Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

In nog geen 10 jaar zijn er 200 PaTz-groepen gestart

  • 1 augustus 2019
  • Weergaves: 355
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
In nog geen 10 jaar zijn er 200 PaTz-groepen gestart
De meeste mensen willen hun laatste levensfase graag thuis doorbrengen en aldaar overlijden. Dat vereist een goede palliatieve inzet, waarbij de zorg van de verschillende zorgverleners naadloos op elkaar aansluit. Dit gegeven was de aanleiding tot de oprichting van de eerste Palliatieve Thuiszorg (PaTz)-groep in 2010. Negen jaar later, op dinsdag 28 mei 2019, startte in Rotterdam de 200ste groep met zijn eerste PaTz-bijeenkomst. Het zijn groepen waarin huisartsen en wijkverpleegkundigen uit hetzelfde werkgebied bij elkaar komen om palliatieve patiënten te bespreken, waarvan de verwachting is dat ze binnen een jaar overlijden. Inmiddels is er ook een PaTz Portaal voor overdracht en informatie in een palliatief zorgregister. VUmc evalueert het functioneren van de PaTz-groepen.

Deze snelle groei laat zien dat PaTz steeds bekender en meer omarmd wordt binnen de eerste lijn. Het verbetert sterk de samenwerking in de palliatieve zorg en het leidt niet alleen tot betere zorg, maar ook tot betere continuïteit en het maakt het eenvoudiger om patiënten met palliatieve zorgbehoeften te identificeren.  

Bart Schweitzer, een van de grondleggers van PaTz: “Ik werd destijds geïnspireerd door het Engelse voorbeeld (Gold Standard Framework) waar 90% van de huisartsen en wijkverpleegkundigen nauw samenwerken. Die samenwerking levert goede resultaten op voor de palliatieve patiënt. In Nederland was er door de marktwerking een behoorlijke versnippering in zorgverlening ontstaan en nauwelijks samenwerking. Met een groep professionals zijn we aan de slag gegaan om dat model te vertalen en te implementeren in de eigen praktijken.”

Huiisartsen en wijkverpleegkundigen: de palliatieve patiënt centraal
“Zo’n tien jaar geleden zijn we gestart met de eerste Palliatieve Thuiszorg-groepen (PaTz). Groepen waarin huisartsen en wijkverpleegkundigen uit hetzelfde werkgebied bij elkaar komen om palliatieve patiënten te bespreken, waarvan de verwachting is dat ze binnen een jaar overlijden.” Dan vindt onder andere casuïstiekbespreking en deskundigheidsbevordering plaats, onder begeleiding van een consulent palliatieve zorg. Ook wordt de verleende zorg geëvalueerd. Overdracht van bevindingen, behandelingen en beleid vindt plaats via een zorgregister. Dat kan via Excel, maar steeds vaker wordt hiervoor de PaTz Portal gebruikt: het digitale palliatief zorgregister. 

De meerwaarde van PaTz

Het expertisecentrum Palliatieve Zorg VUmc evalueert in opdracht van de Stichting PaTz het functioneren van de PaTz-groepen. De eerste resultaten zijn samengebracht in de PaTz-monitor 2017. De deelnemende zorgverleners ervaren de meerwaarde van het werken in een PaTz-groep. Daarbij is het zo dat naarmate de groep langer draait, de meerwaarde toeneemt. De opzet van de structuur, de kennismaking en het opbouwen van vertrouwen kost even tijd. Als dat eenmaal is gebeurd, komt PaTz nog beter tot zijn recht. Uit de evaluatie komt ook naar voren dat er geregeld andere disciplines aansluiten, zoals een apotheker, geestelijke verzorger, coördinator VPTZ of fysiotherapeut

PaTz Portal     

Om de PaTz-groepen te faciliteren is het zorgregister doorontwikkeld tot de PaTz Portal. Dit is een beveiligde web-based applicatie, speciaal voor de PaTz-deelnemers. De PaTz-groepen plaatsen hier hun verslagen, tips en patiënteninformatie. Naast het faciliteren van de PaTz-bijeenkomsten ondersteunt de PaTz Portal ook kwaliteitsverbetering in netwerkverband. Knelpunten of onderwijsbehoeften die tijdens de PaTz-bespreking worden gesignaleerd, kunnen worden genoteerd in de PaTz Portal en door de netwerkcoördinator worden ingezien. Daarmee kunnen deze worden ingezet als uitgangspunt om beleid te verdiepen, samenwerkingsafspraken te maken in de groepen respectievelijk het palliatieve netwerk.

Ook een PaTz-groep starten?

Het verbetert sterk de samenwerking in de palliatieve zorg, leidt niet alleen tot betere zorg, maar ook tot betere continuïteit en het maakt eenvoudiger om patiënten met palliatieve zorgbehoeften te identificeren. Voldoende reden om zelf eens te overwegen een PaTz-groep te starten. Dit biedt echt meerwaarde voor die zo belangrijke palliatieve zorg thuis in de laatste levensfase. Kijk voor alle informatie op www.patz.nu en kijk hier voor de Rapportage PaTz Monitor 2017 en de bijbehorende Factsheet PaTz Monitor 2017.

bron: Stichting PaTz 

Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«april 2020»
madiwodovrzazo
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst 31 januari 2020

Vacature Teamleiders bij De Gelderhorst

De Gelderhorst in Ede (Gld) is het enige centrum voor oudere doven in Nederland. We zijn een financieel gezonde organisatie met 200 medewerkers (ca. 110 fte). Voor oudere doven voelt verhuizen naar De Gelderhorst als thuiskomen. Ze leven vaak geïsoleerd in de horende wereld. In De Gelderhorst worden ze weer begrepen en jij helpt mee ze een thuis te geven. Welkom in de dovenwereld!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven