Abvakabo FNV en de BTN-werkgevers in de thuiszorg hebben vandaag overeenstemming bereikt over cao-afspraken voor de toekomst van de huishoudelijke zorg. Er komt een eind aan de neerwaartse lijn in de beloning van medewerkers en de onzekerheid als gevolg van aanbestedingen. Tevens wordt zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden. Mede door de inzet van partijen zijn de bezuinigingen op de thuiszorg nog verder teruggebracht; van een korting van 40% naar een korting van 25%. (zie het onderhandelaarsakkoord onderaan dit artikel).
Bezuinigingen
Door een bezuiniging van 75% op de huishoudelijke zorg zouden 100.000 thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen en nog veel meer ouderen hun zorg. In het voorjaar van 2013 leidden de acties van Abvakabo FNV al tot uitstel en verzachting van de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg. Deze bezuinigingen worden nu nog meer teruggeschroefd. Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk: ‘Dit is een geweldig belangrijke stap in de goede richting voor de thuiszorg. Hierdoor blijft bijna 750 miljoen euro meer beschikbaar voor de thuiszorg dan het kabinet aanvankelijk van plan was.’ Jan Verschuren van de organisatie voor thuiszorgwerkgevers BTN zegt hierover: ‘We zijn verheugd dat er meer werkgelegenheid in de thuiszorg behouden kan worden. Wat ons bindt is dat we gezamenlijk de afbraak van de huishoudelijke zorg tegen willen gaan’.
FWG 15 als minimumloon; nullijn
Abvakabo FNV en BTN hebben vandaag tevens afgesproken dat de neerwaartse prijsspiraal in de gemeentelijk aanbestedingen gestopt moet worden. Dit doen zij door een sectorminimumloon af te spreken (FWG 15) en door te regelen dat bij contractwisselingen door aanbestedingen medewerkers met behoud van rechten worden overgenomen. Tevens willen partijen een eind maken aan de alfaconstructie, waarbij medewerkers zonder sociale rechten en zonder cao werken. Nulurencontracten worden verboden. Medewerkers krijgen een contract met een vast aantal uren aangeboden. Om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden is er geen structurele loonstijging afgesproken. Het gros van de medewerkers kan echter een loonsverbetering tegemoet zien over 2015 en 2016 omdat de medewerkers in een andere beloningsschaal ingedeeld worden.
CAO ActiZ
Op 4 december 2013 sloot werkgeversorganisatie Actiz een akkoord met drie kleine vakbonden. Dit akkoord is voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. Voor een deel van de thuiszorg, de huishoudelijke verzorging zijn nu dus twee verschillende afspraken van kracht. Actiz heeft morgen haar ledenvergadering. Abvakabo FNV en BTN zouden het liefst komen tot één gezamenlijke cao. Wanneer dat niet lukt zullen Abvakabo FNV en BTN minister Asscher verzoeken om de door hen gemaakte afspraken bindend te verklaren voor de hele huishoudelijke zorgsector.
NU'91
De vakbond NU'91, betrokken bij het CAO-akkoord VVT met ActiZ, is niet blij met het bereikte resultaat. Vooral niet met de nullijn die ook voor verzorgenden en verplegenden geldt. "Verpleegkundigen en verzorgenden betalen het instandhouden van de huishoudelijke hulp in de vandaag door BTN en Abvakabo gemaakte afspraken. Ook ondermijnen de afspraken het goed functionerende FWG stelsel. NU'91 heeft met stijgende verbazing kennis genomen van de afspraken; waarbij de rekening bij de verpleging en verzorging is neergelegd. Rolf de Wilde, onderhandelaar, twitterde "Abva vertrok van Vvt tafel omdat oa de loonsverhoging te mager was!! En dan nu groepen uitsluiten van een loonsverhoging. Shame." En "Verpleegkundigen/Verzorgenden betalen de rekening in het akkoord tussen abva/Btn.Voor hen geld een nullijn!"
ActiZ verbaasd
Werkgeversorganisatie ActiZ is verbaasd over het akkoord. De acties die Abvakabo FNV op dit moment bij zorgorganisaties voert voor een salarisverhoging komen in een heel vreemd daglicht te staan. Zij maakten vandaag afspraken met BTN om de salarissen niet te verhogen. Eén van de afspraken die BTN verder maakte is een minimumloon (FGW15) voor medewerkers huishoudelijke hulp. Dit zorgt voor een kostenverhoging bij zorgorganisaties van 3 tot 6%. Hierdoor zullen er in financiële problemen komen; met alle gevolgen (mogelijke ontslagen) van dien. Eerder was BTN opgestapt uit de onderhandelingen omdat zij iedere kostenverhoging afwees. Een salarisverhoging voor medewerkers huishoudelijke hulp betekent dat gemeenten meer geldmoeten gaan betalen voor deze werkzaamheden. Geld dat zij niet hebben, gezien de forse bezuinigingen van het kabinet. Gemeenten zullen minder uren huishoudelijke hulp gaan inkopen voor de inwoners in hun gemeente als het uurtarief stijgt.
CNV tegen afspraken nullijn
CNV Publieke Zaak is tegen de afspraken die Abvakabo FNV en werkgever BTN hebben gemaakt over een minimum salaris voor hulpen bij de huishouding (FWG15). In ruil voor deze minimumbeloning is Abvakabo FNV bereid om alle medewerkers van BTN op de nullijn te zetten. Dit treft ondermeer kraamverzorgenden en mensen in de ouderen- en thuiszorg. CNV PZ heeft eerder met werkgever ActiZ voor de CAO VVT, de grootste CAO in Nederland met ruim 450.000 werknemers, een salarisverhoging van in totaal 2% afgesproken. Alle werknemers profiteren hiervan. Lachende derden zijn de werkgevers die aangesloten zijn bij BTN omdat het salaris voor de meeste werknemers niet stijgt. De huishoudelijke hulpen zitten nu ook al op of boven de nieuwe bodem. Niet alleen de meeste huishoudelijke hulpen krijgen geen loonsverhoging, maar alle andere werknemers van BTN en dus ook de leden van CNV Publieke Zaak die bij BTN werken, dreigen achtergesteld te worden bij hun collega’s uit de rest van de sector.
Tekst akkoord
Zodra de volledige tekst van het akkoord tussen Abvakabo FNV en BTN beschikbaar is, zal deze hier worden geplaatst.
ONDERHANDELAARSAKKOORD ( Update 15-1)
Het onderhandelaarsakkoord voor de CAO HV-Wmo tussen BTN an Abvakabo is nu beschikbaar. Download de PDF.