Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Pijn bij mensen met dementie is beter op te vangen, maar advies aan arts wordt slecht opgevolgd

  • 17 augustus 2019
  • Weergaves: 729
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg
Pijn bij mensen met dementie is beter op te vangen, maar advies aan arts wordt slecht opgevolgd
Pijn bij mensen met dementie heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen. Het wordt zelfs een groot probleem genoemd. De helft van de mensen met dementie zou pijn hebben en de aanwezigheid van pijn is in verband gebracht met een verminderde de kwaliteit van leven bij mensen met dementie. Pijn bij dementie wordt toegeschreven aan zowel de ouderdom als de dementie zelf. Dit betekent dat hoe pijn wordt ervaren en het voorkomen van pijn kan veranderen als er sprake is van dementie. Er zijn bovendien aanwijzingen dat de soort dementie ook van invloed is op dit proces; mensen met vasculaire dementie zouden anders en vaker pijn ervaren dan mensen met Alzheimer dementie. Er is echter nog niet veel onderzoek naar gedaan. Inzicht in het voorkomen van pijn bij verschillende vormen van dementie zou kunnen bijdragen aan het optimaliseren van de behandeling van pijn bij mensen met dementie. Volgens Van Kooten is het risico op onderbehandeling bij patiënten met vasculaire dementie mogelijk het hoogst, door de aanwezigheid van zgn. centrale pijn en de verminderde mogelijkheden tot verbale expressie (afasie). Specifieke pijnstillers zoals deze met name gericht tegen neuropatische pijn, werden nauwelijks voorgeschreven. Dit is een teken van onvoldoende herkenning of terughoudendheid. Terugkoppeling van de pijnmeting aan de behandelend arts gaf een significante verlaging in de observationele pijnscore na drie maanden. Slechts in de helft van de gevallen echter waren de gegeven adviezen (deels) opgevolgd.

Promotie
Op woensdag 29 mei promoveerde Janine van Kooten in de Aula van de VU op haar onderzoek naar pijn met mensen met dementie. Zij is de 2e Aioto ouderengeneeskunde die is gepromoveerd in Nederland.

Actueel onderwerp
Met haar proefschrift Pijn bij mensen met dementie heeft Janine een zeer actueel onderwerp belicht. Afgelopen woensdag ging de discussie onder meer over of terugkoppeling over pijn aan de arts voldoende is voor verbetering. Of is er toch meer nodig om de behandeling van pijn te verbeteren? En kan het dat mensen met ernstige dementie vaker pijn hebben? En is er verschil tussen pijn en pijnbeleving bij mensen met vasculaire dementie? Hoe zit het bij Fronto-temporale dementie (FTD)? En maakt het type FTD uit voor de pijnbeleving? In de kliniek blijkt dat zeker uit te maken. Ook werd er gesproken over het feit dat mensen met ernstige dementie vaker pijn hebben en waar dat door zou kunnen komen?

En waarom hebben mensen met vasculaire dementie meer pijnbeleving?  Is er echt een verschil tussen pijn en pijnbeleving bij mensen met vasculaire dementie? Is het gevonden verschil in pijn in de voor en nameting eigenlijk wel klinisch relevant? En welke aanbeveling voor de dokters was het belangrijkste in het verminderen van pijn?

Specialist Ouderengeneeskunde Vivium
Janine combineerde haar opleiding tot specialist ouderengeneeskunde met het uitvoeren van promotieonderzoek (AIOTO-functie) bij de afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde van VUmc. Inmiddels is zij specialist ouderengeneeskunde bij Vivium Zorggroep.

Literatuuronderzoek
Middels systematisch literatuuronderzoek onderzocht zij de veelgehoorde hypothese dat pijnperceptie (pijnbeleving) verandert door de dementie en dat de richting van dit effect verschilt tussen de verschillende vormen van dementie, dat immers een heterogeen ziektebeeld is. Mensen met vasculaire dementie zouden anders en vaker pijn ervaren dan mensen met de ziekte van Alzheimer. Pathofysiologisch is dat te onderbouwen doordat het anatomisch substraat bij de verschillende vormen van dementie verschilt, met gevolgen voor de waarneming van pijn, het lijden aan pijn en het pijngedrag dat erop volgt.

Geïncludeerde klinische studies bij patiënten met Alzheimerdementie suggereren volgens Van Kooten een verminderde pijnperceptie ten opzichte van patiënten met dezelfde chronische, niet-maligne, pijnlijke aandoeningen. Experimentele studies, waarbij verschillende pijnprikkels aan patiënten toegediend worden, bevestigen deze conclusie echter niet. Een tweetal experimentele studies, gedaan bij patiënten met frontotemporale dementie (FTD), toonde wel een mogelijke verminderde pijnperceptie. Er kon maar een beperkt aantal studies gevonden worden waarbij patiënten met vasculaire dementie betrokken waren. Het trekken van eenduidige conclusies uit deze studies werd verder bemoeilijkt door de heterogeniteit van vasculaire dementie als ziektebeeld. Volgens Van Kooten is het risico op onderbehandeling bij patiënten met vasculaire dementie mogelijk het hoogst, door de aanwezigheid van zgn. centrale pijn en de verminderde mogelijkheden tot verbale expressie (afasie).

Eigen studie
Een analyse van tien studies met in totaal bijna 52.000 participanten leverde geen verschillen op in de prevalentie van pijn tussen verschillende subtypen van dementie. Een eigen studie onder 199 verpleeghuisbewoners bevestigde dit wat betreft de primaire uitkomstmaat, de score op de Mobilization Observation Behaviour Intensity Dementia-2 (MOBID-2) pijnobservatielijst. Van Kooten identificeerde wel significant vaker zelfgerapporteerde pijn bij patiënten met vasculaire dementie (54%, vs. 18% bij Alzheimer en 26% bij gemengde dementie). Bovendien gold voor de gehele groep dementiepatiënten dat de MOBID-2-score correleerde met het stadium van de dementie: pijn kwam vaker voor bij mensen met ernstige tot zeer ernstige dementie. Van alle patiënten die werden behandeld met pijnstillers, ervoer 33% alsnog matig-ernstige tot ernstige pijn. Specifieke pijnstillers zoals deze met name gericht tegen neuropatische pijn, werden nauwelijks voorgeschreven. Dit is een teken van onvoldoende herkenning of terughoudendheid in de pijnbehandeling. Er bleek geen lineair verband tussen pijn en kwaliteit van leven. De (bekende) negatieve correlatie tussen neuropsychiatrische symptomen en kwaliteit van leven bleef bestaan wanneer zij werd gecorrigeerd voor pijn.

Interventie
De interventie, bestaande uit de terugkoppeling van de pijnmetingen én een gepersonaliseerd behandeladvies door Van Kooten zelf aan de behandelend artsen voor alle 199 patiënten, gaf een statistisch significante – en volgens één van de opponenten van die woensdag ook zeker klinisch significante – reductie van 1,6 punten op de 11-punts MOBID-2 observationele pijnscore na drie maanden. Van Kooten lichtte desgevraagd toe dat nader kwalitatief onderzoek nodig is naar de reden dat slechts in de helft van de gevallen de gegeven adviezen (deels) waren opgevolgd, voor zover terug te lezen in de dossiers.

Al met al een pleidooi voor multidisciplinair, gepersonaliseerd pijnmanagement voor verpleeghuisbewoners met dementie, waarbij nog een grote uitdaging ligt in het cyclisch methodisch werken volgens de richtlijn.

(bron: VU, Verenso
Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«juli 2020»
madiwodovrzazo
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

RAV HM werft Verpleegkundige Specialisten maar ook Physician assistants voor deze functie.

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven