Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Wat de oudere niet kent, koopt ie niet… Domotica

  • 26 februari 2014
  • Weergaves: 2420
  • 3 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Wat de oudere niet kent, koopt ie niet… Domotica

Wat levert Europees domotica-onderzoek op voor ouderen? Slimme technologie moet ouderen gaan helpen bij een plezierige en veilige oude dag in hun eigen huis. Tenminste, als het aan het ministerie van VWS ligt en aan de Europese gemeenschap. Want niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa groeit het aantal ouderen. Dat is zeker. Tegelijkertijd ziet het er naar uit dat er steeds minder jonge zorgverleners komen en zorg té duur wordt.

AAL Joint Programme
Om in deze toekomstige lacune te voorzien hebben 23 Europese landen het Ambient Assisted Living (AAL) Joint Programme opgezet. Doelstelling: innovatieve ICT-oplossingen ontwikkelen die bijdragen aan de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van ouderen (www.zonmw.nl-aal). Het programma heeft inmiddels geleid tot 149 projecten waarin internationaal is samengewerkt. Bij ieder project zijn ouderen actief betrokken - een eis -, soms ook mantelzorgers of zorgprofessionals.

Catalogus
Wat voort soort producten of diensten kunnen die projecten straks gaan opleveren? In de overzichtscatalogus lees ik bijvoorbeeld over het project HomedotOld, dat een soort afstandsbediening heeft opgeleverd waarmee ouderen via hun televisie kunnen beeldbellen, mailen, of foto’s delen. Handig als je aan huis gebonden bent en niets van een computer wilt weten. Of een systeem dat ouderen met bijvoorbeeld Alzheimer of Parkinson ondersteunt bij zelfstandig wonen (ROSETTA) door geheugenondersteuning, monitoring van de leefstijl en automatische bewaking via sensoren. Niet alleen fijn voor ouderen zelf, maar ook voor mantelzorgers of zorginstellingen geeft slimme ICT een veilig gevoel.

Kennisdelen met ouderen?
Maar wie brengt al die producten straks op de markt? Hoe weten ouderen überhaupt welke technische snufjes er in principe mogelijk zijn? Wat gebeurt er met al die kennis die is ontwikkeld binnen deze projecten?
Vanuit Nederland werken er 61 organisaties en bedrijven mee in diverse projecten. Het zijn zorg- en welzijnsorganisaties, ouderorganisaties, zoals ANBO, UnieKBO en het Nationaal Ouderenfonds. Ook AlzheimerNL doet mee. Daarnaast zijn grote en vooral kleinere MKB-bedrijven van de partij, en diverse universiteiten en kennisorganisaties zoals Vilans en TNO. Veelbelovend dus. Officieel staat er twee tot drie jaar voor om de AAL producten of diensten op de markt te brengen en zo beschikbaar te krijgen voor aanschaf en gebruik.
Als dat gaat gebeuren: prima.

Vermarkten
Maar wat nu als deze kennis niet vermarkt gaat worden? Door het ontbreken van geld, tijd, samenwerking of interesse in het vervolgtraject? Wie voelt zich verantwoordelijk om al die kennis uit al die projecten te delen met de groep waarvoor het allemaal bedoeld is: de oudere? Zijn dat ouderenorganisaties en dan alleen voor hun ‘eigen’ ouderen? Grote bedrijven die alleen winstgevende apparaten op de markt brengen? Kennisinstellingen, die vooral in de opgeleverde kennis geïnteresseerd zijn? Het MKB, dat wel wil, maar daarvoor (te)veel moet samenwerken? Zorginstellingen die de kennis vooral voor hun eigen cliënten inzetten? Of ligt hier een taak voor de overheid die deze projecten zwaar subsidieert en het programma gestart is? Wie o wie overbrugt de kenniskloof tussen Europees onderzoek en ouderen?

Deze blog is geschreven door José van Berkum. José is eigenaar/senior adviseur bij Van Berkum Communicatie. Kijk voor meer informatie op www.vbcom.nl, word lid van de Linkedingroep Ouderen 2.0 of volg haar op Twitter: @Josevanberkum

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

3 reacties op artikel "Wat de oudere niet kent, koopt ie niet… Domotica"

28-2-2014 09:08

Als zzp-er in de zorg wil ik graag helpen, ouderen langer zelfstandig te blijven.

Daarbij is domotica mooi aanvullend.

Ik zou zorg op afstand in willen zetten.....

Maar:

Al die kennis is onvindbaar voor de burger en voor de kleine zelfstandige.

We zijn niet interessant voor de markt.

De informatie is gericht op grote instellingen of groepen mensen, die gespecialiseerde mensen in dienst hebben, die al die simpele uitleg niet nodig hebben.

Ik heb behoefte aan een informatiepunt waar ik een praktijk situatie kan voorleggen.Waar ze op de hoogte zijn van alle mogelijkheden.. Waar ze op individueel niveau mee willen denken.

Ik kan thuis bij de oudere helpen, samen uitzoeken, samen tegen problemen aanlopen, samen vragen en oplossingen vinden.

Laat ze bij de gemeenten mensen aanstellen die weten wat er beschikbaar is aan domotica en weten hoe je het thuis kunt gebruiken. Deze mensen kunnen ouderen, familie en professionals instrueren en adviseren.

Goed voor de werkgelegenheid en het verdient zichzelf terug


28-2-2014 09:37

In steeds meer gemeenten loopt een bewustwordingscampagne om inwoners bewust te maken van de mogelijkheden om hun woning comfortabeler en veiliger te maken door bouwkundige aanpassingen te doen en thuistechnologie/domotica te gebruiken. Daarbij wordt ook een link gelegd met zorg op afstand, Ehealth, etc die de zorgorganisaties bieden. Vrijwilligers worden getraind om op huisbezoek te gaan bij senioren. Er is veel PR en met een infomarkt krijgt men de juiste informatie. Mooie voorbeelden zijn in o.a. Gelderland en Overijssel te vinden, bijvoorbeeld: www.thuisinmontferland.nl, Op eigen kracht thuis in Raalte, www.langzultuwonen.nl, Mijn huis, mijn toekomst in gemeente Rheden, Slim Wonen in Houten. Sommige gemeenten hebben ook een financiele stimuleringsregeling. Op www.atrive.nl zijn een aantal blogs over dit thema te vinden.


4-3-2014 14:58

Heel terechte vragen Jose. Wat ik me afvraag is hoe ouderen, maar ook zorgverleners en onderzoekers op de hoogte blijven van alle slimme technologie dat op de markt is en wat de effectiviteit daarvan is? Als verpleegkundige en onderzoeker heb ik behoefte aan een NL databank waarin ik dit kan opzoeken. En misschien hebben ouderen zelf daar ook behoefte aan. Bestaat dit al en zo niet, wie zou dit moeten oppakken? VWS? De zorgverzekeraar? Kennisinstituut?

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«augustus 2020»
madiwodovrzazo
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
3112
Congres “Wilsonbekwaamheid” op 2 september 2020

Congres “Wilsonbekwaamheid” op 2 september 2020

Als je wilsonbekwaam bent word je vertegenwoordigd door familie of krijg je een mentor toegewezen. Deze vertegenwoordigers zijn er om te...
Lees meer
3456

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden 6 juli 2020

Vacatures Verpleegkundig Specialisten mobiele zorg bij RAV Hollands Midden

RAV HM werft Verpleegkundige Specialisten maar ook Physician assistants voor deze functie.

Ben jij als Ambulanceverpleegkundige op zoek naar een functie met veel zelfstandigheid, afwisseling en mobiliteit? Dan zoeken wij jou!

Door de toename van complexe zorgvragen van kwetsbare patiëntengroepen verandert de vraag naar ambulancezorg. En dat vraagt om nieuwe inventieve oplossingen. Zo ontwikkelen we een Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) waarin meldingen worden getrieerd door een multidisciplinair team van zorgverleners en wordt aansluitend een inzetbehoefte bepaald.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam 31 mei 2020

Vacature Manager jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam

De Jeugdgezondheidszorg maakt in Amsterdam onderdeel uit van de Ouder-en Kindteams. In de Amstelland-gemeenten werkt Jeugdgezondheidszorg samen met de sociale teams jeugd. Er werken bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD ca 450 enthousiaste medewerkers, met name artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten. JGZ maakt onderdeel uit van de GGD Amsterdam, er werken in totaal ca 1400 medewerkers.

 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven