Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum maken in een studie inzichtelijk hoeveel extra werk een val aan directe zorg en administratie in het verpleeghuis oplevert voor het personeel, met name verzorging en verpleging, fysiotherapie, ergotherapie en artsen. De gedachte hierachter is dat bewustzijn over hoeveel extra tijd aan zorg en admnistratie, en dus ook geld, vallen kost, kan helpen om beslissingen te nemen over investeringen in preventie. Hoe erger het valletsel, des te hoger de kosgten. Wanneer er sprake is van een botbreuk stijgt de extra inzet van de disciplines bij elkaar opgeteld tot 132 uur. In het slechtste geval wanneer er sprake is van ernstig letsel stijgt de extra inzet van het personeel tot 284 uur! Deze extra uren werkbelasting kosten respectievelijk meer dan 4.500 euro en 10.000 euro. Zelfs als er geen letsel is, dan is de extra werklast van de verzorging, fysiotherapeut, ergotherapeut en de arts bij elkaar opgeteld al bijna vijf uur. Uitgedrukt in euro’s is dat 193 euro per val.
Valpreventie
Valpreventie is niet alleen ontzettend belangrijk voor het welzijn van de bewoners, maar een goed geïmplementeerde valpreventiestrategie reduceert ook de werkbelasting voor het personeel. Managers moeten dit meenemen als ze de extra werklast ten gevolge van een valincident moeten afwegen tegen de investeringen in de extra werktijd die nodig is voor valpreventie. Daarvoor kunnen ze gebruikmaken van de
rekentool valpreventie van VeiligheidNL die inzicht geeft in de kosten van vallen en de potentiële besparingen bij implementatie van preventieve maatregelen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze tool is op maat inzetbaar in elke zorginstelling.
Interventies
Uit eerder onderzoek is gebleken dat drie eenvoudige interventies, zoals een andere inrichting van de huiskamers, de inzet van een extra personeelslid en het aanbieden van een activiteitenprogramma op het tijdstip dat de valincidentie het hoogst is, het aantal valincidenten in het verpleeghuis met 38% kunnen verminderen en het aantal fracturen tot de helft kunnen reduceren. Andere studies toonden het belang aan van scholing op het gebied van valpreventie. Interventieprogramma’s in verpleeghuizen waarin geen intensieve scholing is opgenomen zijn minder effectief dan interventies waarin dat wel het geval is, zo bleek uit onderzoek.
Rapport
Download het volledige onderzoek:
Kosten van vallen in het verpleeghuis (pdf)
(bron:
Zorg voor Beter)