Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Zorg groeit ook in 2020 sterker dan de economie

  • 26 december 2019
  • Weergaves: 847
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Zorg groeit ook in 2020 sterker dan de economie
In 2020 groeit de zorgsector, en daarbinnen vooral de ouderenzorg, huisartsen en wijkverpleging, door extra overheidsuitgaven sneller dan de gehele economie (2,5% vs 1,5%). In 2019 was dit ook het geval. Na jaren van strikte beheersing van de collectieve zorguitgaven, is de voet wat van de rem gegaan. Bovenop de reguliere volumegroei vanwege de toenemende zorgvraag hebben de extra middelen een aanhoudend sterke groei tot gevolg. In 2020 gaat er € 500 miljoen extra aan kwaliteitsgelden naar verpleeghuizen en krijgt de jeugdzorg er € 300 miljoen aan wachtlijstmiddelen bij. Dit blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Gezondheidszorg van het ING Economisch Bureau. De vraag naar extra zorgpersoneel blijft groot. In 30 jar is het aanrtal zorgwerkers verdubbeld.

Extra middelen zorgen voor sterke groei
Binnen de zorg groeit de ouderenzorg het snelst. In 2020 gaat er € 500 miljoen extra aan kwaliteitsgelden naar verpleeghuizen. Ook de jeugdzorg groeit door de extra € 300 miljoen voor wachtlijstreductie. Huisartsen en wijkverpleging laten in 2020 ook forse groei zien. Ziekenhuizen groeien juist trager door landelijke afspraken om zorg zoveel mogelijk buiten het ziekenhuis te leveren.

Nederland fors gezakt op ranglijst hoogste zorguitgaven
Collectieve beheersmaatregelen hebben jarenlang voor een gematigde uitgavengroei gezorgd. In verhouding tot de economie zijn de zorguitgaven sterker afgenomen dan in de ons omringende landen. Nederland is daardoor op de ranglijst van OESO-landen met de hoogste zorguitgaven fors gezakt: van plek 7 in 2014 naar plek 12 in 2018.

In 30 jaar 1,5 keer zo grote hap uit ‘economische koek’ naar zorg
De zorguitgaven namen in 2019 nog een even grote hap uit de economische koek als aan het begin het afgelopen decennium. In 2020 wordt echter het hoogtepunt van 2014 weer geëvenaard. Als percentage van het binnenlands product liggen de zorguitgaven daarmee anderhalf keer zo hoog als dertig jaar geleden. 

Zorguitgaven groeien structureel
Vooral de economische groei en de voortgaande vergrijzing zorgen de komende jaren voor opwaartse druk op de zorguitgaven. Over een langere periode bezien nemen de zorguitgaven continu toe door:
* de toenemende zorgvraag die enerzijds ontstaat door de groeiende bevolking en de vergrijzing, en anderzijds door de keuze voor meer en betere zorg die met de groeiende welvaart gepaard gaat
* ‘reguliere’ loon- en prijsstijgingen
* het aanbod van medische toepassingen als geneesmiddelen en apparaten dat door innovaties omvangrijker en duurder wordt.

Personeelsvraag blijft groot
Door de groei blijft de vraag naar extra zorgpersoneel groot. In de eerste drie kwartalen van 2019 is het aantal werkzame personen in de zorg met 25.000 toegenomen. In dezelfde periode van 2018 bedroeg de toename nog 11.000. Desondanks ligt het aantal vacatures per 1.000 banen nog op een historisch hoog niveau van ruim anderhalf keer het langjarig gemiddelde.

Naar 1,5 miljoen zorgwerkers in 2020
Het arbeidsaanbod groeit in 2020 naar verwachting voor het eerst in zeven jaar iets sneller dan de totale werkgelegenheid. Dat verlicht de arbeidsmarktkrapte ook voor de zorg enigszins. Naar verwachting bedraagt de baangroei in de zorg in 2020 minimaal 2%, waarmee de grens van 1,5 miljoen zorgwerkers zou worden doorbroken. Dit betekent een ruime verdubbeling in dertig jaar tijd. Van alle werkzame personen is in 2020 zo’n 15,5% werkzaam in de zorg. Dertig jaar geleden was dit nog 12%. 

Oplopende wachttijden en personeelskosten
De personeelskrapte drukt de groei van het zorgvolume en zorgt voor oplopende wachttijden. Zo overschreden de wachttijden voor diagnostiek en behandeling in het ziekenhuis in 2018 al de daarvoor afgesproken normen in respectievelijk 21% en 24% van de gevallen. Door het stijgende verzuim en verloop is meer extern personeel nodig, wat voor oplopende kosten zorgt en het financiële rendement van zorginstellingen onder druk zet.

Ouderenzorg grootste groeier
Binnen de zorg groeit de ouderenzorg het snelst. Het kabinet steekt tot en met 2022 elk jaar extra geld in de verpleeghuiszorg, oplopend tot  structureel ruim twee miljard euro. Daarvan komt in 2020 500 miljoen beschikbaar. Ook gaat er extra geld naar wijkverpleging, e-health en overige ondersteuning van ouderen die in hun eigen omgeving blijven wonen. Of de middelen volledig worden besteed, hangt wel van de beschikbaarheid van personeel af. 

Knelpunten wonen en zorg groeien
Ondanks de extra middelen is het aantal mensen op de wachtlijst voor verpleeghuiszorg in 2019 ruim 30% gestegen. Ook is er een grote schaarste aan geschikte (zorg)woningen voor ouderen. Mede door de vergrijzing en het verdwijnen van de verzorgingshuizen neemt de woon-zorgvraag in Nederland relatief snel toe. De interesse van beleggers groeit, maar er zijn naar schatting zo’n 1.000 bouwlocaties te weinig om aan de vraag te voldoen. Een landelijke taskforce is aangesteld om de knelpunten aan te pakken.

Meer informatie
Zie voor meer informatie het Vooruitzicht Gezondheidszorg van het ING Economisch Bureau

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

RAV HM werft Verpleegkundige Specialisten maar ook Physician assistants voor deze functie.

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven