Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Kan zorg voor het levenseinde bij mensen met dementie beter?

  • 20 december 2019
  • Weergaves: 585
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Kan zorg voor het levenseinde bij mensen met dementie beter?
Ruim 90% van personen met dementie sterft in een verpleeghuis. Uit eerder onderzoek blijkt dat slechts de helft van de naasten van een persoon met dementie vindt dat zijn of haar naaste vredig is overleden binnen deze zorgsetting. Promovenda Sascha Bolt vermoedt negatieve zorgervaringen aan het einde hier een rol in spelen. Zij onderzocht de ervaringen met zorg in de laatste levensfase van ruim 250 naasten van een recent overleden persoon met dementie. De onderzoekers toonden aan dat hoe meer tevreden naasten en familieleden zijn over de zorg aan het levenseinde, hoe vrediger het sterven van de persoon met dementie wordt ervaren door diezelfde naasten. Als naasten negatieve ervaringen opdoen, dan hebben deze vaker te maken hebben met het optreden en de bereikbaarheid van een arts dan met het handelen van het verzorgend en verplegend personeel. 

Resultaten
Eén op de 6 deelnemers geeft aan minstens 1 negatieve ervaring met de zorgverlening te hebben opgedaan tijdens de laatste week van het leven van hun naaste. De opgedane negatieve ervaringen zijn terug te voeren tot twee belangrijke categorieën. Enerzijds zijn er de negatieve ervaringen gerelateerd aan een ervaren gebrek aan aandacht. Denk dan bijvoorbeeld aan een gebrek aan uitleg over een behandeling, aan onvoldoende contact met de behandelend arts of een ervaren gebrek aan zorg op maat voor de naaste met dementie. Anderzijds zijn negatieve ervaringen met zorg gerelateerd aan een ervaren gebrek aan respect. Deelnemers noemen bijvoorbeeld een gebrek aan privacy wanneer hun naaste slechts enkele dagen voor het sterven de beschikking over een éénpersoonskamer kreeg. Ook het niet naleven van eerder gemaakte afspraken over de zorg zonder overleg werd genoemd als negatieve zorgervaring. 

Opvallend
Opvallend is het feit dat als naasten negatieve ervaringen opdoen, deze vaker te maken hebben met het optreden en de bereikbaarheid van een arts dan met het handelen van het verzorgend en verplegend personeel. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat naasten aangeven bepaalde verwachtingen te hebben over de ondersteuning door een arts. Het ontbreken van voldoende ondersteuning leidt dan mogelijk tot teleurstelling en negatieve ervaringen. Deze bevindingen sluiten ook aan bij eerder onderzoek dat aantoonde dat langere aanwezigheid van een arts in het verpleeghuis ervoor zorgt dat deze arts beter op de hoogte is van de wensen van familieleden en deze wensen vaker honoreert. 

Dit onderzoek maakt deel uit van het grotere DEDICATED project. Het brengt de behoeften rond palliatieve dementiezorg in kaart van zorgprofessionals, mantelzorgers en mensen met dementie zelf. Vanuit deze resultaten wordt – in co-creatie met de AWO-ZL zorgpartners Zuyderland, Envida & Vivantes – gewerkt aan een interventie om de zorg voor mensen met dementie in de laatste levensfase en hun naasten te verbeteren. Onderwijspartners Hogeschool Zuyd & MBO Gilde opleidingen zorgen dat de nieuw ontwikkelde kennis en methoden stevig verankerd worden in de opleidingen van toekomstig zorgprofessionals.

Het DEDICATED project
Het DEDICATED-project richt zich op kwaliteitsverbetering van de palliatieve zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Vanuit de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg nemen Hogeschool Zuyd, MBO Gilde Opleidingen, Universiteit Maastricht, Vivantes, Envida & Zuyderland deel aan dit project. In haar deelproject onderzoekt Sascha met haar collega´s of er een relatie bestaat tussen negatieve zorgervaringen tijdens de laatste levensfase en de ervaring van vredig sterven. Hiervoor maakte zij gebruik van eerder verzamelde data uit 34 verpleeghuizen verspreid over heel Nederland, in het kader van de Zorg bij Dementie studie. 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven