Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg
Captise%2C%20je%20kennis%20van%20de%20zorg

Nieuws

Met een druk op de knop komt de rollator voorrijden

  • 22 juli 2019
  • Weergaves: 300
  • 0 Reactie

Lees meer in: Nieuws Zorg Algemeen
Met een druk op de knop komt de rollator voorrijden
De wijkverpleegkundigen in opleiding Bas Goedhart en Judith Bijlsma testen - als onderdeel van hun afstudeerproject - samen met hun cliënten allerlei nieuwe toepassingen die bedoeld zijn voor gebruik in de thuiszorg bij Lelie zorggroep in Rotterdam. Beiden studeren HBO-verpleegkunde aan respectievelijk de Hogeschool VIAA en de Christelijke Hogeschool Ede. Onderweg van de woonkamer naar de keuken kan het lichaam van meneer Van de Veen soms zomaar ‘op slot’ gaan. Dat komt door de ziekte van Parkinson. "Soms moesten wij naar zijn appartement komen voor het bieden van spoedzorg”. Dankzij zijn nieuwe robot-rollator ‘Lea’ hoeft meneer Van de Veen alleen nog maar op een  knop te drukken en zijn rollator komt aanrijden. Met haar hulp is hij zo bij zijn stoel en kan hij gaan zitten. “Ons onderzoek heeft twee doelen”, vertelt Bas. “We willen dat onze cliënten langer zelfstandig thuis kunnen wonen en we willen onnodige zorgmomenten voorkomen.” 

Mobile Care
De Lea rollator is een van de hulpmiddelen die Bas en Judith in kunnen zetten in het project dat Lelie zorggroep samen met Mobile Care, een aanbieder van innovatieve middelen in de zorg, heeft opgezet. Andere innovaties zijn minder zichtbaar, zoals een horloge dat activiteit en slaapritme bij cliënten meet, sensors in huis die bijvoorbeeld registreren hoe vaak iemand de besteklade opent (dus gaat eten) en slimme weegschalen die direct de meting opslaan in een systeem, waardoor makkelijk het gewicht gemonitord kan worden.

Slimme meetapparatuur
Zo zichtbaar als de Lea rollator zijn lang niet alle innovaties. De meeste innovaties bestaan vooral uit slimme meetapparatuur. Zoals sensors die bijhouden hoe vaak iemand de besteklade opent of hoe vaak de toiletdeur open gaat. Zo bleek een cliënt met dementie ineens 25 keer per nacht naar het toilet te gaan. Bij onderzoek bleek zij een blaasontsteking te hebben. “Bij de twee reguliere zorgmomenten waren we daar veel later achter gekomen en zouden haar klachten veel erger zijn geweest”, zegt Bas. “Yes!”, denkt Bas op zo’n moment. “We doen iets wat de moeite waard is! Net zoals bij de zorghorloges. Vaak zeggen cliënten ons dat zij ’s nachts zo slecht slapen. Omdat het horloge kan meten wanneer en hoe lang iemand slaapt, kunnen wij nu op basis van statistiek kijken of iemand ook echt slecht slaapt, of dit alleen maar zo ervaart. Met als resultaat dat we minder snel naar slaapmedicatie hoeven te grijpen. 

Vergoeding
Als het aan de studenten ligt, is de tijd dus rijp om dit soort innovaties breder in te gaan zetten in de thuiszorg. Maar zo makkelijk gaat dat niet, vertelt Bas. “Ehealth-producten zijn prijzig. Dat moeten mensen kunnen betalen, of de zorgverzekeraar moet het willen vergoeden.” Zo werkte het team van Bas eerder al eens mee aan het testen van de Wolk. Dat is een heupairbag die ouderen met valrisico om hun heupen kunnen dragen, onder hun kleding. Bij een val, blaast de airbag zich op en wordt een heupbreuk voorkomen. “Een geweldige innovatie”, aldus Bas. Maar deze wordt nog niet vergoed door de verzekeraar, waardoor uiteindelijk maar een van zijn cliënten de Wolk van 550 euro aanschafte.

Om maar niet te spreken over Lea, de robotrollator, waar een prijskaartje van bijna 10.000 euro aan hangt. Zulke bedragen kunnen alleen worden betaald als zorgverzekeraars bij gaan dragen. En dat doen zij alleen, als zorgaanbieders kunnen aantonen dat de zorg er beter en uiteindelijk ook goedkoper van wordt. En juist dat willen Bas en Judith graag aantonen met hun afstudeeronderzoek. 

Elke dag oprechte aandacht vanuit Groningen
Cliënten die gebruik maken van ehealth-toepassingen van Mobile Care kunnen ervoor kiezen om elke dag even gebeld te worden door een zorgcoach. Dat is iemand die met een beeldverbinding even opbelt om te zien hoe het met de betreffende persoon gaat. En in geval van vragen, kan iemand de coach zelf ook even bellen. Zo wordt direct de angst weggenomen dat innovaties de menselijke aandacht gaan vervangen. Bas en Judith zien dat het in een behoefte voorziet. De meeste cliënten vinden het fijn om even gebeld te worden en oprechte aandacht te krijgen. De coaches bellen vanuit Groningen, maar dat is voor de Rotterdamse ouderen geen probleem. 

bron: Lelie Zorggroep
 
Afdrukken Terug
Categorieën: Nieuws Zorg Algemeen
Tags:

Reageer.

Dit formulier verzamelt uw naam, e-mail adres, IP-nummer en de tekst/inhoud die u inbrengt, zodat we goed zicht kunnen blijven houden op de commentaren die op de website worden geplaatst.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd bij het commentaar. Ons algemene privacybeleid vindt u elders op de website.
Reageren

x

Agenda Zorg

«januari 2020»
madiwodovrzazo
303112345
6789101112
131415
Congres Slaapproblemen bij ouderen woensdag 15 januari

Congres Slaapproblemen bij ouderen woensdag 15 januari

Ruim 30% van de 65-plussers in Nederland kampt met slaapproblemen blijkt uit recent onderzoek van het CBS. In de zorg zijn slaapproblemen echter...
Lees meer
16171819
20212223242526
27282930
Fragiele Ouderen Thuis. Wie heeft wat te doen?

Fragiele Ouderen Thuis. Wie heeft wat te doen?

Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Uit eigen wil en omdat dit van beleidswege aangemoedigd wordt. De ontwikkeling stelt nieuwe,...
Lees meer
3112
3456789

*** Bekijk de volledige Agenda Zorg ***

Vacatures

Doe een open sollicitatie bij Captise

Doe een open sollicitatie bij Captise 28 februari 2016

Doe een open sollicitatie bij Captise

Banen vinden jou! Ben je Jeugdarts? Wijkverpleegkundige, Verpleegkundige 4, Jeugdverpleegkundige, Specialist Ouderengeneeskunde? Team- of zorgmanager in een zorgorganisatie? HR-adviseur Zorg en Welzijn? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan in voor een nieuwe baan bij Captise!
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas 23 december 2019

Vacature Verpleegkundige voor wijkverpleging bij Rivas

Dordrecht, wijkverpleging vol aandacht en afwisseling

Rivas is een unieke organisatie voor ketenzorg. Met onderdelen als het Beatrixziekenhuis, .Begeleiding & therapie, wijkverpleging, wonen met zorg, jeugdgezondheidszorg en andere delen. Dagelijks staan meer dan 4.500 gemotiveerde professionals en vrijwilligers klaar. In de regio van Gorinchem, Dordrecht, Hardinxveld, Lexmond, Sliedrecht en Alblasserwaard. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land 25 september 2018

Vacature Wijkverpleegkundige op tal van plaatsen in het land

Voor landelijke opdrachtgever. Jij bent professioneel en betrokken. Als wijkverpleegkundige midden in de gemeenschap. Netwerk van zorg en hulp. Met geloof in betere zorg. Past dit jou? Betere zorg zit bij jou in kwaliteit, maar ook in identiteit. In afstemming met jou bepalen we de omvang van je dienstverband. Bekijk snel op welke plaatsen er vacatures zijn. 

Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden 28 mei 2018

Verzorgenden niv 3 of verpleegkundige niv 4 in Velp-Rheden

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende niveau 3, eventueel verpleegkundige niv 4. Dienstverband (diverse uren) of op zzp-basis. 
Vacature is open, sollicitanten welkom

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal 28 mei 2018

Verzorgenden 3 (IG) voor Zorg aan Huis in Rheden-Rozendaal

Voor een opdrachtgever zoeken we kandidaten, omgeving Velp, voor verzorgende 3 IG, voor nader af te spreken aantal uur per week. Je bent deel van een breed samengesteld team. Meerdere vacatures. Ook werken op ZZP-basis is mogelijk; daarbij kan ook voor langere termijn een urengarantie (max 20) worden afgesproken. Je kunt ook doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4.

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Alphen ad Rijn: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Kleinschalig wonen

Vacature is open, sollicitanten welkom

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen 27 maart 2018

Voor een verpleeghuis in Leiderdorp: Verzorgenden IG en Verpleegkundigen

Voor onze opdrachtgever, een verpleeghuis in Leiderdorp, zoeken we kandidaten voor de functie van Verzorgende IG of Verpleegkundige mbo. Uren worden in overleg bepaald, 20-32 uur per week. Zorg, behandeling en wonen. Het juiste adres voor alle (zware) vormen van ouderenzorg.

Vacature is open, sollicitanten welkom
RSS

Het VVT-portaal is nu Zorg voor Ouderen

Jarenlang hebben we een VVT-portaal gepresenteerd, Verzorging, Verpleging, Thuiszorg. Gezien alle ontwikkelingen, de transitie en integratie, voeren we nu de bredere naam 'Zorg voor Ouderen'. Met nadruk op VVT, maar met een bredere scope.

>> meld je vacature aan
>> ontvang een of meer nieuwsbrieven