.

Dagbesteding
Dagbesteding moeten weer gaan opstarten. Er was al een richtlijn waarin staat aan welke regels zorgorganisaties zich moeten houden. Sommige dagbestedingen waren daardoor alweer open. Vaak met minder bezoekers per dag, omdat bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand moeten houden. Nu heeft minister de Jonge opgeroepen dat dagbestedingen die dat nog niet doen, ook weer open gaan. Ook komt er vanaf 1 juni een protocol voor het vervoer naar de dagbesteding toe. Bijvoorbeeld met taxi’s.

Handreiking
Zie ook de Handreiking Bezoekregels Verpleeghuizen, die zonodig wordt geüpdated. 

(bron: Alzheimer Nederland)
.
Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven