Nieuws

Hulp vragen is moeilijk

  • 10 april 2020
  • Weergaves: 588
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Hulp vragen is moeilijk
Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat Nederlanders niet altijd om hulp durven vragen wanneer ze dit nodig hebben vanwege de coronacrisis. Van de 70-plussers durft slechts 9 procent zonder meer hulp te vragen aan een onbekende. Wanneer Nederlanders zelf geen boodschappen kunnen doen, zou bijna 40 procent van de Nederlanders geen hulp vragen, of twijfelen of ze dat moeten doen. Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen vooral in specifieke gevallen ‘vraagverlegen’ zijn. Maar liefst 40 procent zou bijvoorbeeld geen hulp vragen bij eenzaamheid. Zo’n 37 procent zou geen hulp vragen, of twijfelen of zij hulp moeten vragen, wanneer zij hun hond niet meer kunnen uitlaten. Daarnaast geven 70-plussers aan te aarzelen om hulp te vragen aan een hulporganisatie: slechts 35 procent zegt dit te doen wanneer het nodig is. Van de ondervraagden geeft overigens de helft aan dat er hulp aan hen is aangeboden.

Tijdens de coronacrisis hebben we elkaar hard nodig. Het Rode Kruis vraagt mensen daarom om vooral wél hulp te vragen als het nodig is. De hulporganisatie heeft de Rode Kruis Hulplijn (070-4455888) en de website openstaan voor mensen die extra hulp kunnen gebruiken. Ook komt het Rode Kruis met tips over hoe je het best om hulp kunt vragen.
 
Corona-tijd
Dit staat in contrast met het feit dat Nederlanders over het algemeen aangeven dat zij op dit moment vaker hulp durven te vragen aan een bekende (80%) in vergelijking met 2018 (72%). En gelukkig geeft driekwart van de Nederlanders ook aan dat zij in hun omgeving genoeg mensen hebben waar zij hulp aan kunnen vragen. Er is maar een kleine groep Nederlanders (12%) die zich op dit moment zorgen maakt over of er wel mensen in hun omgeving zijn die hen kunnen helpen als dat nodig is.
 
Rode Kruis Hulplijn
Het Rode Kruis heeft de Rode Kruis Hulplijn openstaan voor iedereen die een luisterend oor nodig heeft, maar mensen kunnen ook bellen wanneer zij hulp nodig hebben. Als het door het coronavirus niet meer lukt om boodschappen te doen of de hond uit te laten bijvoorbeeld. Sinds de start van de Hulplijn drie weken geleden is er meer dan 16.500 keer gebeld. De lijn blijft open voor mensen die hulp kunnen gebruiken.
Ook zijn er via de website van het Rode Kruis veel verzoeken binnengekomen van of voor mensen die nu hulp kunnen gebruiken. In totaal heeft het Rode Kruis zo’n 1.000 hulpverzoeken binnengekregen. Wanneer het Rode Kruis een dergelijk verzoek binnenkrijgt, kijkt de hulporganisatie of zij een vrijwilliger of een burgerhulpverlener van netwerk Rode Kruis Ready2Help uit hun buurt kunnen koppelen aan degene die hulp nodig heeft. Deze persoon kan dan bijvoorbeeld boodschappen doen, de hond uitlaten of op regelmatige basis contact opnemen met degene die hulp nodig heeft. 
 
Willen helpen
We zien dat er veel Nederlanders zijn die hun steentje willen bijdragen in deze tijd. Van de ondervraagden geeft de helft aan dat er hulp aan hen is aangeboden. Ook het Rode Kruis ziet een toename in het aantal mensen dat wil helpen. Zo ziet de hulporganisatie een toename in aanmeldingen voor het burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help. Waar er aan het begin van de coronacrisis zo’n 40.000 mensen waren aangemeld, zijn er nu al meer dan 70.000 mensen die zich hebben opgegeven om te helpen in een noodsituatie.

Tips over hulp vragen
Het Rode Kruis geeft tips aan mensen die ertegenop zien om hulp te vragen. De organisatie verspreidt deze tips via www.rodekruis.nl. Belangrijk is dat mensen erkennen dat je niet altijd sterk hoeft te zijn, en dat je ook wanneer je hulp vraagt zelf de regie kan houden. Het is goed om hier duidelijke afspraken over te maken.
Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«oktober 2020»
madiwodovrzazo
282930
Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

Congres Wet zorg en dwang & Wet verplichte ggz

'Nee, tenzij...' is het uitgangspunt van de Wzd en Wvggz. Vrijheid en veiligheid zijn de kernwoorden voor cliënt en organisatie. Hoe...
Lees meer
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627
Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Congres “Gecompliceerd gedrag in de geriatrie” 27 oktober 2020

Als een cliënt fysiek sterker is dan u en dat ook laat merken, wat doet dat met u? Op welke manier bewaakt u uw grenzen en zorgt u dat u niet...
Lees meer
282930311
23456
Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona: hoe nu verder?

Op 6 november vindt het congres Ouderenzorg thuis, eerste lijn en corona  plaats. Tijdens dit interprofessionele congres delen...
Lees meer
78

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven