Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Mishandeling oudere in instelling nog vaak in taboesfeer

  • 4 september 2019
  • Weergaves: 681
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Mishandeling oudere in instelling nog vaak in taboesfeer
Movisie en Bureau Beke werken samen aan het project ‘Ouderenmishandeling in intramurale zorginstellingen’. Na een literatuurstudie verschijnen nu de resultaten van een landelijke survey onder medewerkers van zorginstellingen voor ouderen. Uit de survey komt onder andere naar voren dat het onderwerp nog regelmatig in de taboesfeer zit en er sprake is van handelingsverlegenheid in de aanpak. De onderzoekers doen dan ook suggesties voor verbetering van de aanpak van ouderenmishandeling. Maar liefst 82 procent van de respondenten geeft aan dat het onderwerp ouderenmishandeling bespreekbaar is binnen de instellingen. Tussen het bespreekbaar zijn van het onderwerp in algemene zin en het melden van een concreet vermoeden van ouderenmishandeling blijkt een verschil te zitten. 46% van de respondenten geeft in de survey aan dat ze denken dat hun collega’s zich niet vrij genoeg voelen om altijd een vermoeden van ouderenmishandeling te melden. 

Respondenten
Onder 'ouderenmishandeling' wordt verstaan: al het handelen of het nalaten van handelen ten opzichte van een oudere persoon door degenen die in een persoonlijke en/of professionele relatie met die oudere staan waarbij er sprake is van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid, waardoor de oudere (herhaaldelijk) lichamelijke, psychische en/of materiële schade lijdt.  In totaal is de survey ingevuld door 450 respondenten die werkzaam zijn in de intramurale ouderenzorg. Het is niet mogelijk om aan te geven of deze 450 respondenten een representatieve afspiegeling zijn van werknemers in de zorg. Ongeveer de helft van de respondenten werkt als verzorgende IG (30%) of verpleegkundige (18%). Ongeveer de helft van  de respondenten geeft aan in een verpleeghuis te werken (51%). Bijna een vijfde van de respondenten werkt in een kleinschalige woonzorginstelling (17%), iets minder werkt in een verzorgingshuis (16%). 

Bekendheid met het beleid
Ongeveer twee derde van de respondenten geeft aan dat de zorginstelling waar zij werkzaam zijn een beleid ten aanzien van ouderenmishandeling op schrift heeft gesteld. Van de respondenten geeft 5 procent aan dat dergelijk beleid er niet is, of niet op schrift is gesteld. De overige 104 respondenten (32%) weten niet of er een beleid is vastgelegd. Verder wordt vrijwel altijd het begrip ouderenmishandeling ingekaderd door middel van een beschrijving en (voorbeelden van) verschijningsvormen. Daarnaast is er veelal aandacht voor de meldcode en voor het stappenplan hoe medewerkers in zorginstellingen om kunnen gaan met (vermoedens van) ouderenmishandeling. Omdat een protocol – in de optiek van zorgverleners – concreter is dan beleid, hebben we hen ook een aantal vragen gesteld over de aanwezigheid en de bekendheid met het 'protocol‘. Ruim drie kwart van de respondenten weet wat de inhoud van het protocol is. Verder geven de respondenten die het protocol kennen en gebruiken aan over het algemeen tevreden te zijn over de inhoud van het protocol. 

De vertrouwenspersoon of aandachtsfunctionaris
Op de vraag of er binnen de instelling een vertrouwenspersoon of aandachtsfunctionaris is met wie zorgverleners contact kunnen opnemen als er sprake is van ouderenmishandeling geeft 66 procent aan dat dit het geval is. De onbekendheid hierover is overigens vrij groot want een kwart van de respondenten weet dit niet.

Bespreekbaar maken
Iets meer dan de helft van de respondenten (52%) geeft aan dat het onderwerp ouderenmishandeling met enige regelmaat bespreekbaar wordt gemaakt. Het gaat dan om het proactief bespreekbaar maken en niet nadat er sprake is geweest van een incident. De frequentie van de proactieve aandacht voor het thema verschilt overigens van maandelijks tot één keer per jaar.  

Waarheen met vermoedens van ouderenmishandeling
Voor velen is niet duidelijk waar men terecht kunnen met vermoedens van ouderenmishandeling, binnen (39%) of buiten (58%) de instelling. Bij ‘buiten’ kan gedacht worden aan Veilig thuis of de politie. 
Maar liefst 82 procent van de respondenten geeft aan dat het onderwerp ouderenmishandeling bespreekbaar is binnen de instellingen. Tussen het bespreekbaar zijn van het onderwerp in algemene zin en het melden van een concreet vermoeden van ouderenmishandeling blijkt een verschil te zitten. 46% van de respondenten geeft in de survey aan dat ze denken dat hun collega’s zich niet vrij genoeg voelen om altijd een vermoeden van ouderenmishandeling te melden. 

Handelingsverlegenheid
Een kwart van de respondenten geeft aan dat er handelingsverlegenheid is als het gaat om het omgaan met vermoedens van ouderenmishandeling. Redenen die genoemd worden zijn: ontwijkgedrag, angstcultuur binnen de instelling, onwetendheid, angst om relaties te verstoren (met de familie of een collega).

Reflectie op de resultaten
Uit de resultaten van de survey komt naar voren dat het onderwerp ouderenmishandeling binnen verpleeg- en verzorgingshuizen helaas nog niet overal goed op de kaart staat en dat er ook handelingsverlegenheid is als het gaat om de aanpak.

Rapport
Download hier het rapport 'Ouderenmishandeling in intramurale zorginstellingen' (pdf) en download de eerdere literatuurstudie 'Ouderenmishandeling in intramurale zorginstellingen. De literatuur op een rij' (pdf).  

Bron: Bureau Beke  

 
Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

RAV HM werft Verpleegkundige Specialisten maar ook Physician assistants voor deze functie.

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven