Nieuws

CAO-akoord Abvakabo FNV en BTN over toekomst huishoudelijk zorg

  • 8 januari 2014
  • Weergaves: 3661
  • 3 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
CAO-akoord Abvakabo FNV en BTN over toekomst huishoudelijk zorg

Abvakabo FNV en de BTN-werkgevers in de thuiszorg hebben vandaag overeenstemming bereikt over cao-afspraken voor de toekomst van de huishoudelijke zorg. Er komt een eind aan de neerwaartse lijn in de beloning van medewerkers en de onzekerheid als gevolg van aanbestedingen. Tevens wordt zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden. Mede door de inzet van partijen zijn de bezuinigingen op de thuiszorg nog verder teruggebracht; van een korting van 40% naar een korting van 25%. (zie het onderhandelaarsakkoord onderaan dit artikel).

Bezuinigingen
Door een bezuiniging van 75% op de huishoudelijke zorg zouden 100.000 thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen en nog veel meer ouderen hun zorg. In het voorjaar van 2013 leidden de acties van Abvakabo FNV al tot uitstel en verzachting van de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg. Deze bezuinigingen worden nu nog meer teruggeschroefd. Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk: ‘Dit is een geweldig belangrijke stap in de goede richting voor de thuiszorg. Hierdoor blijft bijna 750 miljoen euro meer beschikbaar voor de thuiszorg dan het kabinet aanvankelijk van plan was.’ Jan Verschuren van de organisatie voor thuiszorgwerkgevers BTN zegt hierover: ‘We zijn verheugd dat er meer werkgelegenheid in de thuiszorg behouden kan worden. Wat ons bindt is dat we gezamenlijk de afbraak van de huishoudelijke zorg tegen willen gaan’.

FWG 15 als minimumloon; nullijn
Abvakabo FNV en BTN hebben vandaag tevens afgesproken dat de neerwaartse prijsspiraal in de gemeentelijk aanbestedingen gestopt moet worden. Dit doen zij door een sectorminimumloon af te spreken (FWG 15) en door te regelen dat bij contractwisselingen door aanbestedingen medewerkers met behoud van rechten  worden overgenomen. Tevens willen partijen een eind maken aan de alfaconstructie, waarbij medewerkers zonder sociale rechten en zonder cao werken. Nulurencontracten worden verboden. Medewerkers krijgen een contract met een vast aantal uren aangeboden. Om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden is er geen structurele loonstijging afgesproken. Het gros van de medewerkers kan echter een loonsverbetering tegemoet zien over 2015 en 2016 omdat de medewerkers in een andere beloningsschaal ingedeeld worden.

CAO ActiZ
Op 4 december 2013 sloot werkgeversorganisatie Actiz een akkoord met drie kleine vakbonden. Dit akkoord is voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. Voor een deel van de thuiszorg, de huishoudelijke verzorging zijn nu dus twee verschillende afspraken van kracht. Actiz heeft morgen haar ledenvergadering. Abvakabo FNV en BTN zouden het liefst komen tot één gezamenlijke cao. Wanneer dat niet lukt zullen Abvakabo FNV en BTN minister Asscher verzoeken om de door hen gemaakte afspraken bindend te verklaren voor de hele huishoudelijke zorgsector.

NU'91
De vakbond NU'91, betrokken bij het CAO-akkoord VVT met ActiZ, is niet blij met het bereikte resultaat. Vooral niet met de nullijn die ook voor verzorgenden en verplegenden geldt. "Verpleegkundigen en verzorgenden betalen het instandhouden van de huishoudelijke hulp in de vandaag door BTN en Abvakabo gemaakte afspraken. Ook ondermijnen de afspraken het goed functionerende FWG stelsel. NU'91 heeft met stijgende verbazing kennis genomen van de afspraken; waarbij de rekening bij de verpleging en verzorging is neergelegd. Rolf de Wilde, onderhandelaar, twitterde "Abva vertrok van Vvt tafel omdat oa de loonsverhoging te mager was!! En dan nu groepen uitsluiten van een loonsverhoging. Shame." En "Verpleegkundigen/Verzorgenden betalen de rekening in het akkoord tussen abva/Btn.Voor hen geld een nullijn!"

ActiZ verbaasd
Werkgeversorganisatie ActiZ is verbaasd over het akkoord. De acties die Abvakabo FNV op dit moment bij zorgorganisaties voert voor een salarisverhoging komen in een heel vreemd daglicht te staan. Zij maakten vandaag afspraken met BTN om de salarissen niet te verhogen. Eén van de afspraken die BTN verder maakte is een minimumloon (FGW15) voor medewerkers huishoudelijke hulp. Dit zorgt voor een kostenverhoging bij zorgorganisaties van 3 tot 6%. Hierdoor zullen er in financiële problemen komen; met alle gevolgen (mogelijke ontslagen) van dien. Eerder was BTN opgestapt uit de onderhandelingen omdat zij iedere kostenverhoging afwees. Een salarisverhoging voor medewerkers huishoudelijke hulp betekent dat gemeenten meer geldmoeten gaan betalen voor deze werkzaamheden. Geld dat zij niet hebben, gezien de forse bezuinigingen van het kabinet. Gemeenten zullen minder uren huishoudelijke hulp gaan inkopen voor de inwoners in hun gemeente als het uurtarief stijgt.

CNV tegen afspraken nullijn
CNV Publieke Zaak is tegen de afspraken die Abvakabo FNV en werkgever BTN hebben gemaakt over een minimum salaris voor hulpen bij de huishouding (FWG15). In ruil voor deze minimumbeloning is Abvakabo FNV bereid om alle medewerkers van BTN op de nullijn te zetten. Dit treft ondermeer kraamverzorgenden en mensen in de ouderen- en thuiszorg. CNV PZ heeft eerder met werkgever ActiZ voor de CAO VVT, de grootste CAO in Nederland met ruim 450.000 werknemers, een salarisverhoging van in totaal 2% afgesproken. Alle werknemers profiteren hiervan. Lachende derden zijn de werkgevers die aangesloten zijn bij BTN omdat het salaris voor de meeste werknemers niet stijgt. De huishoudelijke hulpen zitten nu ook al op of boven de nieuwe bodem. Niet alleen de meeste huishoudelijke hulpen krijgen geen loonsverhoging, maar alle andere werknemers van BTN en dus ook de leden van CNV Publieke Zaak die bij BTN werken, dreigen achtergesteld te worden bij hun collega’s uit de rest van de sector.

Tekst akkoord
Zodra de volledige tekst van het akkoord tussen Abvakabo FNV en BTN beschikbaar is, zal deze hier worden geplaatst.

ONDERHANDELAARSAKKOORD ( Update 15-1)
Het onderhandelaarsakkoord voor de CAO HV-Wmo tussen BTN an Abvakabo is nu beschikbaar. Download de PDF.

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

3 reacties op artikel "CAO-akoord Abvakabo FNV en BTN over toekomst huishoudelijk zorg"

Avatar image

9-1-2014 19:14

waar om komt de naam van aafje niet voor in de cao thuiszorg huishoudelijk hulp ik ben 25% achteruit gegaan word het nog gecorrigeerd?


Avatar image

9-1-2014 19:20

ik vind nergens terug dat ik er flink

op voor uit gaat zo in de metro krant

is omschreven.


Avatar image

9-1-2014 19:23

Geen commentaar meer is al gegeven

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

Theme picker

Agenda Zorg

«mei 2022»
madiwodovrzazo
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice 28 april 2022

Vacature Casemanager (Klantcoördinator) bij Home Instead Thuisservice

Home Instead Thuisservice Alphen aan den Rijn - Leiden (verder Home Instead) is vijf jaar geleden gestart als een organisatie binnen de ouderenzorg en heeft inmiddels meer dan 110 personeelsleden. Home Instead ondersteunt ouderen in hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij doen dat door praktische ondersteuning in het leven van alledag waarbij persoonlijke aandacht de kern is: vaste medewerkers komen op tijdstippen die door de klant bepaald worden.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten* 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken bij BAR-gemeenten*

De *BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk) hebben een mooie kans voor jou. Door het vertrek van een collega zijn wij op zoek naar een nieuwe aanwinst voor ons team! Als allround beleidsadviseur houd je je bezig met diverse onderwerpen binnen het team Beleid & Ontwikkeling Maatschappelijke Zaken. Het taakaccent ligt, op dit moment, op passend onderwijs, leerplicht, jeugdgezondheidszorg en kansrijke start (de eerste 1000 dagen van een kind). 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 7 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Jeugdbeleid bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Heb jij goede ideeën om de jeugdhulp in Den Haag te versterken? Lees dan verder. Binnen de beleidsafdeling Stad en Bestuur van de dienst OCW werken wij aan opgaven rond onderwijs, jeugdhulp, sport, cultuur, welzijn, zorg en volksgezondheid. Wij werken aan nieuwe beleidsinitiatieven of passen bestaand beleid aan en kiezen de instrumenten om de beleidsdoelen te realiseren. Daarbij stemmen wij veelvuldig af met in- en externe partners. Je ontwikkelt beleid voor de uitvoering van jeugdhulp, zorgt voor de implementatie daarvan en evalueert de uitwerking daarvan. Je verleent subsidies of verstrekt opdrachten aan externe partijen. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag 6 april 2022

Vacature Beleidsadviseur Sociale Basis bij Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Den Haag

Zorg jij als beleidsadviseur ervoor dat mensen meedoen in de maatschappij, zich goed voelen en omkijken naar anderen? 

Meer weten? Je gaat in één van de meest diverse steden van Nederland werken aan vraagstukken die bijdragen aan een stad waar mensen naar elkaar omkijken en je in de buurt terecht voor ondersteuning en hulp. In de komende periode zal ook duidelijker worden welke impact de Coronapandemie heeft op de ontwikkelingen in de stad.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Theme picker

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven