Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Slim materiaal bij incontinentie

  • 5 september 2019
  • Weergaves: 638
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Slim materiaal bij incontinentie
Zorgverzekeraars NL schrijft over ‘slim incontinentiemateriaal’ waarbij een strip met een zender een signaal afgeeft wanneer iemand verschoond moet worden. De oudere hoeft dan niet onnodig te worden belast, kan lekker doorslapen in de nacht en het levert minder was op voor de familie. Bij de locaties van verpleeghuisorganisatie Welthuis in Bergambacht en Zoetermeer zijn ze enthousiast over de pilot hiermee. Maar er zijn ook nadelen. In het incontinentiemateriaal plakken medewerkers een sensorstrip, waar een sensorclip aan zit. Die geeft een signaal aan een app of telefoon wanneer iemand verschoond moet worden, zowel bij urine als ontlasting. Het nieuwe materiaal kan daarnaast bij bewoners die een kwetsbare huid of wondjes hebben, verergering voorkomen. Maar soms raakt de ‘sensorclip’ ook zoek: die verdwijnt dan opeens. Bijvoorbeeld omdat sommige bewoners er steeds aan zitten en ‘m dan weghalen. En het is duur, terwijl het (nog) niet heeft geleid tot minder inzet van personeel. Maar, aldus Hanneke de Vries, incontinentiespecialist en verzorgende in Bergambacht:  “Het gaat om het welzijn en welbevinden in de laatste jaren van iemands leven, maar dat is moeilijk in geld uit te drukken.”

Belastend
Hanneke de Vries, incontinentiespecialist en verzorgende op de locatie in Bergambacht vertelt hoe het tot nu toe ging: “Voorheen moesten we steeds kijken of iemand verschoond moet worden, dan belast je iemand zonder dat het nodig is. Twee uur later deden we het dan nog keer; soms was het dan juist weer te laat en was iemand al nat.” “Aan de andere kant kun je iemand die nog niet heeft geplast, nu juist ook een extra toiletgang aanbieden, zegt Marjan Schrover, locatiemanager op locatie De Westerweeren in Bergambacht, waar sinds september 2018 een pilot loopt. Ook in de nacht is het een uitkomst: “In de nachtdienst hoeven we mensen niet te storen in hun slaap als het niet echt nodig is,” zegt Hanneke de Vries. Voor de familie - die een deel van de was van hun naaste doet - betekent het dat er minder was te doen is, omdat het personeel er nu op tijd bij is.  

Vertrouwen krijgen in de app
Het gebruik van het slimme systeem voor incontinentie, heeft wel wat voeten in aarde. Het is best duur in gebruik en er moest op locatie De Westerweeren in Bergambacht ook een sterker wifi-systeem aangelegd worden. Daarnaast vergt het plakken van de sensorstrip in het incontinentiemateriaal wel wat oefening. “Het is even ‘een handigheidje’,” aldus Hanneke de Vries. Nog niet alle medewerkers zijn enthousiast: “Het werken met deze nieuwe techniek is niet voor iedereen even logisch. Dat leverde wel wat weerstand op in het begin. Je moet ook vertrouwen krijgen in de app dat die het goed aangeeft. Het lastige is nu nog dat de app alleen op een iPad binnenkomt die in de huiskamer ligt, omdat de mobiele telefoons op de locatie niet geschikt zijn voor de app. Volgens locatiemanager Marjan Schrover wordt er wel gekeken of de telefoons kunnen worden vervangen. 

Minder werkdruk en meer kwaliteit van zorg 
Toch is locatiemanager Marjan Schrover erg tevreden over de pilot tot nu toe: “Je ziet het vooral terug in de kwaliteit van zorg die we geven én het levert minder werkdruk op. Dat is bij ons alleen moeilijk in een businesscase te vatten. Het was voor ons een forse investering, die niet leidt tot de inzet van minder personeel.” Hanneke de Vries vult aan: “Het gaat om het welzijn en welbevinden in de laatste jaren van iemands leven, maar dat is moeilijk in geld uit te drukken.”  Marjan Schrover hoopt dat de zorgkantoren mee willen helpen met financiering van het slimme incontinentiemateriaal. “Van de 29 bewoners hier, zijn er 25 incontinent. Ik zou het hen allemaal aan willen bieden, maar dat kost nu gewoon te veel.” Iskos Mouradin van CZ: “IT gaat een belangrijke rol in de zorg spelen. We zien dat Welthuis moeite heeft de businesscase rond te krijgen. Daarom gaan we vanuit inkoop de kwaliteitsmiddelen inzetten om samen met Welthuis dit systeem te implementeren.”
Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

RAV HM werft Verpleegkundige Specialisten maar ook Physician assistants voor deze functie.

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven